11 Ağustos 2012 Cumartesi

Ağız Kuruluğu

Tükürük bezlerinin tükürük salgılama fonksiyonlarının azalması ya da kaybolmasıdır.


10 Ağustos 2012 Cuma

Diş Fırçalama Tekniği


Diş macunu ağza verdiği hoşa giden koku ve his nedeniyle diş fırçalanmasını kolaylaştırır. Diş parlatma tozları diş hekimi önerisi olmadıkça kullanılmamalıdır. Aşırı kullanımlar diş sağlığı açısından zararlıdır. 

Diş fırçalanmasında fırçanın duruşu dışındaki temel hareket aynıdır: Fırça diş eti çizgisine eğimli olarak yerleştirilir. Bu durum bozulmadan küçük dairesel hareketlerle dişler fırçalanır. Daha sonra fırça, bir fırça boyu kadar kaydırılarak fırçalama sürdürülür. 

1. Diş fırçası 45 derecelik açı yapacak biçimde tutulur ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru fırçalamaya başlanır. Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak ve daireler çizecek biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru yapılmalıdır. 

2. Daha sonra dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanır. Bu işlemde fırça eğik tutularak, diş etinden ağız boşluğuna doğru hareket ettirilir. 

3. Daha sonra dişlerin çiğneme yüzeyleri fırça düz olarak ileri geri hareket ettirilerek fırçalanır. 

Fırçalama işleminin en az iki-üç dakika sürmesi gerekir. Sağlıklı diş etleri fırçalama sırasında kanamaz.

Diş fırçası kişiye ait bir araçtır, başkalarıyla paylaşılmaz. Diş fırçaları birkaç ayda bir, en geç altı ayda değiştirilmelidir. Gerektiğinde ara yüzlerin etkin olarak fırçalanmasını sağlamak üzere ara yüz fırçaları kullanılır. Bunlarla ilgili önerilerini almak üzere diş hekimine başvurmak gereklidir. 

* Dişlerinizi günde en az 2 defa, sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce mutlaka fırçalayın.

* Diş fırçanız eğer diş etleriniz sağlıklı ise orta sertlikte olmalı.

* Dişlerinizi fırçalarken daha beyaz olsun diye kesinlikle sert fırçalama yapmayın. Bu, dişlerin koruyucu tabakası olan mine tabakasına zarar verir ve aşınmasına neden olur.

* Diş fırçanızı ortalama 3 ayda bir yenilemeniz gerekli. Bunun göstergesi de fırçanın kıllarıdır. Eğer fırça kıllarının paralelliği bozulmuş ve dışa doğru açılmışsa; fırçamızı değiştirme zamanı gelmiş demektir.

* Diş fırçalarken; fırçanızı hem dişe hem diş etine gelecek şekilde yerleştirip, çok yumuşak ve dairesel hareketlerle diş etlerinizi acıtmadan masaj yapar gibi fırçalamalısınız. Dişlerinizin hem yanağa bakan yüzeyini, hem dil ve damak tarafındaki yüzeyini, hem de çiğneme yüzeyleri mutlaka fırçalanmalı.

* Dişlerin birbirine bakan kontak yüzeylerinin temizliği için de mutlaka günde 1 defa diş ipi kullanılmalı. Eğer diş ipi kullanılmazsa diş fırçalama işlemini eksik yapmış olursunuz ve dişlerinizde çürükler meydana gelebilir.



Ağız ve Diş Sağlığı İçin Nasıl Beslenilmeli


•Doğru gıda gruplarıyla beslenmeli
•Tahıllı ekmek
• Meyve, özellikle sert ve sulu meyveler tüketmek (elma, kavun, karpuz vb)
• Sebzeler tüketilmeli
• Et, yumurta, balık
• Süt, yoğurt, peynir
• İşlenmiş gıdalardan uzak durmalı (fast food)
• Mümkün olduğunca ana öğünlerde beslenmeli
•Öğün arası atıştırmalarda mümkün olduğunca kaçınılmalı,eğer atıştıracaksanız sert gıdalar ve diş dostu gıdalar tercih edilmeli (süt, yoğurt, peynir)
• Asitli içeceklerin tüketimi kısıtlanmalı
• Dişlere yapışan sakız ve şekerlerden uzak durulmalı
• Tükürük akışını artırmak için şekersiz sakız veya içinde şeker olarak xylitol içeren sakızlar çiğnenmeli
• Günde iki kez dişler fırçalanmalı bir kez diş ipi kullanılmalı
• Yılda iki kez diş hekimine kontrol ettirilmeli.

Diş

Ağız ve Diş Sağlığında Hamileler

Vücudun artan mineral ve vitamin, özellikle kalsiyum ihtiyacını karşılamak gerekir. Bu mineraller fetus gelişimi içinde çok önemlidir. Eğer anne adayı vitamin ve minerallerden zengin besinlerle beslenmezse hem kendisi hem bebeğin gelişimi için olumsuz olur. Hamilelik sırasında diş çürükleri ve diş eti hastalıklarından korunmak için diş fırçalamanın yanında beslenmeye de dikkat edilmelidir.

Diş

Ağız ve Diş Sağlığında Vejetaryenler

Tek tip gıda ile beslene insanlar da, her ne kadar alternatif protein, mineral ve vitamin alımını sağlasalar da, hayvansal gıdalarda çok miktarda bulunan vitamin ve minerallerden yoksun kalırlar, özellikle D vitamini ve kalsiyum vücudun sert dokuları (kemikler ve dişler) için çok önemlidirler.

Diş

Ağız ve Diş Sağlığında Çocuklar


Çocuklar: Çikolata, şeker, cips, fast food ve kolalı içecekler çocukların tüketmekten hoşlandıkları gıdalardır. Ağız bakımı yetersizse, bu gıdaları fazla tüketen çocuklarda diş çürükleri daha fazla görülür. Ailelere düşen görev, bu gıdaların tüketimini kısıtlamak ve düzene sokmaktır. Çikolata ve şekeri yemeklerden sonra vermeli, sonrasında dişleri fırçalamasını sağlamalıdır. Öğün arasında tüketilirse de bir bardak su ile ağzın çalkalanarak asit oluşumunu önene geçmeye çalışılmalıdır.

Diş

Beslenme ve Ağız Diş Sağlığı


İnsanların beslenme alışkanlığı, ağız ve diş sağlığı üzerinde çok etkilidir. Şekerli ve yumuşak gıdaların tüketimi diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının en önemli nedenlerindendir. Normal olarak bakteriler, her insanın ağzında bulunurlar ve ince film şeridi gibi dişin üzerine yapışırlar,bu ince film şeride diş plağı denir. Plak içerisindeki bakteriler gıda artıklarıyla beslenirler ve yaklaşık 20 dakika sonra asit oluşturmaya başlarlar ki bu asitler diş yüzeyinde erozyon(aşınma)oluşturarak diş çürüklerine ve dişeti hastalıklarına neden olurlar. Bunu engellemenin tek yolu diş fırçalama ve diş ipi kullanımıdır.

Bakteriler, plak içerisinde,fermente olan karbonhidratlar olan şekerli ve nişastalı gıdalarda gelişirler. Bazı karbonhidratlar,basit şeker dediğimiz glukoz, fruktoz, maltoz ve laktoza sindirim sisteminde dönüşürler, ama fermente olan karbonhidratlar direk ağız içinde basit şekere dönüşürler. Bu basit şekerle beslenen bakteriler asit oluşturarak  dişin minesinde erimeye (demineralizasyon) nedenolur. Tükürük, flor, sebze tüketimi ve süt ürünlerinde oluşan besinler ise dişteki bu erimeyi tersine çevirir (remineralizasyon). Ancak demineralizasyonun remineralizasyondan fazla olduğu durumlarda çürüme başlar.

Dişlere yapışan şekerler, cips gibi yiyecekler dişlere yapışıp ağız ortamında daha fazla kaldıkları için ortaya çıkan ağız asitleri nedeniyle diş çürükleri daha fazla olur. Bunun yanında asitli içeceklerin fazla tüketimi, dişin mine dokusunda tabakasında erimeye, dolayısıyla güçsüz kalan diş dokusunda çürüklere neden olur.

Diş