7 Ekim 2012 Pazar

Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Dişleri Hangi Durumlarda Çekilmeli

- Yirmi yaş dişleri ağzın gerisinde çıktıkları için temizliği zor olan dişlerdir ve çürümeleri kaçınılmazdır. Bu durumda da bu dişlerin geride olması çürük tedavisini zorlaştırır. Aynı zamanda diğer dişlerden farklı bir köke sahip olduğu için kanal tedavisi de uygulanamamaktadır.
- Düzgün pozisyonda çıkamadıkları için etrafında bulunan gıda artıklarının birikmesiyle ve yanındaki büyük azı dişine yaptığı etkilerle ve basınçla diğer dişlerde de çürüğe neden olur. Genelde böyle zarar verme özelliğine sahip olan yirmi yaş dişlerinin çekilmesi uygun olacaktır.
- Yirmi yaş dişleri düzgün konumda çıkamadıkları için diğer dişlere baskı yapar; bu da ağrıya neden olmaktadır.
- Yirmi yaş dişleri, sık rastlanan bir durum olmasa da düzgün konumda çıkamadıkları için yanak ısırma ve mukozada yaralanmaları beraberinde getirebilir. Bu durumda da çekilmesi mümkün olmaktadır.
- Yirmi yaş dişleri, düzgün konumda çıkamadıkları oluştukları sırada diğer dişlere uyguladıkları baskıyla hareketlenmelerine ve çapraşık hale gelmelerine neden olurlar.
- Yirmi yaş dişleri, yüzeye çıkamayıp diş eti altında gömülü kaldıklarında dişeti üstünde biriken bakteriler iltihaplanmaya neden olabilir. Bu da ağrıya, ağız kokusuna, ateşe, yüzde ve o bölgede şişliğe davetiye çıkarır.
- Yirmi yaş dişleri çıkmaya çalıştığı bölgede tam olarak ya da kısmen gömülü kaldıklarında kist oluşmasına da yol açabilir. Bu durum hekimin çektiği panoramik röntgenle ortaya çıkar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder