22 Haziran 2012 Cuma

Diş Eti Estetiği

Pembe Estetik
Estetik bir gülümseme yalnız beyaz, muntazam dişlerle değil, bu dişlere uyumlu diş etleri ile mümkündür. Estetik dişeti uygulamalarının adı pembe estetikdir. `Diş etlerinin sağlığı, rengi ve seviyesi diş estetiğini tamamlar' göze hoş gelen, uyumlu ve temiz bir gülüş sağlamanın ilk adımının diş ve dişeti uyumunu sağlamaktır. Sağlıklı dişeti açık pembe renkte, dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak ama pütürlü bir görünümü olur.

Gingivektomi
Diş eti büyümelerinde ve derin ceplerin olduğu bölgelerde dişetinin kesilerek çıkarılması işlemidir. Daha sonra dişeti konturları düzeltilerek, dişetinin fizyolojik ve estetik bir form alması sağlanır.

Gingivoplasti
Diş eti dokusu dişlerin üzerini çok fazla örttüğü durumlarda dişlerin boyu ağızda çok kısa görünebilir. Bu durum "gummy smile" olarak adlandırılır ve estetiği kötü etkiler. Gereğinden fazla görünen dişetleri ya da asimetrik dişeti seviyeleri `Gingivoplasti` adı verilen küçük bir operasyon ile düzeltilebilmektedir. Hastaya yapılacak lokal anestezi ile hasta hiçbir şey hissetmeden dişetinde gerekli düzenlemeler yapılabilmektedir. Eğer gerekiyorsa ardından uygulanacak full porselen laminalar ya da metal desteksiz Zirkonyum porselenler ile de beklentilerin ötesinde estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.

Rejenerasyon
Rejeneratif işlemler periodontal hastalık sebebiyle yıkıma uğrayan destek dokuların vücudun kendi yapım mekanizmaları uyarılarak yeniden oluşturulması amacıyla uygulanır. Uygun durumlarda, hastalıktan etkilenmiş dokular uzaklaştırılarak, membran, kemik grefti veya doku uyarıcı proteinler kullanılarak yeni destek yapıların oluşması sağlanır.

Yumuşak Doku Grefti
Diş etinin çekilmesi sonucu kök yüzeyleri açığa çıkar. Bu durum dişlerin görünümünün uzamasına yol açar, açığa çıkmış kök yüzeyleri sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassastırlar.
Sert diş fırçalama, zararlı alışkanlıklar (tırnak yeme, kalem ısırma...vs.), protezler, ortodonti apareyler, yaşlanma ve periodontal hastalıklar...gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak dişetlerinde çekilme meydana gelebilir. Tedavi safhasında, öncelikle hastalığa yol açan sebep belirlenerek kontrol altına alınmalı veya mümkünse ortadan kaldırılmalıdır. Yumuşak doku geftleri kök yüzeylerini kapatmak veya çekilmeden dolayı kaybolan dişeti dokusunu arttırmak amacıyla uygulanır. Bu uygulama aynı zamanda diş eti çekilmesini ve kemik kaybı riskini azaltır. Açığa çıkmış kök yüzeylerinin kapatılması bu bölgede çürük oluşumunu önler ve estetiğin düzeltilmesine yardımcı olur. Yumuşak doku greftleri uygulamalarında damak bölgesi veya ağzın başka bir verici bölgesinden alınan diş eti dokusu 'greft' olarak kullanılır.

Kron Boyu Uzatma
Fazla doku kaybı meydana gelmiş dişlerde, çürüğün diş eti altına uzandığı dişlerde kuron boyu uzatma operasyonu ile fazla dişeti dokusu çıkarılıp altındaki kemik yeniden şekillendirilerek dişlerin daha uzun görünmesi sağlanır böylece uygulanacak restorasyonun tutuculuğu arttırılmış olur.

Diş

Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder