7 Ekim 2012 Pazar

Hareketli Ortodonti Tedavi Uygulanan Durumlar


 - Basit düzeydeki diş çapraşıklıkları,
 - Çene darlığının giderilmesi gereken durumlar,
 - Erken süt dişi kaybına bağlı boşlukların koruyucu olarak doldurulması,
 - Parmak emme gibi kötü alışkanlıkların giderilmesi,
 - Diş gıcırdatmanın önlenmesi,
 - Sabit tedavi sonrasında pekiştirme (sabitleme) amacıyla.




Ortodonti Tedavi Ücretleri


Diş teli takılması ve ortodonti fiyatları vakanın durumu, tedavi süresi ve ortodonti tedavisinde kullanılacak malzemeye göre değişiklik göstermektedir.

En doğru fiyatlandırma ve ücretlendirme muayene sonrasında panaromik röntgenlerin çekilmesi ile belirlenebilir. Ortodonti fiyatları ve ücretleri ortodontist uzman hekim muayenesi sonucunda en sağlıklı şekilde belirlenebilmektedir. Diş teli fiyatları için ortodonti uzmanınıza muayene olabilirsiniz.

Ortodonti diş teli tedavisi ileri laboratuar teknolojileri gerektirir ve bilimsel çalışmaları, takipleri yapılır. Ortodonti ücretleri hesaplanırken kullanılacak malzemenin kalitesinin yanı sıra hekimin deneyimi, uzun dönemde takibi...gibi konular da önemlidir.


Ortodonti Önleyici Koruyucu Tedaviler

Genellikle erken dönemde ergenlik öncesinde uygulanan tedavilerde kullanılmaktadır. Takıp çıkarılabilen apareylerdir. Tek diş düzensizlikleri, parmak emme, dil emme, infantil yutkunma (bebeklik yutkunması), üst veya alt çene darlığı...gibi problemlerin düzeltilmesinde genellikle tek çene için uygulanan hareketli apareylerden yararlanmaktayız. Hem alt hem üst çene genişletilmesi için uygulanan genişletme tedavileri yaklaşık 1 yıl sürmekte olup sırasıyla alt ve üst çene için ayrı olmak üzere, hareketli apareylerden yararlanılarak uygulanmaktadır. Diş boyutlarının, çenelerin boyutları ile uyumsuzluğunu erken yaşta (8-10) giderebilmek amacıyla uygulanmakta olup, rutin kontrol zamanı 1-1.5 aydır.

Yeni doğan dudak-damak yarığı olan bebeklerin en önemli ihtiyacı beslenme fonksiyonunu sağlamak amacıyla, doğduktan hemen sonra yapılan, belli aralıklarla yenilenmesi gereken bebek plakları, yarıklı bebeklerin ileride geçireceği ameliyatların başarısı içinde oldukça önemlidir.

Hem çeneler hem de dişlerle ilgili bir tedavi planı oluştururken; hastamızın yaşı ve anomalinin şiddeti son derece önemlidir. Eğer hastamız büyüme gelişim döneminde bize başvurmuş ise ve alt ve üst çenenin konumları arasında uyumsuzluk varsa, hastanın büyüme gelişimini, kullanılacak bazı aygıtlar ile yönlendirerek, yüz gelişiminde oluşacak bazı problemlerin çözümünü sağlayabilmekteyiz. Alt veya üst çenenin önde veya geride olduğu iskeletsel problemlerde de tek çeneyi veya iki çeneyi ilgilendiren apareylerden yaralanmaktayız. Bazı durumlarda bu apareylerle birlikte, ağız dışından uygulanan bazı apareyleri de kullanmamız gerekmektedir.

Ortodonti Tedavi

Ortodonti diş hekimliğinin özel bir dalı olup, dişlerde ve yüzde bulunan düzensizliklerin teşhisi, korunması ve tedavisi ile ilgilenen dalıdır. Maloklüzyon adı verilen düzensiz ya da “kötü” kapanış ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Ortodontik tedavide düzeltici aletler kullanılır ve bunlar da genellikle braketlerdir. Bu aletler düzensiz kapanışları ve dişleri düzeltmek, biçimsiz boşlukları kapatmak, diş ve dudakları uygun konumlarına getirmek için kullanılırlar. Aynı zamanda implant yapılması veya kozmetik diş hekimliği gibi diş hekimliğinin diğer dallarında da kullanılabilir. Ortodontik tedavi küçük çocuklarda uygun çene büyümesi ve daimi dişlerin uygun olarak sürmesini sağlar.



Zirkonyumun ve Metal Destekli Porselenler Arasındaki Farklar


- Doğal diş yapısına çok benzeyen bir üründür. Zirkonyum dışında yapılan tedavilerde bile matlık ve yapaylık olabiliyor; bundan dolayı ön dişlere zirkonyum uygun görülür.
- Sigara, çay, kahve gibi renk veren gıdalarla renk değişimi yaşanmaz.
- Metal destekli porselenler köprü mekanik olarak dişe yapıştırılır; fakat zirkonyum mekanik ve kimyasal olarak tutturulur. Böylece zirkonyumun dayanıklı olması oranı daha fazladır.
- Zirkonyumda doğal diş her türlü ışığı geçirir; aksine metal destekli porselenler bazı ışıklarda ağızda yokmuş gibi bir görünüm ortaya çıkar.
- Zirkonyum uygulamasında metal kullanılmağı için diş eti hizasında çizgi oluşmaz, böylece estetik bir görünüm sağlar.
- Dişte eskiden uygulanan metal destekli porselenden dolayı diş etinde gerçekleşen morarma ve baskı zirkonyum ile ortadan kalkar.
- Zirkonyum, çay, kahve ve sigara gibi lekelenme ve renklenme yapan olumsuzlukları ortadan kaldırır; aynı zamanda diş taşı oluşumunu da önler.
- Zirkonyum ile ağız kokusu, tat bozukluğu ve diş eti problemleri yaşanmaz. Ayrıca alerji riski de bulunmamaktadır.
- Metal destekli porselende diş eti çekilmesi yaşanan bölgede kötü bir görünüm oluşurken, zirkonyum estetik görünümünü koruyor.
- Zirkonyumun diş etiyle uyumu kolay olmakla birlikte, diş eti hastalığı olan hastalarda sorunsuz kullanılabilir. Hasta, zirkonyum ile ağız temizliğine dikkat ettiği sürece diş eti rahatsızlığı yaşanmaz.


Zirkonyum Hangi Durumlarda Uygulanır

Zirkonyum, dişin sağlamlığı, estetiği, doku uyumu ve doğallığı için kullanılan bir üründür. Mekanik direnç, biyolojik uyum, estetik ve doğal görünüm gibi özelliklere sahip olan bu ürün alt yapı olarak kullanılan metalin yerine kullanılır. Bu ürün, beyazlatma gibi tedavilerden sonuç alınamadığında oluşan renklenmelerde; daha önceden dişleri kesilmiş hastalarda; ağızda metal destekli köprü ve kaplama olan hastalarda; yapısı bozulan eski dolguların düzeltilmesinde ve dolgu tedavisi yapılamayacak kadar madde kaybına uğramış dişlerde uygun görülen tedavi şeklidir.

Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Dişleri Hangi Durumlarda Çekilmeli

- Yirmi yaş dişleri ağzın gerisinde çıktıkları için temizliği zor olan dişlerdir ve çürümeleri kaçınılmazdır. Bu durumda da bu dişlerin geride olması çürük tedavisini zorlaştırır. Aynı zamanda diğer dişlerden farklı bir köke sahip olduğu için kanal tedavisi de uygulanamamaktadır.
- Düzgün pozisyonda çıkamadıkları için etrafında bulunan gıda artıklarının birikmesiyle ve yanındaki büyük azı dişine yaptığı etkilerle ve basınçla diğer dişlerde de çürüğe neden olur. Genelde böyle zarar verme özelliğine sahip olan yirmi yaş dişlerinin çekilmesi uygun olacaktır.
- Yirmi yaş dişleri düzgün konumda çıkamadıkları için diğer dişlere baskı yapar; bu da ağrıya neden olmaktadır.
- Yirmi yaş dişleri, sık rastlanan bir durum olmasa da düzgün konumda çıkamadıkları için yanak ısırma ve mukozada yaralanmaları beraberinde getirebilir. Bu durumda da çekilmesi mümkün olmaktadır.
- Yirmi yaş dişleri, düzgün konumda çıkamadıkları oluştukları sırada diğer dişlere uyguladıkları baskıyla hareketlenmelerine ve çapraşık hale gelmelerine neden olurlar.
- Yirmi yaş dişleri, yüzeye çıkamayıp diş eti altında gömülü kaldıklarında dişeti üstünde biriken bakteriler iltihaplanmaya neden olabilir. Bu da ağrıya, ağız kokusuna, ateşe, yüzde ve o bölgede şişliğe davetiye çıkarır.
- Yirmi yaş dişleri çıkmaya çalıştığı bölgede tam olarak ya da kısmen gömülü kaldıklarında kist oluşmasına da yol açabilir. Bu durum hekimin çektiği panoramik röntgenle ortaya çıkar.

Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Dişleri Ne Zaman Oluşur

Yirmi yaş dişleri, genelde 15-20 yaşlarında oluşmaya başlar; çenede yer bulamadığında diş eti altında ya da çene kemiği içinde kalır. Bazı durumlarda da yerini bulamadığında öndeki dişi itip baskı yapar ve çapraşıklığa neden olur. Ağzın çok gerisinde oluşmaları çok çabuk çürümesine ve apse sorununa yol açar.

Kanal Tedavisi ve Apikal Rezeksiyon İşlemleri

Apikal rezeksiyon işlemi dişlerin kök ucundaki iltihabı cerrahi yoluyla temizlenmesidir. Hala iyileşmeyen kanal tedavilerinde ya da bu tedavi sırasında kök ucunda kalan kırılmış aletlerin çıkarılması için kullanılan bir uygulamadır. Kanal tedavisinde iltihaplanma gibi durumlarda, eğer tedavi süresinin uzatılması gerekiyorsa apikal rezeksiyon işlemi sorunun giderilmesi için çözüm olabilmektedir.

Empress Köprüler Nasıl Uygulanır


Empress köprüler, IPS empress 2 sistemi ile anterior bölgede üç üye köprü, posterior bölgede en çok ikinci küçük azı bölgesine dek uzanan ve en fazla küçük azı kadar genişliğinde olan gövdeye sahip, üç üye köprü ve tek kron yenilemelerin uygulanması endikedir; bu işlem çok fazla uygulanmaz. Bu işlem başta ön bölge köprüler için uygulanmasının yanı sıra güçlendirilmiş porselenler özel makine ile sıkıştırılmaktadır. Empress işlemi ışık geçirebilen, iyi görünümlü estetiğe sahip olduğu gibi, aksine aşırı şiddetli çiğnemelere dayanamazlar; bundan dolayı arka bölge köprüler için bu işlem önerilmez. 2005 yılında fiziksel özellikleri ve translusensliği fazlalaştırılmış IPS e.max Press (Ivoclar Vivadent) geliştirilmiş baskılanmış seramik olarak tanıtılmıştır.




Porselen Kronları Uygulama Şekli

Porselen kronlar, metal destekli, metal desteksiz ve zirkonyum destekli diye üç şekilde değerlendirilir. Genelde metal destekli porselen kronlar uygulanır. Estetik görünüme önem verildiği durumlarda metal desteksiz yani empress porselenler ve zirkonyum alt yapılı porselenler seçilir. Bu seçim de hekim tarafından belirlenir.


Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılmalı


Diş sinirlerine de ulaşmış aşırı çürükte, sarsıntı sonucunda dişin diriliğini yitirmesinde; aşırı ilerlemiş diş eti rahatsızlığında; diş düzeltme iyileştirmelerinde dişin diriliğini etkilemesi durumunda; yüksek yapılan dolgu veya kron-köprü operasyonlarına bağlı olarak yaşanan sarsıntıda lokal anestezi ile kanal tedavisi uygulanmaktadır. Tedavi süresine hekimin karar vermesinin yanı sıra, tedavi süresi dişin vaziyetine göre tek seans ya da iki- üç seansta tamamlanabilir.






Kanal Tedavisi Niçin Yapılır


Dişte iki önemli tabaka olan dentin ve mineden sonra dişe dirilik veren pulpa tabakası bulunur ve bu tabaka aşırı çürük ve sarsıntı gibi sebeplerle zarar görebilir. Böyle bir vakayla karşılaşıldığında dişin ağızda uzun süre kalabilmesi adına kanal tedavisi uygulanır.Kanal tedavisi, diş kanallarında meydana gelen iltihaplı sinirlerin temizlenmesi, arındırılması ve özel kanal dolgu maddeleri ile doldurulmasıyla oluşur.


Kompozit Dolgu Estetik Tedavileri


Diş yapısına zarar vermeden şekil bozuklarının giderilmesi kompozit dolgularla olur. Hekim özel bir malzemeyle dişe şekil verir. Dişler arasındaki boşluk kapamada, kırık dişlerde, diş boyutlarında herhangi bir zarar vermeden kompozit dolgularla uygulama yapılır.

Kompozit dolgularda normal dişlerde olduğu gibi çay, kahve, sigara vb. dişlere zarar verici maddelerin renklendirme oluşturması olasıdır. Bu durumda cilalama işlemi dişlerde oluşacak zararı önleyebilir. Dişlerin düzenli temizlenmesi oluşacak lekelenmeleri engeller. Ayrıca cilalama işlemi gerektiği zamanlarda yapılacağı gibi, her yaş grubundaki insanlara yapılabilir.

Kompozit dolgu tedavisi yapılan uygulamaya göre bir seansı on beş dakika veya bir saat aralığıyla birkaç seanstan oluşabilir. Seansların sayısını etkileyen hastanın sigara kullanması, ağız temizliği, beslenmesi gibi nedenlerle değişebilir.


Porselen İnleyler (Porselen Dolgular)


Porselen diş ve diş etiyle uyum içerisinde olan malzemedir. Porselen inleyler, ilk yapıldığından itibaren estetik ve koruyucu özelliğini çok uzun süre koruyan özelliğe sahiptir. Kompozit dolgular gibi bir süre sonra renklenme yaşanmaz.




Tam Seramik Kron ve Köprüler


Metal destekli porselen kaplamalar estetik yapıda yapılmaya çalışılsa da ışık, kaplamanın yüzeyinde geri yansır ve uygulandığı dişi diş etine ışık geçmesini önler. Böyle durumlarda daha yapay bir görünüm oluşur ve özellikle ön dişlerin diş eti kısmında gölgelenmeler oluşur. Estetiğin önemli olduğu dişlerde veya metal alerjisi olan hastalarda alt yapısı porselen kaplamalar da yapılarak bütün sorun ortadan kaldırılır.



Porselen Laminalar (Yaprak Porselenler)


Diğer protezlerden farklı olarak, dişin tamamını küçültmeden bir tek ön yüzünü hafif aşındırarak yapılır. Tedavi sırasında diş üzerinde 0.3-0.7 mm.diş dokusu kaldırılır ve ölçü alınır. Yaprak şeklinde ince porselen tabaka hazırlanarak, dişe yapıştırılır. Dişlerden az doku kaldırıldığı için yapılan koruyucu bir protez uygulamasıdır.






Beyazlatma Nasıl Uygulanır


Dişleri çeşitli nedenlerle sararan veya doğuştan koyu diş rengine sahip olan hastalara uygulanabilinir. Beyazlatma işlemi iki şekilde uygulanabilir;
Home (ev) tipi; Hastanın ağız için ağızdan alınan ölçüye göre özel plan hazırlanır ve hastaya verilen özel jeli hasta belli dönemlerde kendi kendine uygular.
Office (klinik) tipi; Klinik ortamda diş etleri izole edilir ve dişlere sürülen özel jel ışık cihazıyla etkinleştirilir.




Gülüş Dizaynı ve Gingivektomi (Diş Eti Seviyelerinin Düzenlenmesi)


Diş etlerinin aşırı göründüğü veya diş etlerinin asimetrik olduğu durumlar gülünce sık rastlanan durumdur. Bu tür durumlarda uzmanlar basit tedavilerle diş boylarını uzatır. Böylece diş eti uyumu sağlanır. Gerek duyulduğunda protez uzmanları yapacakları müdahalelerle estetik düzenleme yapabilirler.










Ortodonti Tedavisi İçin Ne Zaman Tedavi Olunmalı


Küçüklerde süt dişlerinin aralıklı olması doğal gelişim süreci olduğu için problemli bir durum yoktur. Büyüklerdeki gibi sıklık olduğunda oluşacak yer darlığı dişlerde çarpıklık olabilir. 6-7 yaşlarında daimi dişlerin oluşmasıyla birlikte 7-9 yaşlarında kesici dişlerin sürmesi ile birlikte gelişen süreçte problem yaşanmaz. Yalnız süt dişleri sürekli dişler ile yer değişimindeki süreçte yerinde tutulmalıdır. Dikkatli bir hekim oluşabilecek bir problemi kontrol altına alabilmek için ve gerekli tedavinin süresinin geçmemesinden emin olmak için ortodontiste yönlendirebilir. Bu durum geç kalınması anlamına gelmez. Çocuklarda dişlerdeki düzensizlikte tedavi süreci için zaman vardır; fakat çenesel sorunlarda erken müdahale etmek gerekmektedir. Yetişkinlerde dişler hareket ettirilebildiği için zaman aşımı yaşanmamalıdır. Zaman aşımı yaşandığında tedavi süreci uzayabilir ve tedaviyi zorlaştırabilir. Buna rağmen dişlerin destek dokularının sağlıklı olması yaş etkeninden önemlidir.



Ortodonti Tedavisinin Uygulandığı Yaş Grubu Hangisidir

Yaş problemi yaşanmamaktadır. Yaşı kaç olursa olsun ortodonti tedavisi uygulanabilmektedir. Hastanın iskeletsel şeklinde yani kemik yapısında düzensizlik varsa yaş önemsenmektedir. Bu süreçte işlevsel tedavi gereklidir ve ergenlik çağına kadar uygulanmalıdır. Tedavi süreci hemen hemen 24 aydır; fakat bu süreç hastadan hastaya değişebilir. Yetişkin hastaların tedavisi çocukların tedavisine göre daha uzun sürede devam eder.




Çocuklar Neden Parmaklarını Emer


- Birdenbire anne memesi ve biberondan kesilme,
- Bebeğin beslendiği sırada emme süresi hemen bitirilirse,
- Bebeği uzun aralıklarla yedirmek,

Parmak emme durumu için önlem alınamaz; çünkü bunu engellemek çocuğun fizyolojisini etkileyeceği için zararlıdır. Bunun tedavisi için net bir yaş sınırı da yoktur, her çocukta farklı zamanlarda ortadan kalkar. Genelde 3 yaşından sonra sürmesi halinde tedavi ihtiyacı doğmaktadır. Bu alışkanlığın devam etmesi halinde, emilen parmak sayısının etkisine göre etken ettiği alanda alt ve üst dişlerde yer değişikliği ve kapama sorunu yaşanacaktır.



Ortognatik Cerrahi Ne Anlama Gelir


Ortodonti veya ortopedik uygulamayla dişlerin düzgün sıra ile yerleşmesi gerçekleştirilir. Çeneler arası ilişkiler de bir yere kadar onarılabilir. Bazı durumlarda da bu tedavi eksik kalabilir. Böylece çene-yüz cerrahı ortodontistle beraber aykırı olan durum cerrahi yöntem ile onarılır. Bu tedavi gittikçe yaygınlaşmış ve genelde başarılı sonuçlar elde edildiği görülmüştür.




Çene Ortodontisi Nedir

Çenelerin yüze göre bozulan ilişkilerini özel aletlerle onarmayı amaçlayan bir ortodonti alanıdır. Örneğin, alt çene prognatizmi, alt çenenin geride yer alması veya üst ileri olması küçük yaşlarda bu tedavi ile onarılır. Yani dişlerin onarılması “ortodonti tedavi” ile yapılır; ama genelde ortopedik tedavi ve ortodontik tedavi beraber uygulanır.

Dişlerde Pekiştirme Tedavisi Nasıl Uygulanır


Ortodonti tedavisinin süreci yaklaşık 2 yıldır. Dişler düzeldikten sonra etrafındaki yapılar (periodonsiyum) dişlerin yeni yerlerine alışamamışlardır. Hem de kemik dokusu olgunlaşmamıştır. Bundan dolayı aletler çıkarılınca dişler önceki yerlerine geçebilirler. Bu durumu engellemek için düzeltilen dişleri yapılacak olan diğer aletlerle yerlerinde pekiştirmek lazımdır. İşte bu son aşamaya da ‘pekiştirme tedavisi’ denir. Bu süreçte çocukların dişlerine gereken itinayı göstermesi gerekmektedir.


6 Ekim 2012 Cumartesi

Dişler Hareket Eder Mi

Dişin üzerine yay, tel ya da özel lastikle destek verilirse, desteğin tarafında bir hareket oluşur. Bu hareket eden dişin önünde bir süreliğine kemik dokusu yıkımı yaşanır, hareketin tam tersine bir tarafta ise yeni kemik dokusu gerçekleştirilir. Bunun sonucunda yeni yerini alan diş, yeni bir kemik yuvasına da yerleşmiş olur.


Tek Diş İmplant İçin Prosedür


ADIM1:  X-ray yada CT taramasıyla eksik dişin kemiğinin boyu ve tokluğu ölçülür.
ADIM2: Alttaki kemiği ortaya çıkarmak için diş etine küçük bir kesik atılır ve dental implant için delik açılır.
ADIM3: Dikkatle seçilmiş olan uygun dental implant kemikteki deliğe yerleştirilir ve diş eti tekrar dikilir.
ADIM4: 3 ay sonra, titanyum kemikle birleştirilir (osseointegrasyon) diş direkt olarak implant üzerine vidalanır.

İnsertiyon yöntemi lokal anestezi, 1 veya 2 küçük dikiş de dahil olmak üzere bir saatten az zaman alır. Anestezi tüm kılcal damarlara baskı yapıp etkili bir şekilde kan akışını sınırlandırdığı için genelde küçük kanamalar olur. Şaşırtıcı bir şekilde, nadiren de olsa, işlem sonrasında kanama, şişlik ya da ağrı da olmayabilir. Genelde yetersiz ağız hijyeni,sigara içme veya eski iltihaplı protezi takmaktan dolayı oluşan enfeksiyon, ağrıya neden olur.

Protez köprüye kronlar yardımıyla tutunur. Dişsiz boşluğu dolduran gövde,  kronlar arasındadır. Başlangıçta doğal bir gibi gözükmesi için çene kemiğine yeterince yakın konumdadır. Ancak doğal bir diş gibi çene kemiğine kuvvet uygulamaz. Bundan dolayı kemik kullanmayan kas gibi zamanla küçülür ve çökmeye başlar. İnsanlar gülerken veya konuşurken köprülerin genellikle belirgin biçimde görünebilmesinin sebebi budur.

Boşluk bir diş dizisinin sonundan olduğu için sağında veya solunda destek dişiniz yokmu? Veya dişsiz boşluğun yanı başındaki dişin belirgin olarak sınırlı bir ömrü var ve dolayısıyla bir köprü desteği olması uygun değilmi? O zaman çıkarılabilir bölümlü protez seçeneği mevcuttur. Komşu dişlere tutturulan küçük metal kroşeler gibi tutucu elemanlara ihtiyaç duyulur. Ne var ki, zaman içerisinde metal kroşeler destek dişler üzerinde aşırı yük oluşmasına sebep olablir ve daha fazla diş kaybına yol açabilir. Buna gerek yoktur. Bu tip durumlarda implant uygulanabilir.


İmplant Nedir

İmplant bu küçük problemi doğal ve görünmez biçimde çözebilir. Alternatif olarak eksik bir diş genellikle sabit bir köprü ile restore edilebilir. Köprüyü uygulamak için dişsiz boşluğun sağındaki ve solundaki sağlıklı dişler kesilerek küçültülmektedir. Küçültülen bu dişler köprü ayakları olarak fonksiyon görür.





İmplant ve Estetik Gülüş


İmplant destekli dişlerinizle kendi dişinizmiş gibi çiğneyebilecek, konuşabilecek ve gülümseyebileceksiniz. İmplant ile geleneksel bir protezle elde eldilmesi çok zor ve hatta imkansız olan sağlıklı seviyede doğal bir güzelliğe kavuşacaksınız. Destek olarak kullanılabilecek kendi dişlerinizi artık mevcut değil ve hatta kendi doğal dişlerinizden bazıları mevcut olsa dahi,  protezin kalıcı ve stabil bir biçimde tutunabilmesi için genellikle uygun durumda değiller. Protez sadece damağınıza tutunmakta ve ideal bir vakada ağız mukozası ve diş etine vakım ile tutunarak durabilmekte. Ne var ki, üzerine yük bindirilmeyen çene kemiği kullanılmayan kas gibi zamanla küçüleceğinden, zaman geçtikçe vakum etkisi azalacaktır. İmplant uygulaması sayesinde hayal ettiğiniz estetik gülüşe sahip olabilirsiniz.



İmplant Tedavilerinde Başarı Payı %90'ın Üzerindedir


İmplant operasyonu için gereken şartlara sahip bir ağızda, doğru ve hijyenik koşullarda implant  tedavisi uygulanarak, ağız hijyeni ve bakımına önem verilerek kontroller ihmal edilmediği süreç sorun yaşanmayacaktır ancak, implant çevresinde enfeksiyon, sigara kullanımı gibi kemik ve diş etine kan akışını engelleyerek implantın kemikle entegrasyonunu azaltacak durumlar, implantın başarı şansını etkileyebilir.


İmplantlar İnsan Vücuduyla Son Derece Uyumludur


İmplant titanyum, yıllardır tıbbın birçok alanında güvenle kullanılmaktadır ve implantın ana maddesidir, insan vücuduyla uyumu, mükemmellik derecesindedir bu nedenle doku reddi  söz konusu değildir; vücut titanyuma karşı her hangi bir iltihabi veya alerjik reaksiyon oluşturmaz. Dental implant tedavileri, 60’lı yılların başından beri başarılı bir şekilde yapılmaktadır.


İmplant Süreçleri

Genel sağlık durumu iyi olan herkese, implant tedavisi yapılabilir; bu tedavide bir üst yaş sınırı yoktur. Genç bireyler içinse, kemik gelişimini tamamlamış olmak gerekmektedir. 18 yaş sınır olarak kabul edilebilir.




İmplant Operasyonundan Sonra Ne Yapılır


Bütün operasyonlarda olduğu gibi biraz sızlama ve şişme olabilir. Suratınıza koyacağınız bir buz torbası şişmeyi geçirecektir. Önerilen ilaçlar ise ağrıyı kontrol altına almanızı sağlayabilir. Ameliyattan sonraki ilk gün sıvı tüketebilir ve yumuşak yiyecekler yiyebilirsiniz. İlaçlarınızı ve ağrı kesicilerinizi reçetenizin önerdiği şekilde alın ve gerektiğinde buz torbası merhem kullanın. Ağzınızı sürekli çalkalamanız ve günlük bakım yapmanız iyileşme sürecini hızlandırıp, enfeksiyonu engelleyecektir. Dişlerinizi fırçalamaya devam edin fakat ameliyat bölgesi ilk iki hafta fırçalanmamlıdır. Bir iki hafta içinde dikişler alınacaktır. 2. haftada bakterileri engellemek için dişlerinizi yumuşak bir fırçayla fırçalamalısınız.


İmplant Tedavisi Sırasında Acı Çekecek Miyim


İmplant yerleştirildikten sonra çekeceğiniz acı diş çektirdiğinizle hissettiğinizle aynı seviyededir.







İmplant ve Kemik Çizgisini Yükseltmek


Bazı durumlarda, çene kemiği implant takılmasını imkansız hale getirecek şekilde aşınmış olur. Bu durumlarda kemik çizgisini yükseltmek için kemik nakli gerekecektir. Bu operasyonlar birlikte ya da ayrı ayrı yapılabilir. Vücutta kemik nakli için gerekli kemik yapının sağlanabileceği birçok bölge vardır. Kemikler ağız içinden, çene bölgesinden azı diş bölgesinde yada son dişin arkasındaki üst çeneden alınabilir. Gerekli görülürse hayvanlardan ya da sentetik maddelerden kemik sağlanabilir.


İmplant Tedavisi ve Sinüs Kaldırma Operasyonu


Üst çenenin arka kısımları genellikle kemiğin güçsüzlüğü ve sinüslere yakın olması sebebiyle implant yerleştirmenin en zor olduğu bölgelerden biridir. Sinüs kaldırma operasyonu sinüs zarını kaldırıp sinüs üstüne bir kemik kökü eklemekle başlar. Sinüs ekimi implantın  uzun zaman dayanması şansını arttıran bir operasyondur.



İmplant Uygulaması İçin Hangi Durumlarda Kemik Güçlendirme Operasyonu Gereklidir


Duruma bağlı olarak implant yerleştirilmeden önce kemiklerin güçlendirilmesi gerekebilir. Kemiğin kalitesi implantın başarılı olması için anahtar bir noktadır. Zaman içerisinde eksik dişin altındaki çene kemiği aşınır yada küçülür. Bu genellikle geride implantı taşımayacak kadar güçsüz bir kemik yapısı bırakır.




İki Aşamalı İmplantlar


Bazı durumlarda implantı iki aşamada yerleştirmek gerekli olabilir. Bu birçok nedenle, özellikle implant yerleştirileceği bölgenin özel ilgiye ihtiyaç duyduğu karışık operasyonlarda meydana gelebilecek bir problemdir. Prosedür, diş etlerinin implantın tamamını örtmesi dışında tek aşamalı tedaviye benzer şekilde yapılır. İmplant 3 ile 6 ay boyunca diş etlerine ve kemiğe alışması için bırakılır. Tedavi aşamasında geçici bir set diş, asıl dişler takılana kadar kullanılabilir. Yara iyileştikden sonra implant görünecek şekilde diş etleri yeniden yapılandırılır. Geri kalan süreç tek aşamalı tedaviyle aynıdır.


Tek Aşamalı İmplant


İmplant titanyum protezlerin çene kemiğiyle yerleştirilmesiyle başlar. İmplant yerleştirileceği bölge uyuşturularak, alt kemik tabakayı görmek için diş etlerinde ufak bir kesik yapılır, daha sonra kemik implant takımı için hazırlanır. Başarı oranını arttırmak ve kemiğe zarar gelmesini engellemek için bu nazikçe yapılmalıdır. Bu aşamada dolgu yapılmasına benzer hafif titreşim hissedebilirsiniz. Ardından implant hazırlanan alana yerleştirilir. Daha sonra diş etleri yeniden kapatılır ve implant etrafı, bir kısmı görünecek şekilde, sarılır.


İmplant Tedavisinde Prosedür Nasıl İşler


Günümüzde implant tek bir aşamada yerleştiriliyor. Bu teknik operasyonu hem hastalar hem de doktorlar için kolaylaştırmış durumda. Ama bütün hastalar buna uygun değildir.




Beyazlatma Sonrası Kahve ve Kırmızı Şaraptan Ne Kadar Uzak Kalmalıyım


Beyazlatma sonrası yaklaşık 2 gün yani 48 saat boyunca çay, kahve, sigara, kola, kırmızı şarap, asitli içecekler ve renkli yiyeceklerden uzak kalmak gereklidir, çünkü yapılan beyazlatmanın etkisi dentin tübüllerinde 48 saat boyunca devam eder. Bu süre zarfında da renkli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.





Beyazlatma Jeli Kaplama, Porselen Kronlarımıda Beyazlatır Mı


Porselen kaplama kron ve köprüler beyazlamazlar. Yeni beyazlamış dişinizin rengine uyması için bütün bunların değişmesi gerekebilir.






Hamile Veya Yeni Doğum Yapanlara Diş Beyazlatma Niye Tavsiye Edilmez


Bu konuda bir araştırma yapılmamıştır ama üretici firmalar bu işlemin hamile ve emziren annelerde yapılmasını tavsiye etmezler.