30 Temmuz 2012 Pazartesi

Önleyici Ortodonti Tedavi


Kötü alışkanlıklar; parmak emme, anormal yutkunma gibi faktörlere bağlı gelişebilecek sorunları önlemek veya daimi dişlere yer açmak amacıyla çok çeşitli hareketli aygıtlar hazırlanabilmektedir.


Koruyucu Ortodonti Tedavi


Koruyucu tedavilerde amaç daimi dişlerin düzgün sürebilmeleri için yeterli yeri hazırlamaktadır. Bu amaçta erken kaybedilen süt dişlerinin yerini koruyan yer tutucular hazırlanmaktadır. Ayrıca diş çürüklerine yatkın çocukların pedodontist tarafından takibi önerilmektedir.



Adeziv Sistem(Bonding)Nedir


Dişin rengini veya şeklini değiştirmek, büyütmek ya da bir kusurunu tedavi etmek amacıyla dişe yapılan ilavelerdir. Bu amaçla kullanılan malzemeler (mikrofil ajanlar), doğal dişin dış yüzeyine tutturularak şekil ve renk bozuklukları kolayca giderilebilir.

Bonding, günümüzde en çok ve en son uygulanan koruyucu diş hekimliği işlemlerinden biridir. Çoğu durumda, en az miktarda diş kaybı ile bu işlem gerçekleştirilir. Bu sistem uygulanırken ağrı hissedilmez; Pek çok durumda, dişi uyuşturmaya bile gerek duymadan bu işlem uygulanabilir. Doğal görünür; Kozmetik diş hekimliğinde yetkin bir diş hekimi tarafından yapıldığında doğal görünür.

Bonding

Adeziv Sistem(Bonding)

Bonding, dişlere zarar vermeden dişlerdeki küçük şekil bozukluklarının giderilmesi işlemidir. Kırık dişlerin tamirinde, küçük aralıkların kapatılmasında ve diş boylarının uzatılmasında kullanılabilir. Bonding, dişin rengini veya şeklini değiştirmek, büyütmek ya da bir kusurunu tedavi etmek amacıyla dişe yapılan ilavelerdir.

Bonding

Lazer İle Beyazlatma


Klinik ortamında 3 seans süren beyazlatma işlemi lazer ile tek seansta yapılmakta ve etkin sonuç alınmaktadır.


Lazer İle Hassasiyet Tedavisi


Diş eti çekilmelerine bağlı olarak meydana gelen diş hassasiyetleri bugüne kadar sadece flor sürülmesi ve özel diş macunları ile tedavi edilebilirken lazer ışını ile hassasiyete sebep olan dentin kanalları kapatılır ve hassasiyet giderilir.

Diş


29 Temmuz 2012 Pazar

Sabit Protezler


Sabit protezler, zaman içerisinde meydana gelen diş kayıplarının, komşu dişler üzerine sabitlenen ve hastanın kendi dişi veya dişleri gibi algıladığı protez tipleridir. Tek bir diş üzerindeki madde kayıplarının giderildiği kuronlar veya diş eksikliklerinin tamamlandığı köprüler sabit protezler olarak adlandırılır.



Office(Klinik)Tipi Diş Beyazlatma


Klinik ortamında diş etleri izole edildikten sonra dişlere sürülen özel bir jel ışık cihazıyla aktifleştirilir.






Beyazlatma
Diş Beyazlatma


Home(Ev)Tipi Diş Beyazlatma


Ağızdan alınan ölçüye göre ağız için özel plak hazırlanır. Hekim tarafından hastaya verilen özel jeli hasta belli periyotlarla kendisi uygular.





Beyazlatma
Diş Beyazlatma

Tek Veya Daha Fazla Diş Eksikliklerinde İmplant


Tek diş eksikliklerinin implant ile tedavi edilmesi, köprü ile restore edilmesine göre daha koruyucu bir tedavi şeklidir. Köprü protezi yapılabilmesi için sağlıklı dişlerin küçültülerek üzerlerinin kaplanması gerekecektir ve bu köprünün belirli aralarla değiştirilmesi ekonomik olarak da bir yük getirecektir.Bunun yerin eksik diş veya dişlerin boşluğuna yerleştirilecek implantlar sayesinde, yandaki dişlerde herhangi bir işleme gerek kalmadan tedavi uygulanabilir.




Ortodonti Muayene Ne Zaman Yapılmalıdır


Ortodonti tedavi her yaşta uygulanabilir.Ancak özellikle çeneleri de ilgilendiren sorunlar varsa, büyüme-gelişmeden de yararlanabilmek için çocukların tam buluğ çağına girmeden önce (10-12 yaş) muayeneye getirilmesi gerekmektedir.

5-6 yaşlarındaki çocuklarda ise büyüme ve gelişimi bozabilecek sorunların erkenden saptanabilmesi için ortodonti muayene çok yararlıdır. bazı durumlarda da sorun erkenden belirlendiği halde,ortodonti uzmanı çocuğu belirli aralıklarla kontrole çağırarak tedavi için en uygun zamanı bekleyebilir. Bu yaşlarda uygulanabilen koruyucu ve önleyici ortodonti tedaviler sayesinde ileride kapsamlı tedavileri gerektirecek bozukluklar, görece basit ve kısa girişimlerle önlenebilir. çene bozuklukları erken dönemde tedavi edilmezse, 18 yaşından sonra ortognatik cerrahi ile kombine edilen ortodontik tedaviyle düzeltilebilirler.

Ortodonti
Lingual Ortodonti


Lazer İle Aft-Uçuk Tedavileri


Aft ve uçukların merhem sürüp hassasiyetini azaltmaktan başka herhangi bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Oysaki lazer ile aft ve uçukların üstüne ışın verilmesinin ardından normal süreçte 7 gün süren iyileşme süresinin hızlandığı ve aynı bölgede tekrar aft ve uçuk çıkmadığı gözlemlenmiştir.

Diş


Fissür Örtücüler


Anatomik olarak azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerinde bulunan girinti ve çıkıntılar, yiyecekler için yapışıp kalabilecekleri bölgeler oluşturmaktadır. Çürükler temizlenmesi zor olan bu bölgelerden başlamaktadır. Fissür örtücüler, dişlerde bu yüzeyleri sığlaştıracak, besinlerin tutunmasını azaltacak ve fırçalanmasını kolaylaştıracak bir yüzey oluşturulmasına yardımcı olmaktadır. Klinik uygulamalar sonrasında çürük oluşumun %70-80 oranında azalma görüldüğü bilinmektedir.

Diş


Pulpa Nasıl İltihaplanır


Her insanın ağız boşluğunda bakteriler vardır. İstenmeyen şartlar oluşmadıkça zarar vermezler. Bakteriler aldığımız birçok gıda ile birleşerek ağzımızda asitlerin oluşmasını sağlarlar. Bu oluşan asitleri ağzımızdan uzaklaştıramazsak, bu maddeler mineye zarar verirler ve mine tabakasında çürük oluşmasına neden olurlar. Mine de oluşan çürükler tedavi edilmezlerse, mine tabakasının altındaki dentin tabakasına geçerler. Dentin tabakası ağrı yoluyla bizi uyarmasına karşın oluşan çürük yine tedavi edilmezse bu kez mikroorganizmalar pulpaya doğru hareketlenirler. Bu sırada pulpa kendini korumak için çeşitli yolları devreye sokar. Bu yollardan biri de ağrı yolu ile bizi uyarmaktır. Ama yine dişimizi tedavi ettirmezsek bir müddet sonra mikroorganizmalar pulpa içindeki damar ve sinirleri harap ederek iltihabın oluşmasını sağlarlar.

Pulpada iltihabın oluşmasının bir başka yolu da travmalardır. Dişe gelen bir darbe, kök ucundan dişin köküne giren damar ve sinirlerin kopmasına, böylece dişin canlılığını yitirmesine neden olabilirler. Bu durumu harhangi bir yolla mikroorganiz-maların eklenmesi pulpanın iltihabına neden olur. Pulpanın enfekte olmasının bir başka yolu da, diş çevresinde uzun süreli periodontal (diş eti ve çevresi) hastalığın bulunmasıdır.

Diş


Kompozit Dolgu


Silikondioksit parçacıkları içeren bir plastik karışımıdır.Çeşitli renk seçenekleriyle dişte fark edilmez ve estetik-beyaz dolgu olarak da adlandırılır. Bir dönem sadece ön dişlerde kullanılan materyal,çeşitli yöntemlerle güçlendirilerek arka dişler için de uygun hale getirilmiştir. Özel bir bağlayıcı ajan kullanılarak dişe yerleştirilen dolgu malzemesi ışık cihazıyla sertleştirilir ve cilası aynı seans yapılır.





Çene Cerrahisi Tedavi Yöntemleri


Ağız diş çene hastalıkları ile ilgili cerrahi işlemler lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) altında yapılabileceği gibi, genel anestezi altında da uygulanabilmektedir. Hastalar, büyük cerrahi işlemler sonrası yatışları yapılarak gözlem altında tutulmaktadır. Cerrahi işlemlerin uygulanmasında hastaların konforu, var olan hastalıkları, tedaviden duydukları kaygı ve korku öncelikle dikkate alınmakta ve hastalar buna göre tedavi edilmektedir.

Diş


28 Temmuz 2012 Cumartesi

Lazer İle Dolgu Öncesi Ağız Hazırlığı-Çürük Temizlenmesi


Lazer enerjisi ile dişe ait tüm dokularda (mine, dentin, sement) bulunan diş çürükleri temizlenebilir. Ayrıca lazer enerjisinin özelliğinden dolayı steril bir ortam yaratılır ve daha sonra oluşabilecek çürükler engellenmiş olur. Lazer ile Kanal Tedavisi Lazer ile kanallarda şekillendirme ve sterilizasyon sağlanmaktadır. Kanal tedavisi yapılırken özellikle enfeksiyonlu kanallarda iyi bir sterilizasyon sağlandığı için iyileşme hızlı olur.


Ortodonti Bozukluklar Neden Tedavi Edilmelidir


Düzgün diş ve çeneler iyi bir yüz estetiğinin ve güzel bir gülümsemenin ayrılmaz parçasıdır.Aynı zamanda;
•Kişinin etkin şekilde ısırıp çiğnemesi ve konuşmasına yardımcı olmaktadır
Diş eti hastalıklarına ve çürüğe yatkınlığı azaltmakta, sağlıklı diş ve dişetlerine katkıda bulunmaktadır.
•Çene eklemi bozuklukları gibi fonksiyonel sorunların oluşumunu azaltmakta, bu bozuklukların tedavisinin önemli bir parçasını oluşturmaktadır.





Ortodonti

Lingual Ortodonti



İmplant Destekli Protezinizden Ne Bekleyebilirsiniz


Klasik proteze göre implant üstü protezler çok daha hareketsizdir. Konuşurken çok daha rahat edersiniz ve protezinizin bollaşma ya da ağzınızdan çıkması gibi durumlardan dolayı endişe etmenize gerek kalmaz. İmplant destekli protez kullanmadan önce yiyemediğiniz yiyecekleri yemeye başlayabilirsiniz ancak protezin zarar görmemesi için çok sert ve yapışkan gıdalardan uzak durmalısınız. Üst çenenizde bir implant destekli proteziniz mevcutsa, klasik proteze göre daha doğal hissedersiniz, çünkü implant destekli protez üst damağınızı örtmeyecek şekilde hazırlanır.




Metal Dolgular(Amalgam Dolgular)

Çok dayanıklı ve ekonomik bir dolgu maddesidir; fakat görünümü estetik değildir. İçinde % 70 gümüş, % 23 kalay, az miktarda bakır ve çinkodan  oluşan tozun cıva ile karıştırılmasıyla hazırlanır. Karışım diş hekimi tarafından hazırlanan oyuğa yığılır ve dolgu birkaç saatte sertleşir. Özellikle azı dişleri için günümüzde kullanılan en iyi dolgu maddesidir.



Diş Taşı Temizliğine Hazırlık


Bazı hastalarda bu işlem rahatsızlık verebileceği için, bu hastalarda çalışılacak alana lokal anestezi uygulanabilir.

Diş

Çocuklarda Daimi Dişlerin Restorasyonu


Çocuklarda yapılan dolgular, yetişkinlerde yapılandan farklı değildir. Ancak, kuronun yapımı ve uyumlandırılması oldukça farklıdır. Çocuklarda kronlar tek randevuda bitirilir.





Diş

Pedodonti Çocuk Diş Hekimliği

Beyazlatma(Bleaching)Nedir


Beyazlatma dişlerin yapısında oluşan renklenmeleri giderme işlemidir.

Beyazlatma
Diş Beyazlatma

Diş Beyazlatma ve Estetik Diş Hekimliği


Diş beyazlatma tedavisi, dişlerde meydana gelmiş lekelerin çıkartılması değildir. Dişlerde oluşan kalıcı olmayan renklenmeler çay, kahve ,şarap, sigara, amalgam dolgular, eski dolgular...gibi pek çok nedenle oluşmuş olabilir. Fakat bunlar dişlerin temizlenmesiyle birlikte ortadan kaldırılarak dişin gerçek rengi ortaya çıkarılabilmektedir. Daimi renklenmeler, daimi dişlerin oluşumu sırasında ya da gebelik esnasında kullanılan antibiyotiklerin sonucunda diş minesinde oluşan renklenmeler olup sadece diş temizliğiyle giderilemezler. Beyazlatma tedavisinde amaç dişin ana renginin istenilen oranda birkaç ton açılması işlemidir. Herkesin bir ten rengi olduğu gibi kendine özgü bir diş rengi de vardır. Beyazlatma işlemi bu diş renginin birkaç ton açılmasıdır.

Beyazlatma tedavilerinde kullandığımız ilaçların içeriğinde hidrojen peroksit olup diş minesine herhangi bir zarar vermediği klinik çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu maddenin ilaç içerisindeki oranları ve uygulama süreleri her diş tipine göre farklı olmak zorundadır. Bu nedenle bu tedavilerin doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir. Diş beyazlatma tekniklerinde ve kullanılan ilaçlarda son yıllarda meydana gelen gelişmeler, daha kolay, ekonomik ve etkili yöntemlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Kliniğimizde iki beyazlatma yöntemi uygulanabilmektedir;
a)Ev-tipi beyazlatma yöntemi olup uygulama süresi daha uzun fakat daha ekonomik bir yöntemdir.
b)Ofis tipi yöntemi olup 30 dakika 1 saat içerisinde bir veya iki uygulama ile hemen beyaz dişlere kavuşulan bir yöntemdir. Bu işlem için piyasada oldukça kolay elde edilen ve ekonomik pek çok yöntem bulunmasına karşın, kullanılan malzemelerin bilimsel deneylerle kanıtlanmamış ve doktor kontrolünde olmaması nedeniyle dişlere zarar verebilecek, hassasiyet yaratabilecek sonuçlar gelişebilir.

Diş  Beyazlatma
Beyazlatma

Bonding(Adeziv Sistem)


Bonding, dişlere zarar vermeden dişlerdeki küçük şekil bozukluklarının giderilmesi işlemidir. Kırık dişlerin tamirinde, küçük aralıkların kapatılmasında ve diş boylarının uzatılmasında kullanılabilir. Bonding, dişin rengini veya şeklini değiştirmek, büyütmek ya da bir kusurunu tedavi etmek amacıyla dişe yapılan ilavelerdir.

Bu amaçla kullanılan malzemeler (mikrofil ajanlar), doğal dişin dış yüzeyine tutturularak şekil ve renk bozuklukları kolayca giderilebilir.Bonding, günümüzde  en çok ve en son uygulanan koruyucu estetik diş hekimliği işlemlerinden biridir. Çoğu durumda, en az miktarda diş kaybı ile bu işlem gerçekleştirilir.

Bonding uygulanan dişler normal dişler kadar renk değişimine uğrar. Cilalama yapılarak lekelenmeye karşı dayanıklılığı arttırılabilir. Sigara, çay, kola ve kahvenin sebep olduğu lekelenmeler rutin diş temizliğiyle giderilebilir.

Dişlerdeki renk değişikliğini sağlama ya da şekil değişikliği vermek, dişi istenilen boyutlarda büyütebilmek ve dişler arasında oluşan boşlukları kapatmak için kullanılan uygulamalardır.

Mikrofil ajanlar dediğimiz bir çeşit malzeme ile doğal dişin üzerine uygulanır ve dişteki kusur yok edilir ve estetik görüntü sağlanır. En az diş kaybı bu işlemle sağlanabilir.

Buz ve şeker gibi çok sert nesneleri ısırmaktan kaçınmak gerekir.Dişlerde varolan aralıkları, ufak tefek yüzey problemlerini veya kırıkları kısa süreli tek seanslık bir işlemle düzeltmek mümkündür. Bonding işleminde, dişin rengi tespit edildikten sonra uygun renkteki kompozit reçinelerle dişe istenilen form verilir. Bu işlem sırasında dişin rengini alan ‘bukalemun' özellikli kompozitler kullanılarak maksimum renk uyumu elde etmek mümkündür.

Bonding

Bonding Hazırlanması(Preparasyonu)

Bonding uygulaması için ya çok az ya da hiç preparasyon gerekmemektedir. Çürük dişte uygulanmayacak ise çoğunlukla anestezi de gerekmemektedir.

Bonding

27 Temmuz 2012 Cuma

Ortodonti ve Ters Kapanış

Alt ön dişlerin üst ön dişlerin önünde konumlandığı durumlarda ters kapanış oluşmaktadır.


Ortodonti

Lingual Ortodonti

Ortodonti ve Derin Kapanış

Üst ön dişlerin alt ön dişleri olması gerektiğinden çok fazla örtmesi durumunda derin kapanış oluşur. Bazı durumlarda üst dişlerin kesici kenarları alt dişlerin dişetlerine değebilir.


Ortodonti

Lingual Ortodonti

Ortodonti ve Çapraşıklık

Kendileri için yeterli yer bulunmadığında daimi dişler yanlış bir pozisyonda konumlanırlar. Bunun nedeni çenenin olması gerektiğinden daha dar olması ya da dişlerin dental arka göre çok daha küçük yapıda olmalarıdır.


Ortodonti

Lingual Ortodonti

Ortodonti ve Çapraz Kapanış

Bu tip düzensiz kapanışta, üst dişler alt dişlerin önemli derecede içine ya da dışına oturur. Ortodonti tedavi genellikle bu tip kapanış için gereklidir, çünkü çapraz kapanışı olan kişilerde çiğneme ve ısırma oldukça zordur.




Ortodonti

Lingual Ortodonti

İmplant Destekli Köprünün Bölümleri


Çene kemiğine yerleştirilen implant, titanyumdan imal edilir. İmplantı destekleyecek yeterli çene kemiği mevcutsa ve boş alan sinire ya da sinüs boşluğuna çok yakın değilse her kayıp diş yerine bir implant yapılabilir. Yeterli kemik mevcut değilse, boşluk sinire ya da sinüse yakınsa, bir ya da iki dişlik boş alan bırakılır.

• Silindir şeklindeki abutmentlar titanyum, altın ya da porselenden imal edilir. İmplant üzerine vidalanırlar. Geçmişte yapıştırıcı yardımıyla implanta yerleştirilen abutmentlar günümüzde implanta vidalanır. Abutmentlar, dental laboratuarda önceden hazırlanırlar.

• Restorasyon (dişe benzeyen bölüm) metal altyapılı porselen kronların birbirine bağlanarak oluşturduğu köprü şeklindedir.


İmplant Destekli Kron ve Köprüler Nerelerde Kullanılır


Birden fazla diş eksikliği varsa implant destekli köprü kullanılabilir. Doğal dişler ve çevre diş eti dokuları sağlıklıysa, implant doğal dişin yanına yerleştirilebilir. İmplantların yerleştirilebileceği ve desteklenebileceği yeterli kemik yoksa, asıl implant işleminden önce destek kemik dokusu oluşturulmalıdır.


İmplant Destekli Kron ve Köprüler

İmplant destekli kuron ve köprüler, doğal dişler yerine implantlardan destek alırlar. Çoğunlukla, her kayıp dişe karşılık bir implant yerleştirilir ve kronlar tek parça olacak şekilde birbirine bağlanır.


İmplant Destekli Köprünüzün Bakımı

Köprü ve dişeti arasında kalan alanı diş hekiminizin önerdiği şekilde temizlemelisiniz. Bu tip temizlik için özel olan bir diş ipi ya da küçük diş arası fırçası kullanılabilir. İlk yıl içinde her 3-4 ayda bir diş taşı temizliği ve kontrol için diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.


İmplant


Diş İmplant

İmplant Destekli Protezlerin Bakımı

Protez günde en az iki kez çıkarılarak temizlenmelidir. Aynı zamanda implant çevresi ve ataşmanlar da dikkatlice temizlenmelidir. İmplant yapıldıktan sonraki ilk bir yıl içerisinde, her üç ayda bir diş hekiminizi temizlik ve kontroller için ziyaret etmelisiniz. Protezin her parçası sağlam olup olmadıklarının görülmesi için diş hekiminiz tarafından test edilir. Protez sabit olsa da çiğneme esnasında hafifçe kayabilir. Bu hafif hareket nedeni ile protez diş etlerine sürtünerek hassas noktaların oluşmasına neden olabilir. Diş hekiminiz bu ziyaretlerde dişetlerinizi ve aynı zamanda kapanışınızı (üst ve alt dişlerinizin karşı karşıya gelmesi) kontrol eder. Barlı protez üzerindeki klips ya da diğer ataşmanlar genellikle her 6-12 ayda bir değiştirilir, çünkü plastikten yapılırlar ve sürekli olarak kullanıldıklarından yıpranırlar.








İmplant


Diş İmplant


Ağız Duşları


Elektrikli aletler ile su ince titreşimsiz veya titreşimli şekilde pompalanır. Böylece dişler arasındaki yiyecek ve bakterilerin oluşturdukları yan ürünler diş eti ceplerinden ya da ortodonti uygulamaların arasından basınçlı su ile uzaklaştırılmış olur. Ağız duşları diş fırçalama ve diş ipi kullanımına kesinlikle alternatif değildir. Ancak diş ipi ve diş fırçalamaya ek olarak kullanılabilir.

Diş

26 Temmuz 2012 Perşembe

Kanal Tedavisinin Belirtileri Nelerdir

Eğer pulpada bir enfeksiyon mevcutsa, ağrı duyulmaması olasıdır. Herhangi bir tedavi uygulanmadığı takdirde enfeksiyon ağrıya ve şişmeye neden olabilir. Bazı durumlarda apse de oluşabilir. Sonuç olarak dişin çekilmesi gerekebilir.

Diş

Kanal Tedavisi

Periodontoloji Gingivektomi ve Gingivoplasti Nedir

Gingivektomi, diş eti dokusunun cerrahi olarak uzaklaştırılması işlemidir. Gingivoplasti ise diş çevresindeki sağlıklı dişeti dokularının şekillendirilmesidir. Bu işlemler diş çevre dokuları ve dişeti hastalıkları konusunda uzmanlaşmış olan periodontistler tarafından gerçekleştirilir.

Diş

Periodontoloji Diş Eti Hastalıkları

Diş Eti Seviyelerinin Düzenlenmesi(Gingivektomi)

Güldüğümüzde diş boylarının kısa olması nedeniyle diş etlerinin aşırı göründüğü veya dişetlerinin asimetrik olduğu durumlara sıkça rastlarız. Bu gibi durumlarda diş eti hastalıkları uzmanlarının yapacağı basit bir müdahale ile diş boyları uzatılabilir veya diş eti simetrik hale getirilebilir. Diş eti armonisi sağlandıktan sonra gerek duyulduğu hallerde protez uzmanlarının yapacağı müdahalelerle dişlerde çeşitli estetik düzenlemelere gidilebilir. Diş rengi doğuştan koyu olan veya sonradan çeşitli nedenlerle diş rengi sararmış hastalarda uygulanabilir.


Pembe Estetik
Pembe Estetik Diş
Beyaz ve Pembe Estetik

İmplant Destekli Ball Ataşmanlı Protezler

Çene kemiğine yerleştirilen her implant üzerine metal ataşman oturtularak, protez içindeki başka bir ataşmana yerleştirilir. Birçok vakada implant üzerindeki ataşmanlar küre şeklindedir (“erkek” ataşmanlar) ve protez içindeki yuvalarına (“dişi” ataşmanlar) yerleşirler.


Protez Uzmanı
Protez Diş

İmplant Destekli Protez Çeşitleri

İki tip implant destekli protez vardır. Barlı ve ball ataşmanlı protezler olarak adlandırılırlar. İkisinde de protezin altyapısı akriliktir. Barlı protezler en az üç implant gerektirirken, ball ataşmanlı protezler için iki implant yeterlidir.


Protez Uzmanı
Protez Diş


Ortodonti ve Diş İpi Kullanımı

Günde en az 1 kere diş ipi kullanın. Braketler varken diş ipi kullanmak mümkün gözükmese de, bu hem kolayca yapılabilir hem de gereklidir. Tellerin ve dişeti çizgisinin arası için özel diş ipleri vardır. Braketler ilk takıldığında, diş ipi kullanım teknikleri diş hekiminiz tarafından gösterilir. Eğer doğru yaptığınızdan emin değilseniz diş hekiminize danışabilirsiniz.






Ortodonti

Lingual Ortodonti

Ortodonti ve Düzgün Beslenme

Braket takarken çürük yapabilecek besinleri yemeden iki kere düşünmek gerekir. Brakete zarar verebilecek besinlerden de uzak durmalısınız. Braketlerin devamlı kırılması tedavi süresini uzatıcı bir etkendir. Sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durun. Karamel, şeker, sakız...vs. brakete zarar vererek tel ve aralıkların içine kaçabilirler. Yiyecekler orada sıkıştıklarında çürük yapan bakterilerin beslenmesi için yeterince şeker sağlarlar. Elma, havuç...gibi sert yiyecekler bıçakla kesilerek yenmelidir, braketlerin kırılmasına neden olabilirler. Özellikle kabuklu ve sert çerezler braketlerin kırılmasına sebep olabileceği için bunların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.


Ortodonti

Lingual Ortodonti

Laminat Veneer-Dental Veneer(Lamina Kaplama)Nedir

Görünüşünüzü olumsuz yönde etkileyen bir çok diş bozukluklarında uygulanabilen kozmetik bir çözümdür. Lamina yaprak kaplamalarda temel olarak estetik sorunları olan ön dişlerde, porselenden hazırlanan tabakanın dişlerin ön yüzlerine yapıştırılmasıyla bu sorunların giderilmesini amaçlayan bir tedavi şeklidir. Çoğu durumda sağlam yapıları ve bozulmayan renkleriyle dişlere doğal bir güzellikle birlikte, doğal bir işlev kazandırmak için yeterlidirler. Laminat kaplamalarla kendinizden emin bir şekilde gülümseyebilirsiniz! Porselenden imal edilen bu kaplamalar ince, yarı geçirgen bir tabakadır. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Dişin ön yüzü ile kaplamanın iç yüzü özel bir rezinle (yapıştırıcı bir ara madde) yapıştırılır. İşlem bittiğinde mükemmel bir kaynaşma beklenir.


Zirkonyum Köprüler


Metal yerine beyaz zirkonyum alaşımdan meydana geldiği için hem dayanıklık hem de estetik sağlar. Dayanıklığının fazla olması sebebiyle özellikle arka bölgeler de tercih edilir. Metal yerine beyaz zirkonyum alaşımdan meydana geldiği için hem dayanıklık hem de estetik sağlar.

Zirkonya esaslı materyaller bugün hem arka hem de ön bölgedeki dişlerde rahatlıkla kullanılmaktadır. Mekanik direnci biyolojik uyumu ve kırılma direnci ile diğer dental materyaller arasından sıyrılmaktadır. Zirkonya içeren estetik restorasyonların kırılma direnci 900 ile 1400 Mpa arasındadır.Diğer restorasyonlara göre bu dirençle diğer materyallerden ayrılmaktadır. Bunun yanında estetik açısından ve de sağlık açısından da diğerlerine göre başarılıdır.

Işık geçirme özelliği sayesinde doğal dişlere yakın bir estetik görüntü sağlarlar. Onları metal seramikten ayıran en büyük özellikleridir. Teknolojinin yardımıyla birlikte CAD sistemlerinin bütün avantajlarından faydalanarak sürekli olarak geliştirilen yazılımlar yardımıyla üç boyutlu tasarımlar yapılmakta ve geliştirilmektedir. Bunun yanı sıra insan hatası elimine edilerek kusursuza yakın restorasyonlar üretilmektedir.


Zirkonyum
Diş Zirkonyum

Metal Desteksiz Zirkonyum Köprüler(Zirkonyum Kronlar)

Dişlerden herhangi birinin madde kaybına maruz kalması sonucu dişte boşluklar meydana gelir.Ve komşu diş bu boşluğa doğru bir hareket eder.Böylece ağız içi diş yapısı ve şekli bozulur.Buna bağlı olarak ağız kapanışı ve çiğneme kuvveti de bundan etkilenir.Bu boşluklar uzun süre doldurulmaz ise boşluk artar ve çevre dişler de bundan etkilenir. Bu nedenle boşluğun büyüklüğü ve sayısına göre kuron ya da köprü ile bu boşluklar doldurulur. Bu işlemlerde metal destek kulanılmaktadır. Ancak günümüzde kozmetik diş hekimliği estetik çözümlerle metal desteksiz full porselen sağlanabilmektedir. kuron köprüler ile hiç metal kullanmadan ağız içi boşlukların giderilmesini sağlanmaktadır.


Zirkonyum
Diş Zirkonyum

İmplant Başarısızlıkları

İmplant cerrahisinde başarı şansı %90’dan fazladır. Cerrahi sırasında travma, implant çevresinde enfeksiyon, sigara kullanımı gibi kemik ve diş etine kan akışını engelleyerek implantın kemik çevresine entegrasyonunu azaltacak durumlar, implantın başarı şansını etkileyebilir. Aynı zamanda sağlıklı kemiğin yetersizliği de implantın entegre olamamasına neden olabilir. Yeterli kemik bulunmadığı durumlarda, implantlar hareketsiz kalamadığı için kemikle entegrasyon gerçekleşemez.




İmplant


Diş İmplant

İmplantın Cerrahi Komplikasyonları

Her cerrahi müdahale komplikasyon riski taşır. Kanama, enfeksiyon ve sinirlerde, sinüste ve nazal kavitedeki yaralanmalar bu komplikasyonlar arasındadır.


İmplant


Diş İmplant

İmplantın Restorasyon Bölümü


Farklı türde implant destekli köprüler mevcuttur. Bazı tipler yapıştırılarak, bazıları vidalanarak, bir bölümü ise direkt olarak abutmenta ya da implanta tutturulur. Diş hekiminiz sizin için en iyisinin hangisi olduğunu belirleyecektir.

Eğer vida tutuculu köprü kullanılırsa, ilk basamak iyileşme başlığının çıkarılıp yerine daimi abutment yerleştirilmesidir. Ağzınızın modelinin oluşturulabilmesi için bir ölçü alınır.

Bir sonraki randevuda porselen köprüyü destekleyecek olan metal altyapının provası yapılır. Metal altyapı uygun ise, porselen üst yapı laboratuarda hazırlanır. Sonra ağız içinde prova edilerek istenen şekil, boyut ve renk oluşturularak, köprü vidalanır ya da yapıştırılır.




İmplant


Diş İmplant

İmplant Destekli Köprünün Bölümleri


Çene kemiğine yerleştirilen implant, titanyumdan imal edilir.

İmplantı destekleyecek yeterli çene kemiği mevcutsa ve boş alan sinire ya da sinüs boşluğuna çok yakın değilse her kayıp diş yerine bir implant yapılabilir. Yeterli kemik mevcut değilse, boşluk sinire ya da sinüse yakınsa, bir ya da iki dişlik boş alan bırakılır.

• Silindir şeklindeki abutmentlar titanyum, altın ya da porselenden imal edilir. İmplant üzerine vidalanırlar. Geçmişte yapıştırıcı yardımıyla implanta yerleştirilen abutmentlar günümüzde implanta vidalanır. Abutmentlar, dental laboratuarda önceden hazırlanırlar.

• Restorasyon (dişe benzeyen bölüm) metal altyapılı porselen kronların birbirine bağlanarak oluşturduğu köprü şeklindedir.




İmplant


Diş İmplant