10 Ağustos 2012 Cuma

Beslenme ve Ağız Diş Sağlığı


İnsanların beslenme alışkanlığı, ağız ve diş sağlığı üzerinde çok etkilidir. Şekerli ve yumuşak gıdaların tüketimi diş çürükleri ve diş eti hastalıklarının en önemli nedenlerindendir. Normal olarak bakteriler, her insanın ağzında bulunurlar ve ince film şeridi gibi dişin üzerine yapışırlar,bu ince film şeride diş plağı denir. Plak içerisindeki bakteriler gıda artıklarıyla beslenirler ve yaklaşık 20 dakika sonra asit oluşturmaya başlarlar ki bu asitler diş yüzeyinde erozyon(aşınma)oluşturarak diş çürüklerine ve dişeti hastalıklarına neden olurlar. Bunu engellemenin tek yolu diş fırçalama ve diş ipi kullanımıdır.

Bakteriler, plak içerisinde,fermente olan karbonhidratlar olan şekerli ve nişastalı gıdalarda gelişirler. Bazı karbonhidratlar,basit şeker dediğimiz glukoz, fruktoz, maltoz ve laktoza sindirim sisteminde dönüşürler, ama fermente olan karbonhidratlar direk ağız içinde basit şekere dönüşürler. Bu basit şekerle beslenen bakteriler asit oluşturarak  dişin minesinde erimeye (demineralizasyon) nedenolur. Tükürük, flor, sebze tüketimi ve süt ürünlerinde oluşan besinler ise dişteki bu erimeyi tersine çevirir (remineralizasyon). Ancak demineralizasyonun remineralizasyondan fazla olduğu durumlarda çürüme başlar.

Dişlere yapışan şekerler, cips gibi yiyecekler dişlere yapışıp ağız ortamında daha fazla kaldıkları için ortaya çıkan ağız asitleri nedeniyle diş çürükleri daha fazla olur. Bunun yanında asitli içeceklerin fazla tüketimi, dişin mine dokusunda tabakasında erimeye, dolayısıyla güçsüz kalan diş dokusunda çürüklere neden olur.

Diş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder