2 Ocak 2013 Çarşamba

Hamilelerde Ağız Sağlığı


Fizyolojik bir olay olmasına rağmen diş hekimliği açısından dikkat edilmesi gereken önemli bir konuda hamilelikteki diş eti problemleridir. Vücutta meydana gelen hormonal değişiklikler sonucu ağızda, özellikle diş etlerinde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Vücut daha önce düşük düzeyde tepki gösterdiği bakteri plağının toksinlerine karşı aşrı tepki verir hale gelmektedir. Gebelikte görülen diş eti iltihabına "Gebelik Gingivitisi" adı verilir. Diş etleri koyu kırmızı renkte, şiş ve kolayca kanayan bir hal alır. Bu iltihabın sebebi, aslında direkt olarak hamilelik değildir. Sadece mevcut iltihap yapıcı etkenlerden diş etlerinin (hormonal değişikliklerden dolayı) daha fazla etkilenmesidir. Bu sebeple, hamilelik süresince yapılan ağız bakımı, normale oranla çok daha titiz olmalıdır. 

Hastanın doktoru aksini belirtmediği müddetçe, acil durumlarda, hamileliğin her döneminde diş çekimi ve tedavileri yapılabilir. Bu durumda, doktorun hastasına yaklaşımı, ona güven vermesi ve titizlikle alacağı tedbirler öne çıkmaktadır. Kullanılan diş dolgu malzemeleri, anestezik maddelerin bebeğe kesinlikle herhangi bir zarar vermesi sözkonusu değildir. 

Halk arsında yanlış bir inanışta hamilelikte dişlerin tahrip olduğu fikridir. Böyle bir olay mümkün değildir. Çünkü vücudun kalsiyum deposu kemiklerdir. Bebek kalsiyumu ananesinin kemiklerindeki depolarından alır. Bu sırada dişlerden 1 mg bile kalsiyum uzaklaşması sözkonusu değildir. Kadınların evlenip çocuk sahibi oldukları yaşlar; zaten çocuk sahibi olmasalar da dişlerin çürüyüp tahrip olduğu yıllara denk gelmektedir. Muhtemelen yetersiz bakım sonucu dişlerde oluşan diş eti problemleri de böyle bir fikrin zaman içinde oluşmasına sebep olmuş. 

Hamilelikte ilk tavsiye edilecek şey, sanırım, bir çocuğa karar verildiğinde, önce bir diş hekimi kontrolünden geçmek olacaktır. Eğer bir diş tedavisi veya çekimine mecbur kalınmış ise, ilk önce kadın-doğum uzmanı doktorunuza danışmanız ve bunu takiben vakit geçirmeden diş hekimini ziyaret etmeniz gerekir. Genellikle diş ağrısını iltihap ve apse takip edeceğinden, geçen zaman sizi bir de antibiyotik kullanmaya mecbur edecektir.

Hamilelikte hamilelikte diş tedavisini yapılamaz kılan tek şey sizin tutumunuzdur, bunu unutmayın. Stresli, tedaviden korkan ve heran zıplamaya hazır bir kişinin diş tedavisinde problem çıkma ihtimali elbette yüksek olacaktır. Siz, sakin ve soğukkanlı bir yaklaşımla koltuğa oturduktan sonra; mesleğine ve insana saygı duyan diş hekiminiz, sizin canınızı yakmadan, en uygun ilaç ve malzemeleri kullanarak, size sağlığınızı tekrar kazandıracaktır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder