17 Şubat 2013 Pazar

Evlilik ve Diş Estetiği

Evlilik insan hayatındaki önemli aşamalardan biridir ve çeşitli ön hazırlıklar da gerekmektedir. Bunların içinde unutulmaması gereken biri ağız ve diş sağlığı konusunda olmalıdır.

Bireysel yaşamda farkında olmayabileceğiniz ağız kokusu, horlama, diş gıcırdatma gibi sorunlar ortak yaşamda sizi rahatsızlık kaynağı durumuna düşürecek problemler yaratabilirler. Aslında zaten uzun vadede ileri sağlık problemlerine dönüşecek bu sorunların giderilmesi gerekmekteyken ortak yaşama geçiş öncesi bunları çözmek zaruri bir hazırlık olarak görülmelidir.

Problemlerin nitelikleri ve tedavi şekilleri diş hekimliği birimleri arasında değişkenlik gösterebilir. Öncelikli aşama bunları teşhisi ve tedavi için gerekli zamanın ayırılmasıdır. Hastaların bu tip sorunların farklı tıbbi çözüm ve tedavi yöntemlerinden habersiz olmaları genelde tedavi yoluna gitmemelerinin en önemli sebebi olmaktadır.

Örneğin tedavisi olduğu düşünülmeyen horlamanın, sadece diş fırçalama ile mücade etmeye çalıştıkları ağız kokusunun farklı tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

Bu tip rahatsızlıkların bir olumsuz yanı ise kişinin kendi günlük hayatı içerisinde fark edememesi ve sosyal hayatta “idare” edilirken farkında olmadan prestij kaybetmesidir. Evlilikte bu “idare” sürekli olduğu için en büyük zararı verebilmektedir. Çoğu kişinin farkında olmadığı “gece diş gıcırdatma” sorunu, partneri için uyku sorunları ve çeşitli psikolojik olumsuzluklar yaratabilecektir.

Ertelenen sorunların uzun vadeli etkileri ise en korkulması gereken boyutudur. İlk aşamalarda basit tedavilerle engellenebilecek diş sıkma rahatsızlığı ileride diş kayıplarına, eklem ameliyatı gerektirecek sorunlara yol açabilmektedir. Aynı şekilde horlama olarak adlandırılıp geçilebilen bir sorun gece nefes almanızı etkileyen ve tüm sağlığınızı bozan bir hal alabilir.

Ayrıca yetişkinler için de ortodonti tedaviler uygulanabilmektedir. Planlı bir hazırlık dönemi geçiriyorsanız dışarıdan belli olmayan ortodonti yönetmleri ile (lingual uygulama, şeffaf plaklar vb) diğer hazırlıklarınızı yaparken arzuladığınız diş yapısına da kavuşabilirsiniz.

Evlilik ile ilgili bir başka psiko-sosyal boyut ise estetik boyutun kişinin hayatında en öne çıktığı dönemlerden biri olmasıdır. Hayat boyu saklanacak resim ve anıların içerisinde, kişi en güzel hali ile yer almak istemektedir. Estetik diş hekimliği uygulamaları kısa süre içerisinde kişiye yepyeni ve hayal ettiği şekilde bir gülüş verebilmektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder