17 Şubat 2013 Pazar

Koruyucu Diş Hekimliği ve Reflü İle Ağız Sağlığı İlişkisi


Mide yanması, kaynama, ağıza kadar gelen mide içeriği ile daha çok karakterize olan reflü tedavi edilmediği zaman genel vücut sağlığını ve yaşam kalitesini tehdit eder duruma gelmektedir. Özetle yemek borusu ve mide arasındaki kapağın anatomik sapmalar ve patolojik durumlar nedeni ile düzgün çalışmaması ile reflü açıklanabilir.

Sigara ve alkol kullanımı, çikolata, soğan, sarımsak, baharatlar, turşu, asitli içecekler, aşırı yağlı yiyecekler, poğaçalar mide kapağının çalışmasını olumsuz etkileyen yiyeceklerdir. Tükürük salgısı az olan hastalarda bu durum daha fazla sıkıntı yaratacaktır. Mide içeriğinin, mide asidiyle birlikte ağıza gelmesi dişlerde erozyona neden olup, aşınmalar ortaya çıkacaktır. Bunlar hassasiyete neden olabilir. Bu sebeple flor oranı yüksek gargaralar kullanıp, aşındırma özelliği az olan diş macunlarına yönelmek doğru olacaktır.

Ayrıca sert diş fırçalamaktan kaçınılmalı, yemeklerin hemen akabinde fırçalamak yerine bir süre beklenmeli, ağız su ile sık sık çalkalanmalı ve ya ph dengesini sağlamak için peynir yenilip, süt içilebilir. İlerlemiş reflü vakalarında kusmaya ve mide içeriğinin ağıza gelmesi ile oluşacak asitli ortam tükürük ile tamponlanması daha zor olacaktır, özellikle tükürük akış hızı az olan hastalarda bu durum ağız sağlığı açısından ciddi sorun oluşturur, bu hastalar ksilitollü sakızları günde 2-3 defa 5-10 dakika çiğneyerek tükürük akışını stimüle edebilirler. Diş dostu ürün oldukları için bunların herhangi bir zararı yoktur.

Ancak uzun süreli sakız kullanımında mide asidi de harekete geçeceği için bu noktada dikkat etmek gerekir. Reflü zaman zaman ağız kokusu şikayeti olan hastalarda görülmektedir ve ya bu şikayetle başvuran hastalarda reflü hikayesi bulunmaktadır. Mide içinde sindirilmekte olan oluşumun asitle birlikle yemek borusu düzeyinden ağıza yakın bölgelere ulaşması ve bunun rutinleşmesi ile ağız kokusu şikayeti ile karşılaşılır. Ağız içi kaynaklı bir koku odağı yok ve diğer sistemik rahatsızlıkların elimine edilmesi durumunda reflü açısından araştırma yapmakta fayda vardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder