30 Haziran 2012 Cumartesi

Zirkonyum Porselen Esaslı Kron ve Köprü Uygulamaları

Bu sistemde metal yerine yapı malzemesi olarak zirkonyum kullanılır. Yapılan çalışmalar diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir. Tamamen manüpulatif becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preperasyonları laboratuarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprünü bilgisayar tarafında işlenilir.

Böylece zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üstü özel porselenler ile kaplanılır. Böylece ışığı geçiren (neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü kuron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de kullanılabilir hale getirmesidir.  Estetik Diş dolguları (kliniğimizde amalgam dolgu tercih edilmemektedir)

Tamamen manüpulatif becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preparasyonları laboratuarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprü bilgisayar tarafında işlenilir. Porselenin kırılgan yapısından dolayı kron ve köprü tüm kaplamalarda porselenin sağlamlığını arttırmak için alt yapı olarak sert ve dayanklı bir madde kullanma zorunluluğu vardır. Zirkonyum desteklilerde bu madde zirkonyum alaşımından meydana gelmektedir.

Zirkonyum Esaslı Kron ve Köprü Sistemleri

Bu sistemde metal yerine yapı malzemesi olarak zirkonyum kullanılır. Yapılan çalışmalar dişhekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir.Tamamen manüpulatif becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preperasyonları laboratuarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprünü bilgisayar tarafında işlenilir. Böylece zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üstü özel porselenler ile kaplanılır. Böylece ışığı geçiren (neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü kuron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de kullanılabilir hale getirmesidir. Diş dolguları (kliniğimizde amalgam dolgu tercih edilmemektedir.)

Zirkonyum Nedir

Zirkonyum akıllı seramikler, vücudumuzla biyo uyum ve doğal görünüm sağlarlar. Yüksek teknoloji ürünü olan ve dayanıklılığını uzaymekiklerinde ısı kalkanı, spor arabalarda fren diski olarak kanıtlamış olan Zirkonyum oksit şimdi dişhekimleri tarafından kullanılmaktadır. Zirkonyum akıllı seramikleri uygulamasıyla dişhekimliği için geliştirilen bu teknolojik seramiğin prostetik tedaviye katkısı büyüktür.

Metal Desteksiz Zirkonyum Esaslı Porselen Kronlar ve Köprüler

Estetik diş hekimliğinde gün geçtikçe metal içeren porselenlerden vazgeçiliyor. Daha sağlıklı daha estetik ve daha direçlilik gibi istediğimiz tum özelliklere sahip olan bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek sağlamlıkta olmaları sebebiyle güvenle tercih etmekteyiz. bu sistemler hekimin ve hastanın hayatını daha kolay hale getirmektedir ve kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır.

 Zirkonyum; Klasik diş restorasyonlarında porselen uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı. Bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlıgı ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiginden, genel anlamda metale alternatif arayışlara gidildi. Daha önce tıbbın diger alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyum‘un dişhekimliğinde porselen metalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu.

Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar mekanik direnci, biyolojik uyumluluğu ve kırılma direnci ile diğer dental materyaller arasından sıyrılmaktadır.diş eti problemileri ve alerjiye sebep olmaz, ışık geçirme özelliği ile dogal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalamımızı sağlar.

Zirkonyumun üzerine porselen konularak yapılan kuron(kaplama) ve köprüler Ceramic ve Zirkonyum kelimelerinin birlestirilmesinden oluşan CERCON kısa adı ile anılır. 900 Mpa dirence sahip sistem en yüksek fiziksel değerlerin yanında ışık geçirme özelliği doku uyumu ve birçok değişik endikasyonu kapsayarak dişhekimliğinde yepyeni bir dönem başlatmıştır. Materyalin başarısı tıp ve endüstri alanında kanıtlanmıştır. 1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik ve tam seramik restorasyonlarda oluşan estetik kaygılar kesinlikle ortadan kalkmaktadır.

Standart Metal Alaşımlı Uygulamalar

Bu protezlerde altyapı olarak diş dokularina uyumlu, gerekli dayanikliliğa sahip ve sağliği idame ettirebilecek dişhekimliğine özel metaller kullanilir. Üst yapi olarak da dental seramik estetik görünümü sağlamak için kullanilir.Standart metal alaşimli sabit protezler tüm dişlere uygulanabilmektedirler. Artik klasikleşmiş yöntemler olarak da oldukça başarili sonuçlar vermektedirler.

Protez Uzmanı
Protez Diş

Press Porselenler

Özellikle tek diş kaplamalarında kullanılırlar. Doku ve renk uyumları doğal dişler gibidirler. Dayanıklılıkları oldukça üst seviyededir. Özellikle ön dişlerde sağladıkları mükemmel estetik ile fark yaratırlar.

Porselen Diş

Standart Metal Alaşımlı Uygulamalar

Bu protezlerde altyapı olarak diş dokularina uyumlu, gerekli dayanikliliğa sahip ve sağliği idame ettirebilecek dişhekimliğine özel metaller kullanilir. Üst yapi olarak da dental seramik estetik görünümü sağlamak için kullanilir.Standart metal alaşimli sabit protezler tüm dişlere uygulanabilmektedirler. Artik klasikleşmiş yöntemler olarak da oldukça başarili sonuçlar vermektedirler.

Protez Uzmanı
Protez Diş

Metalsiz Uygulamalar

Daha önce de bahsettiğimiz gibi metal, protezlerde seramiklerle sağlanamayan dayanikliliği vermek amaciyla kullanilmaktadir ve bu açidan da oldukça başarilidir. Ancak bu özelliğiyle beraber bazi estetik sorunlar yaratmaktadir. Bunlardan en önemlisi teknik olarak 'neon (florasan) efekt' olarak adlandirilan sorundur.

Dişlerimizde ve tüm nesnelerde görünüm 'işik' ile olmaktadir. işte metaller üzerlerinde yer alan seramiğin aksine işiği geçiremeyerek yansitmaktadirlar. Bu konuda yapilan araştirmalar sonucun artik kaplama dişlerde hatta köprülerde dahi metalsiz porselenler kullanarak dişin doğal yapisini birebir taklit edebilen ve işiği geçirebilen sabit protezler yapmak mümkün hale gelmiştir. Ayrica tamamen seramik, metal içermeyen bu dişler katman katman işlenerek dişin derinlemesine evcut tüm dokulari da renk ve tonlama olarak taklit edilebilmektedir.

Protez Uzmanı
Protez Diş

Değerli Metal Alaşımlı Uygulamalar

Bu protezlerde altyapi maddesi olarak altin içeren değerli metal alaşimlari kullanilir. üst yapida estetik yine seramik uygulamalari ile sağlanir. Bu alaşimlar dişhekimliğine özel karişimlardir.

Protez Uzmanı
Protez Diş

İmplant Üstü Protezler

Hareketli (tamamen dişsiz ağızlara uygulanan total benzeri protezler)

Sabit (bir ya da birden fazla dişe uygulanan porselen kronlar)



Protez Diş
Protez Uzmanı

29 Haziran 2012 Cuma

Sabit Diş Protez Uygulamaları

Sabit protezlerde klasik ve günümüze kadar uygulanan yöntemlerde, protez oluşturulurken altyapi olarak metallerin dayanikliliğindan, üst yapi olarak da seramiğin estetiğinden faydalanilmiştir. Bu yöntem halen geçerli ve kullanilir olmakla birlikte artan estetik ihtiyaçlara cevap vermek için gelişen teknolojiyle birlikte çok değişik maddelerle doğal görünüşü birebir taklit edebilen sabit protez uygulamalari da artik klinik çözümlere eklenmiştir.








Protez Uzmanı
Protez Diş

Sabit Protezler

Dişlerin ve çevre dokularin çeşitli nedenlerle madde kaybina uğradiği ya da tamamen yok olduğu, yani kaybedildiği durumlarda, onlari onarmak ya da yerine konmasi için kullanilan, hazirlanmiş materyallere protez adi verilir.

Protez Uzmanı
Protez Diş

Neden Protez Dişler Tercih Edilir

Altin diş hekimliğinde kullanilan maddeler içinde diş, diş eti ve çevre dokularla en iyi uyum gösteren maddedir. Dolayisiyla protez uygulanan bölgelerdeki dişeti problemlerini en aza indirir.

* Sağlikli dişetleri
• Metalin protezlerdeki en önemli görevlerinden biri de dişleri sararak onlari sağlikli olarak korumaktir. Tabii olarak bunun yolu metalin kolaylikla hazirlanmiş dişin şeklini alabilmesinden geçer. Altin işlenebilirliği en üst seviyede metallerden biridir.
*Hazirlanmiş dişin morfolojisi ile mükemmel uyum
• Estetik olarak seramik altinda yer alan metalden de etkilenecektir. Altin rengi ve yapisi itibariyle çok daha estetik sonuçlar verecektir.
*Estetik protezler

Protez Uzmanı
Protez Diş

Metalsiz Uygulamalar

Daha önce de bahsettiğimiz gibi metal, protezlerde seramiklerle sağlanamayan dayanikliliği vermek amaciyla kullanilmaktadir ve bu açidan da oldukça başarilidir. Ancak bu özelliğiyle beraber bazi estetik sorunlar yaratmaktadir. Bunlardan en önemlisi teknik olarak 'neon (florasan) efekt' olarak adlandirilan sorundur.

Dişlerimizde ve tüm nesnelerde görünüm 'işik' ile olmaktadir. işte metaller üzerlerinde yer alan seramiğin aksine işiği geçiremeyerek yansitmaktadirlar. Bu konuda yapilan araştirmalar sonucun artik kaplama dişlerde hatta köprülerde dahi metalsiz porselenler kullanarak dişin doğal yapisini birebir taklit edebilen ve işiği geçirebilen sabit protezler yapmak mümkün hale gelmiştir. Ayrica tamamen seramik, metal içermeyen bu dişler katman katman işlenerek dişin derinlemesine evcut tüm dokulari da renk ve tonlama olarak taklit edilebilmektedir.

Protez Uzmanı
Protez Diş

Lamina Protezler

Bu tip porselenlerle ayrica estetiğimizin temel anahtari olan ön alti adet dişlerde sadece ön yüzeylere uygulanan protezler yapmakta mümkün hale gelmiştir.

Protez Uzmanı
Protez Diş

İmplant Yerleştirildikten Sonra Protez Ugulaması

Genellikle uygulanan prosedür implant yerleştirildikten sonra kemikle kaynaşması için protez yapılmadan önce alt çenede 3, üst çenede 6 ay beklenmesidir. Ancak kemiğin iyileşme potansiyeli bireyden bireye değiştiği için bu sürenin hastanın yaşı, sağlık durumu ve implant yerleştirildiği bölgeye göre saptanması uygundur.



Protez Uzmanı
Protez Diş

Değerli Metal Alaşımlı Uygulamalar


Bu protezlerde altyapi maddesi olarak altin içeren değerli metal alaşimlari kullanilir. üst yapida estetik yine seramik uygulamalari ile sağlanir. Bu alaşimlar dişhekimliğine özel karişimlardir.

Protez Uzmanı
Protez Diş

Diş Protezin Amacı

Protezde, hastanin kaybolan fonksiyonlari tekrar kazandirilmaya ayni zamanda bozulan konuşmasinin da düzeltilmesi ve estetik görünümün de daha iyi olmasi amaçlanmaktadir. Protez uygulamalariyla kaybedilen ağiz sağliği düzeltilirken toplum içinde eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan bireylerin psikolojik açidan da desteklenmesi sağlanir.

Bu da fonksiyonel bozukluklarin yani sira, insanlarda kendine güven duygusunun azalmasina neden olur. Bu durumda olan hastalara yapilan çeşitli protezlerle insanlarin yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanir.

Yillar boyunca insanlarin yemek yeme, çiğneme, yutkunma ve geceleri bazi nedenlerle diş gicirdatmalari sonucunda, dişler farkli oranlarda aşinirlar. Ayrica çürükler ve kaza sonucunda dişlerin bazi bölümlerinde kirilmalar oluşur. Bu gibi durumlarda, kron adi verilen protezler ile dişlerin kaybolan yapilari, tekrar yerine konur. Bu kronlar porselen, akril ya da diş hekimliği için iözel olarak üretilmiş olan metal alaşimlari kullanilarak yapilir. Diş hekimliğinde son dönemdeki gelişmeler bu yapilarin son derece doğal görünmesini sağlayabilmektedir.

Protez Uzmanı
Protez Diş

Protez Uzmanı Nedir

Estetik tarih boyunca insanlar için çok önemli olan bir konudur. Zarif bir vücut, güzel bir gülümseme insanların sosyal yaşamını etkilediği gibi iş yaşamlarında da daha başarılı olmaları için artık gerekli görülmektedir. Gelişen teknolojiler sayesinde sağlık sektöründe de gerçeğe çok yakın doğal ve güzel eserlerin ortaya çıkmasına yardımcı olmaktadır. Estetik Diş Hekimliği uygulamaları, diş eksikliği olan hastalarda uygulanan doğal diş vazifesi gören implant uygulamaları, dişlerin sadece ön yüzeyine uygulanarak yapılan ve dişlerin daha güzel bir görünüm elde etmesini sağlayan porselen lamina uygulamaları, dişlere hiç zarar vermeden dişlerin aralıklarının kapatılmasını sağlayan bonding uygulamları Çağdaş Kışlaoğlu’nun özel ilgi alanına girmektedir.

Web sitemiz Estetik Diş Hekimliği, Diş Beyazlatma, Lingual Ortodonti, Full Porselen Kronlar, Ortodonti, Estetik Dolgular, Porselen Laminalar, Zirkonyum, Empress Köprüler, Bonding, İmplant, Kanal Tedavisi, Çene Cerrahisi, Beyaz ve Pembe Estetik, Gülüş Tasarımı, Pedodonti Çocuk Diş Hekimliği, Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları, Porselen Kron – Köprü, Porselen Dolgu (İnley - Onley), Yaşlı Bireylerde Ağız ve Diş Sağlığı konuları hakkında ziyaretçilerimizi bilgilendirmek için hazırlanmıştır.

Bu bilgilendirmelerimiz kesinlikle hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi veya tanı koyması yerine geçmez.

Protez Uzmanı
Protez Diş

Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi

Ortodonti tedavi için yaş sınırlaması yoktur. Dişleri çevreleyen kemikleri sağlıklı olan herkese ortodontik tedavi uygulanabilir. Ayrıca artık braketler diş renginde porselenden yapılmaktadır. Böylece braketlerinizi kolay kolay kimse fark edemez. Tedavi, hastanın problemi ve yaşına göre 3 ay ile 30 ay arasında sürer.


Ortodonti

Lingual Ortodonti

Ortodonti Tedavinin Yararları Nelerdir

Ortodonti tedavi ile dişlerlerinizin düzeltilmesi gülüşünüzü güzelleştirir ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Ortodonti tedavi ile meydana gelen olumlu değişimlerin kişinin kendine olan güvenini arttırdığı gözlemlenmiştir. Bu tedavi aynı zamanda ağız sağlığınız korunmasını da sağlar. Dişleriniz düzgün sıralanmadığında fırçalanmaları zordur, çürük ve dişeti problemi oluşma riski artmaktadır. Dişlerin düzgün sıralanması ile oluşabilecek diş çürümeleri, diş eti hastalıkları ve hatta diş kayıpları önlenebilir.

Ortodonti

Lingual Ortodonti

Ortodonti Tedavisinde Dikkat Etmeniz Gerekenler

Braketler yiyecek ve bakteri plağının kolayca toplanmasına sebep olurlar. Bu yüzden ağız bakımı büyük önem taşır.O rta yumuşaklıkta bir fırça kullanmak gerekir. Özel ortodonti fırçaların kullanılması da yararlı olur.  Superfloss diş ipi kullanmak hijyenin tam sağlanması açısından büyük önem taşır. Ağız hijyeninizi sağlamak için size yardımcı olacak diğer bir yardımcı materyal ise interdental fırçadır. Ayrıca ağız gargaraları fırça ve diş ipinin yanında yardımcı olarak kullanılabilir, ama unutmayın ki asla fırça ve ipin görevini göremezler. Elma, havuç gibi sert yiyecekler bıçakla kesilerek yenmelidir. Yoksa braketlerin kırılmasına neden olabilirler. Özellikle kabuklu ve sert çerezler braketlerin kırılmasına sebep olabileceği için bunların tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Karamel gibi yapışkan yiyecekler braketlere yapışıp hem çürümelere hem de braketlerin kırılmasına neden olabilir. Bu dönemde diş eti sağlığınız açısından rutin kontrolleriniz büyük önem taşımaktadır.


 
Ortodonti

Lingual Ortodonti

Ortodonti Tedavi Sırasında Dişler Nasıl Hareket Eder

Diş üzerine braket ve tellerle bir kuvvet uygulanır. Böylece kuvvetin yönünde bir hareket oluşur. Hareket eden dişin önünde geçici bir süre için kemik dokusunda bir yıkım olur, hareketin aksi yönünde ise yeni kemik dokusu yapılır. Böylece yeni yerlerini alan dişler, yeni bir kemik yuvasına da otururlar.



Ortodonti

Lingual Ortodonti

Sabit Ortodonti Tedavi Uygulanan Durumlar

Dişlerde çapraşıklık olması
Alt ve üst dişler arasında kapanışta boşluk olması
Üst dişlerin fırlak olması
Daha iyi bir protez yapılması amacıyla basit dişsel hareketlere ihtiyaç duyulması .

Ortodonti

Lingual Ortodonti

Ortodonti ve Beslenme Bozuklukları

Yeterli beslenemeyen kişilerde, çene ve yüz yapısında hacimsel küçülme meydana gelecek ve normal hacimdeki dişler küçük çenelerde gerekli yeri bulamayacakları için çapraşıklıklar, rotasyonlar (dönme), hatta gömüklük olguları görülecektir.

Ortodonti
Lingual Ortodonti

28 Haziran 2012 Perşembe

Ortodonti ve Ağızdan Nefes Alma

Kronik iltihaplar ve benzeri nedenler,uzun süre devam ederse bademcikler aşırı derecede büyüyebilir. Bu durumda solunum yolları daralır ve nefes alma güçlüğü meydana gelir. Bu güçlüğü yenebilmek ve o bölgedeki hava geçiş yolunu genişletebilmek amacıyla çocuk alt çenesini ve buna bağlı olarak dilini öne alma zorunluluğu duyar. Bu durum, uzun süre devam edecek olursa alt çenenin öne doğru konumu yerleşir. Dil ön dişler arasına girer ve dişlerin sürmelerine engel olursa açık kapanış meydana gelir. Hasta burundan nefes alamıyor ise ,üst çenenin büyüme potansiyeli üzerinde negatif etki oluşabilir.

Ortodonti
Lingual Ortodonti

Ortodonti Problemlerin Nedenleri

1.Beslenme Bozuklukları: Yeterli beslenemeyen kişilerde, çene ve yüz yapısında hacimsel küçülme meydana gelecek ve normal hacimdeki dişler küçük çenelerde gerekli yeri bulamayacakları için çapraşıklıklar, rotasyonlar (dönme), hatta gömüklük olguları görülecektir.

2.Ağızdan Nefes Alma: Kronik iltihaplar ve benzeri nedenler,uzun süre devam ederse bademcikler aşırı derecede büyüyebilir. Bu durumda solunum yolları daralır ve nefes alma güçlüğü meydana gelir. Bu güçlüğü yenebilmek ve o bölgedeki hava geçiş yolunu genişletebilmek amacıyla çocuk alt çenesini ve buna bağlı olarak dilini öne alma zorunluluğu duyar. Bu durum, uzun süre devam edecek olursa alt çenenin öne doğru konumu yerleşir. Dil ön dişler arasına girer ve dişlerin sürmelerine engel olursa açık kapanış meydana gelir. Hasta burundan nefes alamıyor ise ,üst çenenin büyüme potansiyeli üzerinde negatif etki oluşabilir.

3.Parmak Emme: Yeni doğmuş bir bebekte oldukça gelişmiş bir emme mekanizması vardır. Emme içgüdüsü tatmin edilmemiş bir bebek, bu ihtiyacını gidermek için bazı alışkanlıklar edinir. Anne sütü ile 9-18 ay beslenen çocuklarda çoğunlukla bu alışkanlık görülmez. Yapılan araştırmalar parmak emmenin yaşamın ilk birkaç haftasında açlığa bağlı olarak geliştiğini göstermiştir. Dişlerin sürmeye başladığı dönemde lokal iritasyonlardan doğan ağrı, parmak emme yoluyla giderilebileceğinden bu alışkanlığın dişlenmeye yardımcı olduğu düşünülebilir. Parmak emme yaşla azalır.

Parmak emmenin nedenleri:
Ani olarak anne memesi veya biberondan kesilme
Bebek beslenirken emmesini çok kısa sürede sonlandırmak
Bebeğin beslenmesini uzun aralıklar olacak şekilde değiştirmek
Parmak emme alışkanlığında erken dönemde hiç önlem alınmaz. Bu devrede alışkanlığı önlemek, çocuğun fizyolojisini etkileyeceği için zararlıdır.
Parmak emme alışkanlığının tedavisi için kesin bir yaş söylenemez. Uygun zaman ayarlanması her çocuk için ayrı ayrıdır. Alışkanlığın derecesi, çocuğun geçmişi zaman ayarlanmasını etkiler. Genel olarak parmak emme 3.5 yaşından sonrada devam ediyor ise tedavisine başlanmalıdır.
Bu alışkanlığı sürdüren çocukta, emilen parmağa ve sayısına göre etki alanında bulunan alt ve üst dişlerde yer değiştirmeler ve kapanış düzensizlikleri görülecektir.

4. Yalanc Emzik: Fizyolojik özellikleri olan bir emziğin 1.5 yaşına kadar emilmesi zararlı değildir. Hatta çocuğun parmak emme gibi kötü bir alışkanlık edinmesini önleme yönünden yararlıdır.Yalancı emzikler sürekli olarak kullanıldıkları zaman, etki alanları içindeki dokulara uzun süreli anormal etki yapacağı için o bölgelerde düzensizlik ve çeşitli kapanış bozukluklarına neden olmaktadır.

5. Yatış Şekli: Yatış şekli, çoğunlukla alt çenenin yatma sırasındaki konumunu belirler. Bu da bize alt çenenin ortalama günde 8 saat hangi konumda olduğu hakkında bilgi verir. Örneğin yüzü koyun yatan bir çocuk ile sırt üstü yatan bir çocukta alt çenenin konumu farklıdır. Uyurken sürekli aynı tarafa yatıp elini veya yumruğunu yüzü ile yastık arasına koyma alışkanlığı olan kişilerde o tarafta yüz devamlı bir basınç altında bulunacağı için ortodonti problemler çıkabilir.

6. Diş sıkma, tırnak yeme, kalem ısırma, dudak ısırma gibi kötü alışkanlıklar.

7. Süt dişlerinin erken kaybı.

8. Dişeti problemlerine bağlı diş düzensizlikleri.

9. Diş kaybına bağlı olarak meydana gelen düzensizlikler.

10. 20 yaş dişlerinin öndeki dişleri sıkıştırmasına bağlı düzensizlikler.

11. Genetik olarak yatkınlık.

12. Hormonal düzensizlikler, sistemik hastalıklar.

Ortodonti
Lingual Ortodonti

Ortodonti Problemleri(Uyumsuzlukları)

Ortodonti problemler ( uyumsuzluklar ) iki türlüdür ; Çenesel uyumsuzluk veya bozukluklar, Dişsel uyumsuzluklar ( çapraşıklık , yer darlığı vs... )

Çenesel uyumsuzlukların nedeni ;
Alt çenenin ( üst çeneye göre ) daha geride olması
Alt çenenin ( üst çeneye göre ) daha ileride olması
Ailesel ( genetik )
Gelişimsel bozukluklar

Dişsel bozuklukların türleri ;
Yer darlığı nedeniyle dişlerin çapraşık olması
Yer fazlalığı nedeniyle dişlerin aralık olması
Parmak emme veya dilin normalden büyük olması nedeniyle üst ve alt ön dişler arasında mesafe olması
Dişlerin normal pozisyonunda olmaması ( eğrilme veya dönmeleri )

Yer darlığının ( çapraşıklığın ) nedeni ;
Genetik veya gelişimsel olarak çenenin küçük , dişlerin eninin ise büyük olması dolayısıyla dişlerin çeneye sığamamaları
Vaktinden önce süt dişlerinin çekilmesiyle , geri kalan dişlerin birbirlerine yanaşmaları ve böylece alttan çıkacak daimi dişe yeterli yer kalmaması nedeniyle daimi dişin çapraşık bir şekilde çıkması veya hiç çıkamaması
20. yaş dişlerinin arkadan diğer dişleri sıkıştırması

Yer fazlalığının ( aralığın )nedeni ;
Genetik veya gelişimsel olarak çenenin büyük , dişlerin eninin ise dar olması dolayısıyla dişlerin aralıklı bir şekilde çeneye dağılmaları
Genetik veya gelişimsel olarak bazı daimi dişlerin çıkmaması ( bu durumda diş ya hiç yoktur yada çene içerisinde gömülü kalmıştır )

Ortodonti
Lingual Ortodonti

Ortodonti(Çarpraşık Dişleri Düzeltme)

Çapraşık dişlerin düzeltilmesi, diş, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların giderilmesi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Ortodontistler (ortodonti uzmanı) çene kemiğinizin ve dişlerinizin doğru yerde ve doğru konumda yerleşmesini sağlar. Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi ile önemli bir estetik kazanım sağlandığı gibi, ağız ve diş sağlığına da pek çok katkıda bulunulur. Çapraşıklıkların giderilmesi ile bu bölgelerin daha kolay ve etkili temizlenmesi sağlanır, böylece çürük ve dişeti hastalıklarının önüne geçilmiş olur. Ayrıca dişlerin ve çenelerin birbiriyle kapanışları düzeleceği için daha sağlıklı çiğneme fonksiyonu kazanılmış olur. Çocuğunuz yaklaşık olarak 7 yaşına gelince, bir ortodonti uzmanı tarafından böyle bir tedaviye ihtiyacının olup olmadığının belirlenmesi gerekmektedir.

Ortodonti
Lingual Ortodonti

Ortodonti Nedir

Ortodonti ağız içerisinde düzgün sıralanmamış dişlerin düzeltilmesi ve bazı durumlarda da konum bozukluğu gösteren çenelerin düzeltilmesi ile uğraşan dişhekimliğinin bir bölümüdür.

Ortodonti
Lingual Ortodonti

Hareketli Ortodonti Tedavi Uygulanan Durumlar

Basit düzeydeki diş çapraşıklıkları
Çene darlığının giderilmesi gereken durumlar
Erken süt dişi kaybına bağlı boşlukların koruyucu olarak doldurulması
Parmak emme gibi kötü alışkanlıkların giderilmesi
Diş gıcırdatmanın önlenmesi
Sabit tedavi sonrasında pekiştirme ( sabitleme ) amacıyla

Sabit ortodonti tedavi uygulanan durumlar :
Dişlerde çapraşıklık olması
Alt ve üst dişler arasında kapanışta boşluk olması
Üst dişlerin fırlak olması
Daha iyi bir protez yapılması amacıyla basit dişsel hareketlere ihtiyaç duyulması .

Ortodonti
Lingual Ortodonti

Çocuğumun Ortodonti Tedavi İhtiyacını Nasıl Anlayabilirim

Dişler arasında boşluklar olması, dişlerin çarpık, sıkışık durması, diğer dişlere göre bazı dişlerin dışarıya ve bazı dişlerin içeriye doğru çıkıntı yapması ortodontik tedavinin gerekliliğini gösteren durumlardır. Aynı zamanda alt veya üst çenenin öne çıkması, ağızdan nefes alma, yutkunurken dilin ön dişler arasından dışarı doğu çıkması, parmak emme alışkanlığı gibi durumlarda da ortodonti tedavi gerekli olabilir. Çoğu zaman ortodonti tedavinin gerekliliği kolayca anlaşılmayabilir. Bir ortodontiste danışarak tedavinin gerekliliğini konuşabilirsiniz.

Pedodonti Çocuk Diş Hekimliği
Ortodonti
Lingual Ortodonti

Çocuğumu Kaç Yaşında Ortodonti Muayeneye Götürmeliyim

Çocuğunuzu ilk olarak 7 yaşında muayeneye getirmenizi tavsiye ediyoruz. Ancak daha erken yaşta belirli bir problem görülürse, muayenenin daha erken yapılmasında yarar vardır. Erken teşhis ve tedavi ile daimi dişlerde konum bozukluğu yaratabilecek faktörler ortadan kaldırabilir. Aynı zamanda meydana gelebilecek ortodonti sorunun şiddeti azaltılarak ilerideki tedavi kolaylaştırılıp tedavi süresini kısaltılabilir.

Pedodonti Çocuk Diş Hekimliği
Ortodonti
Lingual Ortodonti

Çocuklarda Ortodonti

Ortodonti ağız içerisinde düzgün sıralanmamış dişlerin düzeltilmesi ve bazı durumlarda da konum bozukluğu gösteren çenelerin düzeltilmesi ile uğraşan diş hekimliğinin bir bölümüdür.



Ortodonti
Lingual Ortodonti
Pedodonti Çocuk Diş Hekimliği

Laminalar Uzun Ömürlü Müdür

Laminalar iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Çünkü diğer adeziv sistemlerden (bonding) daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmişlerdir. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.

27 Haziran 2012 Çarşamba

Laminalar Dayanıklı Mıdır

Laminalar iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Çünkü diğer adeziv sistemlerden (bonding) daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmişlerdir. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.

Porselen Laminaların Dezavatajları Nelerdir

- Diğer restorasyonlara göre sağık açısından üstünlükleri vardır. Ancak diğerlerine kıyasla biraz daha pahalı bir sistemdir.

- Hassas bir tekniktir. İyi bir klinik ve laboratuar çalışması gerektirir. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine teknik bilgisinin ve sanat yeteneğinin tam olması gerekir.

Porselen Laminaların Avantajları Nelerdir

Çürük, aşınma, kırık veya yapısal anomalilerden dolayı, kendinizden emin bir şekilde gülümseyemediğiniz durumlarda dişlerinize bu metotla doğal bir güzellik kazandırmak mümkündür. Daha önceleri bu gibi olumsuz durumlarda dolgular ve tam kaplamalar tek çözüm iken günümüzde lamina tedavisi gibi yeni alternatifler mevcuttur. Bu yeni uygulamanın avantajları;

- Küçük bir müdahale ile çok kısa sürede sağlıklı ve doğal bir görünüş elde edilir,

- Dişinizde sadece, tırnak genişliğinde bir yuva açılması (ki bu da her zaman gerekmeyebilir) yeterlidir,

- Sağlam, renkleri bozulmayan ve dayanıklı malzemelerden üretilirler.

- Dişlerinizin doğal yapısı bozulmadan istediginizin estetik özelliklere sahip olması sadece lamineyt veneer ile mümkündür. Diş üzerinde ya hiç bir değişiklik yapılmaz ya da az bir düzeltme ile sonucun daha mükemmel olması sağlanabilir. Zaten diş üzerinden kaldırılan miktar 0,3-0,7 mmile sınırlı oluyor. Böylece hiç bir dişin kesilmesine (küçültülmesine) gerek kalmıyor.

- Tedavinin laboratuvar aşaması sadece 3-4 gündür. Ancak gülümseme tasarımında bu süre sonunda dudaklarınızın yeni görünümünüze uyum sağlaması 3-4 haftayı bulabiliyor. bu uyum süresince bazı dudak egzersizleri ve okuma tavsiye ediyoruz. bu süre sonunda yüzünüzle tamamen bütünleşmiş ve yapay olduğu kesinlikle farkedilmeyen yeni dişlerinizle rahatlıkla gülümseyebilirsiniz.

-Görünümünden memnun olmadığınız dişlerinizin bir kopyası elde edilerek üzerinde bir tasarım yapılabilir. yani dişlerinize hiç bir müdahelede bulunmadan önce dişlerinizde oluşturalacak değişikliği size gösterebiliyoruz.

- Porselen yüzeyleri son derece pürüzsüz olacağı için sigara ve benzeri sebeplerden kaynaklanan lekelenmeleri ve diş taşı oluşumlarını minimuma indirir.

- Kahve, çay, sigara gibi dış etkenlerle renk değiştirmez.

- Materyal olarak oldukça kırılgandır. Fakat, mineye tam olarak yapıştırıldığında, germe ve çekme kuvvetlerine karşı direnci çok yükselir. Sözgelimi, yapışmış bir veneer'ı dişten bütün olarak sökmek mümkün değildir. Ancak elmas frezlerle diş yüzeyinden aşındırarak uzaklaştırılabilir.

- Aşınmaya karşı direnci yüksektir.

Porselen Laminaların Uygulama Alanları

Ön dişlerdeki aralıkların kapatılmasında.
• Çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisinde.
Diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde,
• Çürük ve çapraşıklık nedeni ile, tüm dişlerin porselen kaplanması gereken durumlarda)



Porselen Laminalar Dayanıklı Mıdır

Laminalar iyi bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Çünkü diğer adeziv sistemlerden (bonding) daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmişlerdir. Lekelenme ve aşınmaya karşı daha dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir. Ayrıca, çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.

Porselen Lamina Tedavisinden Kimler Yararlanabilir

Hemen hemen herkes! Her yaş grubundaki kişiler lamina tedavisinden yararlanabilir. Ancak, çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar ileri derecede dişeti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz. Buna en iyi karar verecek olan diş hekiminizdir.



Porselen Lamina Tedavisinin Klinik Uygulama Aşamaları Nedir

Öncelikle dişiniz işleme hazırlanır, üzerindeki artıklar temizlenir. Ardından dişinizin tam bir kopyasını elde etmek için ölçü alınır. Porselen malzemeden dişinize yapıştırılacak olan tabaka hazırlanır. Son olarak da, adeziv sistemlerde (bonding) olduğu gibi, laminatlar da mevcut dişin yüzeyine rezinle (yapıştırıcı bir ara madde) kaynaştırılır.

Porselen Lamina Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılabilir

Porselen lamina kaplamalar temel olarak, renk değişikliklerinin giderilmesi ve belli bir dereceye kadar şekil düzeltilmesi amacıyla yapılabilirler. Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik, flor vb. lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında,Ayrık dişleri bitiştirmede (diastema kapama), Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde, Çapraşık ve eğri dişlerin düzeltilmesinde (ortodonti tedavi alternatifi olarak) kozmetik bir alternatif olabilir.

Lamina Protezler

Bu tip porselenlerle ayrica estetiğimizin temel anahtari olan ön alti adet dişlerde sadece ön yüzeylere uygulanan protezler yapmakta mümkün hale gelmiştir.

Lamina Kaplama(Laminat Veneer-Dental Veneer)Nedir

(Laminey, Lamine ya da lamina olarak da bilinir.=Yaprak Porselen) Görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozukluklarında uygulanabilen kozmetik bir çözümdür. Lamina yaprak kaplamalarda temel olarak estetik sorunları olan ön dişlerde, porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılmasıyla bu sorunların giderilmesini amaçlayan bir tedavi şeklidir. Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev kazandırmak için yeterlidirler. Laminat kaplamalarla kendinizden emin bir şekilde gülümseyebilirsiniz!

Porselenden imal edilen bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü özel bir rezinle (yapıştırıcı bir ara madde) yapıştırılır. İşlem bittiğinde mükemmel bir kaynaşma beklenir.

26 Haziran 2012 Salı

Zirkonyum Porselen Esaslı Kron ve Köprü Uygulamaları

Bu sistemde metal yerine yapı malzemesi olarak zirkonyum kullanılır. Yapılan çalışmalar diş hekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir. Tamamen manüpulatif becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preperasyonları laboratuarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprünü bilgisayar tarafında işlenilir.

Böylece zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üstü özel porselenler ile kaplanılır. Böylece ışığı geçiren (neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü kuron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de kullanılabilir hale getirmesidir.  Estetik Diş dolguları (kliniğimizde amalgam dolgu tercih edilmemektedir)

Tamamen manüpulatif becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preparasyonları laboratuarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprü bilgisayar tarafında işlenilir. Porselenin kırılgan yapısından dolayı kron ve köprü tüm kaplamalarda porselenin sağlamlığını arttırmak için alt yapı olarak sert ve dayanklı bir madde kullanma zorunluluğu vardır. Zirkonyum desteklilerde bu madde zirkonyum alaşımından meydana gelmektedir.

Zirkonyum Esaslı Kron ve Köprü Sistemleri

Bu sistemde metal yerine yapı malzemesi olarak zirkonyum kullanılır. Yapılan çalışmalar dişhekimliğinin temel gereksinimleri olan estetik, sağlamlık, doku uyumluluğu ve doğallık konularında bugüne kadar ulaşılan en yüksek performansın elde edildiğini göstermiştir.Tamamen manüpulatif becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preperasyonları laboratuarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sitem ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kuron veya köprünü bilgisayar tarafında işlenilir. Böylece zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üstü özel porselenler ile kaplanılır. Böylece ışığı geçiren (neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü kuron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de kullanılabilir hale getirmesidir. Diş dolguları (kliniğimizde amalgam dolgu tercih edilmemektedir.)

Porselen Kronlarda Sıcak-Soğuk Hassasiyeti Gelişir Mi

Hayır, sıcak-soğuk hassasiyeti gelişmez.Çünkü Zirkonyum Oksitin ısı yalıtıcı özelliği vardır.

Porselen Kronlarda Diş Etlerinde Çekilme Olur Mu

Hayır,yapılan araştırmalarda diş etleri ile mükemmel uyum gösterdiği tespit edilmiştir. Elbette yaşla birlikte doğal olarak gelişen dişeti çekilmesini durduramaz. hazırlanan kaplamalar diş ve dişetiyle son derece uyumlu olacağı için dişeti iltihabına bağlı dişeti çekilmesi gelişmeyecektir.



Porselen Kronların Hasta ve Diş Hekimi Açısından Avantajları Nelerdir

Uygulama zamanı kısalmıştır. İstenirse kişiye bir günde yeni bir gülüş kazandırılabilir. Dişin estetik kalitesi çok yüksek, ışık geçirgenliği ve duruşu doğal diş gibidir. Kullanılan porselen blokları daha önceden fabrika şartlarında hazırlanmış porselen blokları olduğu için materyalin fiziksel özellikleri değişmez hata paylarını minimuma indirilmiştir. Ara aşamalar azaldığı için hekime zaman kazandırır.

Porselen Kronlar ve Köprüler

Estetik diş hekimliğinde gün geçtikçe metal içeren porselenlerden vazgeçiliyor. Daha sağlıklı daha estetik ve daha direçlilik gibi istediğimiz tum özelliklere sahip olan bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir alaşım olan zirkonyum kullanılır. Zirkonyum esaslı porselenleri hem ön dişlerde kullanabilecek kadar doğal olmaları, hem de arka dişlerde kullanılabilecek sağlamlıkta olmaları sebebiyle güvenle tercih etmekteyiz. bu sistemler hekimin ve hastanın hayatını daha kolay hale getirmektedir ve kişilerin yaşam kalitesini arttırmaktadır.

 Zirkonyum; Klasik diş restorasyonlarında porselen uygulamalarında dayanıklılık için, porselen dişin altına metal bir alt yapı kullanılmaktaydı. Bu metal alt yapının diş etleri, diş dokusu, genel vücut sağlıgı ve en önemlisi estetik yönünden mahsurları bilindiginden, genel anlamda metale alternatif arayışlara gidildi. Daha önce tıbbın diger alanlarında başarıyla kullanılan zirkonyum‘un dişhekimliğinde porselen metalinin yerine uygulanması ile yeni bir devir açılmış oldu.

Çünkü bu yeni zirkonyum alt yapılı porselen kaplamalar mekanik direnci, biyolojik uyumluluğu ve kırılma direnci ile diğer dental materyaller arasından sıyrılmaktadır.diş eti problemileri ve alerjiye sebep olmaz, ışık geçirme özelliği ile dogal dişlere yakın estetik ve fonksiyonu yakalamımızı sağlar.

Zirkonyumun üzerine porselen konularak yapılan kuron(kaplama) ve köprüler Ceramic ve Zirkonyum kelimelerinin birlestirilmesinden oluşan CERCON kısa adı ile anılır. 900 Mpa dirence sahip sistem en yüksek fiziksel değerlerin yanında ışık geçirme özelliği doku uyumu ve birçok değişik endikasyonu kapsayarak dişhekimliğinde yepyeni bir dönem başlatmıştır. Materyalin başarısı tıp ve endüstri alanında kanıtlanmıştır. 1998 yılında başlayan araştırmalar sonucunda 2002 yılı başından itibaren klinik uygulamalara tüm dünyada geçilmiştir. Bu yeni uygulama ile hastada metal-seramik ve tam seramik restorasyonlarda oluşan estetik kaygılar kesinlikle ortadan kalkmaktadır.