Gıda maddeleri, şekerli ve asitli gıdalar ile dişler üzerine yapışıp kalan, kolay temizlenemeyen maddelerin diş sağlığı için sakıncalı bir durum yaratmaktadır. Bunlar uygun şekilde tüketildiklerinde çürük riski yüzdesi düşmektedir. Misal öğün aralarında elma, havuç gibi sert besinler yenerek (eğer erosiv rahatsızlık yok ise- asidik ürünlerin dişler üzerinde erimeye neden olması-)
diş yüzeylerinin temizlenmesine yardımcı olunur. Ayrıca şekerli, yapışkan gıda yendikten sonra dişlerin fırçalanması mümkün değilse ağız suyla çalkalanmalı ya da bir bardak su içilmelidir. Yine şekerli gıda yendikten sonra ağza atılacak bir parça peynir, şekerin dişi çürütme etkisini gidermesi açısından son derece önemlidir. Böylece tükürüğün asitle savaşmasına yardımcı olur,ağız içi ph değerini yükseltir. Beslenme alışkanlıklarındaki değişmeye bağlı olarak ülkemizde çürük görülme sıklığı artmıştır. Özellikle dişlere yapışma özelliği gösteren bisküvi, şeker, çikolata, kola gibi yiyecekler ağız içinde asit oluşumunu arttırmaktadır. Bundan kaçınmak için
diş dostu olarak kabul edilen gıda maddelerinin başında gelen proteinler tüketilmelidir. Özellikle peynir, şekerli gıda tüketimi sonrası tavsiye edilen bir besindir. Yer fıstığı da içeriğindeki fosfat nedeniyle çerez türü yiyecekler arasında diş dostu olarak nitelendirilen bir besindir.