2 Ocak 2013 Çarşamba

Diş Sağlığının Sistemik Hastalıklarla İlişkisi


Ağız vücudumuzun giriş kapısıdır. Burada olacak sorunlar tüm vücudumuzu etkiler. Bu dokularda olabilecek iltihabi olaylar tüm vücudu etkileyecektir. Aynı şekilde var olan sistemik hastalıkların birçoğu ağız bölgesinde belirti verir. Bu yüzden ilk muayenede dişler, diş etleri ağız dokularının muayenesi iyi değerlendirilmelidir. Tedaviye başlamadan önce tüm hastalıklarınızın diş hekiminizin tarafından bilinmesi gerekmektedir. Eksik bilgi tedaviyi olumsuz yönde etkileyecektir. Hastalıklar bilindiği taktirde ona yönelik tedbirlerle tedaviyi gerçekleştirmek mümkün olacaktır. Bu bilgiler yapılacak olan tedavinizin yönü ve şeklini etkileyecektir. 

Ağızda bulunan iltihaplı kırık dişler, ağız içinde veya çenelerde bulunan kistler, gömülü dişler sistemik hastalıklar için hem bir alt yapı hazırlamakta hem de var olan hastalıkların kötüye doğru gitmesine sebep olmaktadır. Ağızda bulunan iltihabi dokulardan yayılan mikroorganizmalar ve toksinleri diğer organlarda hastalıklara sebep olabilmektedir. Öncelikle cilt ve göz problemleri olmak üzere damar yapısı üzerinde olumsuz etkileri olmaktadır. Damarların yapısına sızan toksinler damarların yapısını tahrip ederek sertleştirmektedirler. Nasıl güneş altında uzun süre kalan bir hortum zamanla çatlar kırılırsa, mikroorganizmaların toksinleri ile damarlar adeta aynı duruma gelmektedirler. 

Ağız ve diş kaynaklı iltihaplar o kadar etkindir ki bu kaynaklar yok edilmeden hastalar organ nakli listesine bile alınmamaktadır. İltihabi olay iki yoldan etkili olmaktadır. İlki mikroorganizmaların vücuda karışması ve çeşitli yerlere yerleşmesi ile. Diğeri ise toksinlerinin karışır. bunlara karşı vücutta antikor oluşur. Bu antikorlar bazı vücut hücrelerine yanlışlıkla saldırarak bir iltihabi tepkiye yol açarlar. 

Dişlerdeki kırıklarda tahriş edici özellikleri ile kanser cinsi dokulara dönüşümü tetikleyebilirler. Ağızda 10 günden daha uzun süreli iyileşmeyen bir yara varsa mutlaka değerlendirmelidir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder