14 Şubat 2013 Perşembe

Ortodonti


Ortodonti, Grekçe “dişleri sıralamak” anlamına gelir. Düzensiz yerleşmiş dişlerin yerini, görünüşünü ve fonksiyonlarını iyileştirmeyi hedefleyen diş hekimliği tedavileridir. Aynı zamanda alt ve üst çene yapılarının işlev ve estetik tedavilerini de kapsar.

Bazı durumlarda çocuklukta dişler normal gelişmez. Bunun hiçbir görünen sebebi olmayabileceği gibi, parmak emme, çene kemiklerinde yaralanma gibi somut sebepleri de olabilir.

Hangi yaşta olursa olsun tedavi edilmeyen ortodonti problemler daha kötüye doğru gider. Çapraşık ve kötü konumlanmış dişleri temizlemek daha zor olduğu için, periodontal (diş eti) hastalıklara yakalanma ve diş çürüğüne bağlı olarak dişlerin erken kaybedilmesi riski vardır. Ayrıca çene kaslarında daha fazla baskıya neden olarak; çene eklemi bozukluklarına ve böylece başımızda, sırtta, ve omuzda ağrıya neden olabilirler. Bunların yanında bozuk kapanışlar ve erken diş temasları ise, diş yüzeylerinin anormal aşınmasına çiğneme ve konuşmada zorluklara, dişlere gereğinden fazla yük gelmesine, bunun sonucu olarak da kök ucu lezyonlarının oluşmasına, destek kemik ve diş eti dokularının harabiyetine yol açmaktadır.

Düzensiz, çapraşık dişler çene yapısını,yüzün şeklini ve görünümünü bozarak psikolojik ve duygusal sorunlar da yaratabilir. Özgüven eksikliği, endişe sendromu, depresyon bunlardan bazılarıdır. Ortodonti tedavi ile daha sağlıklı bir ağıza, daha etkileyici bir görünüme ve daha uzun süre ağzınızda kalacak dişlere sahip olabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder