14 Şubat 2013 Perşembe

Lingual Ortodonti ve Kapaklı Braket Sistemi (Harmony)

Lingual tedaviler dişlerin iç yüzeylerine yerleştirilerek uygulanan, dışarıdan belli olmayan ortodonti tedavi sistemleridir. Harmony sistemi lingual ortodonti teknikleri içinde hem kişiye özel üretilmiş ark telleri ve braketler içermesi hem de kapaklı sistem olması itibariyle öne çıkmaktadır.

Kendinden bağlanan braketler ark telini tutmak için bir kapağa sahiptir. Bu kapak elastik bantlar gerektirmeden telin tutulmasını sağlamaktadır. Elastik bantların olmaması sayesinde sürtünmenin azalması ve bundan kaynaklanan hareket rahatlığı ise dişlerin  çok daha hızlı ilerlemesine yol açar.

Klasik braket sistemlerinde ark telini braketlere bağlamak için kullanılan elastik bandların veya tellerin kopmaları, renk değiştirmeleri gibi olumsuzluklar hem tedavinin yavaşlamasına hem de hastanın konfor ve estetik açıdan sıkıntı yaşamasına sebep olabilmektedir.

Kapaklı braketler ısıl aktive nikel titanyum alaşımı ark telleri ile çok uyumlu çalışmaktadır. Soğukken çok esnek olan bu teller ağız içine acı duyulmadan rahatça uygulanmakta, sonrasında vücut ısısı ile sertleşmekte ve dişleri istenen pozisyona getirmektedir.

Bazı araştırmalar kapaklı braket sistemlerinin tedavi süresini  3-4 ay kadar kısaltabilmekte olduğunu göstermiştir. Sürtünme kuvveti de çok azaldığından tedavi acısız ve konforlu olabilmektedir. Tedavi sürecindeki kontrollere gitme zorunluluğu da çok azalmaktadır.

Harmony sistemi plastik bantlar ve plak içermediğinden ağız hijyeni açısından da avantajlı olmaktadır. Ayrıca klasik sistemlerde çekilmesi gereken bazı dişlerin de bu sistemlerle kurtarılması mümkün olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder