22 Kasım 2012 Perşembe

Ortodonti Hastalarının Dikkatine


Ortodonti tedavi amaçlı olarak dişlerine tel uygulanmış hastalarımızın, tedavilerinin başarılı sonuçlanması için aşağıda sıralanmış olan noktalara dikkat etmelerini rica ederiz. Ön dişlerinizle yumuşak veya sert hiçbir gıdayı (sandviç, hamburger, tost, haşlanmış mısır, meyve çeşitleri, vs.) ısırarak yemeyiniz. Yiyecekleri elinizle kopararak veya çatal-bıçak yardımıyla bölerek küçük lokmalar halinde yiyiniz.

- Meyvelerinizi soyarak ve bölerek küçük lokmalar halinde yiyiniz.

- Cips gibi gıdaları yemeyiniz, eğer kesinlikle yemek istiyorsanız cipsleri önce toz haline getirip sonra kaşık yardımı ile yiyiniz.

- Kabuklu veya kabuksuz kuruyemişleri kesinlikle tüketmeyiniz.

- Sert gıdalardan (ekmek kabuğu, kızarmış ekmek, patlamış mısır, vs.) uzak durunuz.

- Sakız çiğnemeyiniz.

- Yapışkan gıdalar (karamel, yapışkan şekerler, vs.) tüketmeyiniz.

- Zeytin, kiraz, yeşil erik gibi yemişlerinin öncelikle dışarıda çekirdeğini çıkarıp sonra yiyiniz.

- Asitli ve şekerli içecekleri (Kola, Fanta, Sprite, vb.) tüketmeyiniz. Bu içecekler dişlerde lekelenme ve çürüklere neden olmaktadır.

- Dişlerinizi, doktorunuzun size anlattığı şekilde sabah ve akşam olmak üzere günde en az iki kere fırçalayınız. Her fırçalamadan sonra diş ve tellerinizin üzerinde yiyecek artıklarının kalıp kalmadığını kontrol ediniz, eğer bu artıkları sadece diş fırçası ile uzaklaştırmanız mümkün olmuyorsa ara yüz fırçasını kullanınız. Ağız hijyenini tam sağlayamadığınız durumlarda diş çürükleri ve renkleşmeler meydana gelecektir.

- Tellerinizde batan ve sizi rahatsız eden sivri çıkıntılar fark ederseniz bu bölgelere ortodonti mum yerleştiriniz.

- Kopan veya kırılan tellerin varlığında lütfen sonraki randevunuzu beklemeden doktorunuzu arayıp bilgilendiriniz. Braket veya tellerin kopması/kırılması tedavinizi olumsuz olarak etkilemektedir.

- Randevu tarih ve saatlerinize düzenli olarak zamanında gelmeye özen gösteriniz. Size verilen randevu tarihinde veya saatinde gelemeyecekseniz lütfen en az 1 gün önceden doktorunuza ulaşıp randevunuzu değiştiriniz. Randevularınızda meydana gelecek aksaklıklar tedavinizi olumsuz etkilemektedir.

- Ortodonti aygıtı taktıktan sonraki ilk hafta ve kontrol seanslarınız sonrasında ağrı, yumuşak dokularda hassasiyet, yara gibi şikayetler duyabilirsiniz. Bu durumda her zaman kullandığınız ağrı kesicinizi alabilirsiniz. (Çocuklar daha önce çocuk doktorları tarafından önerilmiş ağrı kesicileri kullanabilirler. )

- Her randevunuzda diş fırçası, macun ve kullandığınız tüm ortodonti aygıtlarınızı yanınızda getiriniz ve doktorunuzu beklerken mutlaka dişlerinizi fırçalayınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder