30 Kasım 2012 Cuma

Gülüş Tasarımı ve Dişlerdeki Gölgeler


Dişlerde tek bir renk hakim değildir. Doğal diş saf beyaz olmaz. dişin rengi ve şeffaflığı bölgelere göre değişir. Bir dişin gövdesini üç bölgede incelersek; 
1-Cervical Boyun Bölgesi: En parlak ve beyaz gülüşlerde bile sarımsıdır. 
2-Orta Bölge: Daha az sarımsıdır. 
3-Kesici Kısım: Değişen oranlarda şeffaftır ve gri görünümlüdür.








Gülüş Tasarımı ve Diş Oranı


Ön iki dişin genişliklerinin yüksekliklerine oranları yine altın orana uymalıdır, yani 0.618/1 = 0.618 bu da 1'in phi sayısına bölümünden elde edilen sonuca eşittir. Dişin görünür boyu, her zaman genişliğinden büyük olmalıdır. 






Gülüş Tasarımı ve Altın Oranlar


Görünür bölgedeki üst kesici dişlerin genişlik ve yükseklikleri sırasıyla, yüzün genişlik ve yüksekliğinin 1/16'sı olmalıdır. Ayrıca, doğadaki bir takım geometrik şekiller arasındaki phi (φ=1.618...) sayısı olarak bilinen oran vardır. Estetik bir gülümseme için dişler de bu kurala uymalıdır. Örneğin ön keser dişler ile yan keser dişlerin genişlikleri arasındaki oran (1.618/1=1.618...=phi sayısı), köpek dişleri ile yan keserlerin genişlikleri arasındaki oran da (0.618/1 = 0.618 bu da phi sayısının bire bölümünden elde edilen sonuca ve ya phi sayısından 1 çıkarılınca elde edilecek sayıya eşittir. 1/phi = phi-1).


Gülüş Tasarımı ve Embraşurlar


Embraşur diye adlandırılan alanlar, dişlerin uçları arasındaki doğal ve üçgenimsi boşluklardır. Estetik ve ideal bir gülüş için, embraşurların boyutları ön dişlerden arka dişlere doğru artmalıdır.










Gülüş Tasarımı ve Gülüş Genişliği


Estetik bir gülüş için gülümseme hattı içinde arkadaki dişlerinde belli oranlarda görünmesi sağlanmalıdır. Bu sağlanmazsa ağız köşelerindeki karanlık alanlar hoş bir görüntü oluşturmaz.







Gülüş Tasarımı ve Diş Eti Hattı


Gülümsediğinizde görünen diş eti hattı, üst dudak çizgisine paralel olmalıdır. Diş eti hattı, tıpkı güzel bir tabloyu çevreleyen çerçeve gibidir. Gülüşünüze anlam katar.








Gülüş Tasarımı ve Gülüş Hattı


Ön dişlerin kesici uçlarını birleştirecek şekilde çizilen eğri alt dudağın eğriliği ile aynı olmalıdır. bu çizgilerdeki uyum ne kadar sağlanırsa kiş o oranda genç ve çekici bir gülüşe sahip olacaktır.










Gülüş Tasarımı ve Simetri


Ön kesici dişlerin şekil ve boyutlarındaki uyumsuzluk kolayca farkedildiği için simetri çok önemlidir. Bu bakımdan yüz hatlarının imkan verdiği ölçüde simetrinin sağlanması gülüşe fazladan bir çekicilik katar.







Gülüş Tasarımı ve Yatay Hizalama


İdeal bir gülümsemede çoğu zaman, göz bebeklerinden geçen hat ile dişlerin ortasından geçen hat birbirine paraleldir.








Gülüş Tasarımı İçin Kriterler


- Yatay Hizalama,
- Simetri,
- Gülüş Hattı,
- Diş Eti Hattı,
- Gülüş Genişliği,
- Embraşurlar,
- Altın Oranlar,
- Diş Oranı,
- Dişlerdeki Gölgeler.



Gülüş Estetiği ve Sportif Gülümseme (Sporty Smile)


Entellektüel ve çekici gülüş arasındadır. Orta kesici dişler yan kesicilerden çok az miktarda uzundur. Sportif gülümseme tasarımı, yüzünüze sıradışı, içten ve sıcak bir ifade kazandırır, Bu gülümseme entellektüel gülümseme kadar ciddi ifadeli değil, çekici gülüş dizaynı kadar da çocuksu ve genç değildir.









Gülüş Estetiği ve Entellektüel Gülüş (Sophisticated Smile)


Dişler yatay düz bir çizgi üzerine sıralanmışlardır. Entellektüel gülümseme yüze olgun ve bilgili bir ifade verir. Bu gülümseme yüzün alt kısını daha çok vurgular. Genç yaşlarda dişler ilk sürdüğünde uzunlukları birbirinden farklıdır. Orta yaşlarda ise dişler eşit boylardadır. Estetik diş hekimliği sayesinde bu dezavantajlı durumu avantaj haline getirebilir ve olgun, bilgili ve entellektüel bir gülüş tasarımı yapabiliriz.


26 Kasım 2012 Pazartesi

Gülüş Estetiği ve Çekici Gülüş (Sexy Smile)


Bu kategoride ön dişler yan dişlere göre farkedilebilir derecede uzundurlar. Aslında genç bireylerde durum zaten böyledir, ön keserler ilk süren dişler olduğundan zamanla yıpranırlar ve boyları kısalır. Bu da beraberinde yaşlı bir görünüm getirir. Çekici bir gülümsemeye sahip olabilmeniz için ön dişler diğerlerine oranla daha uzun olmalıdır. Ön dişlerin bu şekilde dizaynı size genç, dinamik ve çekici bir gülümseme kazandıracaktır. Bu kategori genç yaştaki bireyler için uygundur.






Kaç Tür Gülüş İfadesi Vardır


- Çekici Gülüş (Sexy Smile)
- Entellektüel Gülüş (Sophisticated Smile)
- Sportif Gülümseme (Sporty Smile)


Erkeklerde Gülüş Estetiği


- Komşu dişler daha düz bir hatta birleşirler,
- Dişlerin hatları daha belirgindir,
- Gülme hattı daha düzdür. 








Kadınlarda Gülüş Estetiği


- Dişlerin köşeleri daha yumuşak döner,
- Gülme hattı yukarı doğru kavislidir,
- Ortadaki iki diş yandaki dişlerden biraz daha uzundur,
- Komşu dişlerin köşeleri arasında minik aralıklar vardır.









Gülüş Tasarımına Nereden Başlanır


Gülüş tasarımına ilk önce yüz hattınızın hangi geometrik şekle uyduğu tespit edilerek başlanır. Kişinin yüzündeki hatlar dişin hangi formda seçilmesi gerektiğinin şifrelerini içerir. Erkek ve kadın anatomisi birbirinden farklıdır. Erkeklerde yüz hatları daha keskin ve belirgindir. Alın burun, çene ucu orantısı kadın yüzüyle farklılıklar gösterir. Kadınlarda geçişler daha yumuşak burun ve kaş kemerleri daha siliktir. Dişlerde de aynı paralellik vardır.


Estetik Gülüş İfadesini Belirleyen Faktörler


- Yüz Hatlarınız,
- Cinsiyetiniz,
- Yaşınız,
- Gülüş simetrisi,
- Dişlerinizin sıralanışı ve renkleri,
- Dudaklarınız,
- Diş etleriniz.




Gülüş Tasarımı Nedir


Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, size özel ideal gülüşünüzü yenilemektir. Sizin birtakım kişisel istekleriniz ile sağlık ve doğallığı da birleştirerek sağlıklı bir gülüşü planlamaktır.


Gülüş Tasarımı (Smile Design)

Çağdaş toplumlarda kişiler dişlerinin görünümünü önemserler, öyle ki dişlerdeki renk ve şekil  bozuklukları bireyde psikolojik rahatsızlıklara kadar varan problemlere neden olabilir. Diş hekimliğinde estetik ve restoratif maddelerin gelişmesiyle pek çok şekil, renk ve pozisyon bozuklukları rahatlıkla çözümlenebilmektedir. Gülüş tasarımı işte burada çok önemli bir işlevi üstlenmektedir.






Estetik/Kozmetik Diş Hekimliği Nedir


Estetik/kozmetik diş hekimliği hızla gelişiyor. Özellikle son 10 yılda bir çok yenilik oldu. Dişlerimizin doğal, beyaz ve düzgün sıralanmış olması, yüzümüzdeki önemli estetik ayrıntılardan biridir. Hoş görünümlü ve asli fonksiyonunu yerine getiren dişlerin  kişinin yaşamına pozitif katkı sağladığı bir gerçektir. Diş estetiği, kişinin sadece hoş ve bakımlı görünmesini değil, dişlerin temel fonksiyonlarını da sağlıklı bir şekilde yapmasını amaçlar. Estetik diş hekimliği, bilim, teknoloji ve sanatın karışımıdır. Amacı da “sağlık ve doğal güzelliği” yakalamaktır.





Estetik Dolgu Yöntemleri


Dental uygulamaların hemen hemen her alanında kullanılan kompozit yani estetik dolgular gelişen  teknoloji ile birlikte çok yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kompozit yapı ve kullanım olarak çok başarılı sonuclarıda beraberinde getirmektedir. Kullanım alanı olarak ağzı ve diş problemlerinde, dişlerde meydana renklenmelerde, kaza sonucu oluşabilen kırıklarda ya da çatlaklarda estetik dolgular kullanılmaktadır. Eski tip gümüş ya da amalgam dolgular yerine artık kompozit yani estetik dolgular kullanılmaktadır. Dişte meydana gelen problemlerde (çürük ya da kırık tedavilerinde ) dişin rengine  ve yapısına göre seçilen kompozit dolgular tedavi ile birlikte  dişe eskisi gibi doğal ve estetik bir görünüm katabilir. Dişlerde oluşabilecek estetik bozukluklarda ve minimal müdahale gerektirecek durumlarda kompozit dolgular kullanılarak başarılı estetik sonuçlar alınabilir. Gülüş estetiği uygulamalarında hasta dişlerine büyük deformasyonlar uygulanmadan çok kısa sürede estetik bir gülüş sağlanabilir.


Kanal Tedavisi ve Süreçleri

Dişe doğal görünümünü ve canlılığına veren tüm dokular pulpa denilen sinirler ve damarlardan oluşmaktadır. Dolaylı ya da kendiliğinden oluşan çatlamalar, dişte meydana gelen ve varolan eski dolgularında içerisinde oluşan çürükler, yanlış tedavi süreçleri ve deformasyonlar sonucu dişte bulunan sinirler ve damarlar canlılığını zamanla yitirir. Bu tip durumlarda dişlerde ve diş etlerinde kanamalar, çürükler ve apseler meydana geldiği gözlenir. Bu tip vakalarda en iyi sonucu almak için endodonti tedavisi uygulanır. Uygulama esnasında dişte meydana gelen deformasyon, çürükler, işlevini yitirmiş olan damarlar ve sinirler dişten uzaklaştırılır ve dişte meydana gelen pulpa boşluğunu estetik dolgu yöntemleri doldurma sürecidir. Genel olarak bu tip vakalarda kliniğimizde diş çekimine gerek kalmadan enfekte olmuş dişler kurtarılmaktadır.

Kron Nedir

Dişte meydana gelen problemlerde dolgu yapılamayacak kadar büyük bir deformasyon ve diş dokusu kaybı meydana geldiğinde, problemli dişlere kron tedavisi yapılarak düzeltme işlemi yapılır. Kaplamalar yani kronlar diş tipine ve yapısına göre seçilip yapıştırılan malzemelerdir. Kronlar genel olarak estetik diş hekimliğinde sıkça kullanılmaktadır. Kronun üretiminde estetik beklentiler, tam porselen malzemeler, değerli metallar ve porselenler kullanılabilir.



Diş Köprüleri

Deformasyon ve çeşitli etkenler sonucu oluşan diş kayıplarında, oluşan boşluğu kapatabilmek için köprüler kullanılmaktadır. Bu tip durumlarda implant uygulaması tavsiye edilsede kron köprülerde kullanılabilir. Köprüler 1 veya birden fazla diş kayıplarında, kayıp dişlerin komşularının dental bir uygulama ile küçültülerek, küçültülen dişlerin üzerine özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılarak boşluğun kapatılması işlemidir. Bu sayede kayıp sonucu oluşan boşluk köprü ile kapatılmış olur. Köprü malzemesi seçilirken diş kayıplarının yerine göre (arka veya ön dişler) malzeme seçimi yapılır ve yapıştırma işlemi gerçekleştirilir.

Ortodonti Tedavisi


Bu uzmanlık dalının içeriği dişlerde meydana gelen çarpışıklıklar ve çene ekleminde oluşan bozuklukların tedavisini içerir. Dişlerde meydana gelen çarpışıklıklarda, kapanış bozukluklarında, çocuk hastalarda meydana gelen kötü alışkanlıkların (parmak emme, parmak emme vb) tedavisinde ortodonti uzmanımız eşliğinde hareketli ve sabit apareyler kullanılarak tedavi süreci başlatılır. Hasta istediği tel rengini ve telin kalığını seçerek estetik bir görünüş elde edebilir.

Artık ortodonti tedavilerinde kalın ve dil etrafına yerleştirilen tellerin yerine günümüz teknolojisi ile geliştirilen görünmeyen teller (lingual ortodonti)  ve hiç belli olmayan şeffaf plaklar kullanılarak tedavi devam edilmektedir. Bu sayede hastada oluşacak estetik görüntüde hiçbir kayıp olmayacaktır. Kliniğimizde uygulanan yöntemlerde, çocuklarda ve yetişkinlerde yapılan tedavilerde tel rengi, cinsi, kalınlığı tedavi görecek olan kişi tarafından seçilebilir.


Periodontoloji Diş Etinde Meydana Gelen Hastalıkların Tedavisi


Kliniğimizde periodontoloji bölümünde diş eti, kemik ve ağız sağlığı ile ilgili tüm sorunların çözümü bu departmanda sağlanmaktadır. Periodontal hastaların önlenmesinde en önemli etkenler diş fırçalama alışkanlığı, diş ipi kullanımı ve rutin diş kontrolleri sağlanarak diş eti hastalarının önüne geçilebilir. Günlük  hayatımızda yanlış ve bilinçsiz diş bakımı, hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişiklikler ve zararlı alışkanlıklar (sigara ve alkol kullanımı ) diş eti hastalarını tetikleyebilir. Kliniğimizde diş eti hastalarının tedavisi uzmanlar tarafından yapılmaktadır.









İmplant Uygulamaları ve Tedavi Süreci


İmplantlar biolojik olarak insan vucutu ile uyumlu titanyum  malzemeden üretilmiş vidalardır. Bu videolar diş kökü gibi hizmet vermesi amaçlı geliştirilmişlerdir. İmplant tedavisi klinik ortamında, lokal anestezi altında rahatlıkla uygulanmaktadır. İmplant tedavisi 1 yada birden fazla meydana gelen diş kayıplarında rahatlıkla uygulanabilir ve hasta aynı gün normal hayatına devam edebilir. Dental operasyonlara karşı endişe duyan hastalarda sedasyon ve lokal anestezi kullanılarak implant işlemi yapılabilir.

İmplant tedavisi süresinde diş etine yapılan  cerrahi operasyon ile çene kemiği ortaya çıkarılır ve implantlar bu bölüme yerleştirilir. Dental operasyon sonucu doktorlarımızın sizler için verdiği önerileri ve ilaç kullanımı iyileşme sürecinizi hızlandıracaktır.

Hastanın kemik yapısına göre uygulanan implantlar 2 veya 6 aylık süre zarfı içerisinde kaynama gösterirler. Kaynama süresince hasta günlük hayatına devam edebilir. Bu süre içerisinde implantların üzerine hareketli protezler takılır. İmplant uygulamaları diş kayıplarının gedirilmesinin yanı sıra estetik acıdan ve çene kemiği kayıplarının giderilmesi için büyük avantaj sağlamaktadır.

İmplant uygulamasının başarılı sonuçlar verebilmesi için kullanılan malzemenin kalitesi, doktorun implant uygulamasındaki uzmanlığı ve doğru strateji implant tedavisinin kalitesini artırmaktadır. Çene kemiği sağlıklı olan ve herhangi bir sağlık problemi olmayan her kişiye implant uygulaması yapılabilir.


Seramik Dolguların ve Kaplamaların Hastaya Uygulama Aşamaları Nelerdir


Çürüğü temizlenen diş seramik dolgu prensiplerine göre hazırlanır, hastanın alt ve üst çenesinden alınan ölçüleri ve kapanış mumuyla beraber laboratuvara gönderilir. 3-4 günde içerisinde laboratuvardan gelen seramik restorasyon hasta ağzında denenerek yükseklikleri alınır ve son uyumuna bakılır. Problemler giderildikten sonra cilalanması için laboratuvara gönderilir. Bir gün sonra teknisyenden gelen diş hastaya simante edilir. (yapıştırılır.)


Beyaz Dolgudaki Gelişmeler


Halk arasında beyaz dolgu olarak bilinen estetik dolgularda iki farklı malzeme kullanılır; kompozit ve seramik. Kompozit dolgular ilk başlarda sadece estetik ihtiyacı karşılamak için ön dişlerde kullanılırken, son yıllardaki gelişmeler sayesinde dayanıklılıkları arttırıldı ve artık çiğneme dişlerinde de kullanılabilir hale geldi. Kompozit dolguların diş ile bağlantısını sağlayan bonding (bağlayıcı) malzemelerindeki gelişmeler sayesinde olabilecek hassasiyet miktarı minumum seviyeye indirildi ve  daha uzun süre ağızda kalabilir hale getirildi. Bu sebeple beyaz dolgular daha çok ve farklı vakada kullanılmaktadır.

Seramikler (porselen dolgular ve kaplamalar) yine  hem estetiği hemde dayanıklılığı sebebiyle hem ön dişlerde hem arka dişlerde güvenle kullanılan dolgu malzemesidir. Bununla birlikte diş protezlerinde (kron, köprü kaplamaları) yine seramik malzemeler tercih edilmektedir.


Siyah Dolgu Ne Demek Beyaz Dolgu Ne Demek


Halk arasında siyah dolgu olarak bilinen amalgam dolgu 10 yıl öncesine kadar birçok hekimin tercih ettiği ve göreceli olarak daha kolay uygulanabilen bir materyaldi. Ağızda durma süresi oldukça uzun ve dayanıklı olduğundan hem hekim hem de hastaların kabul ettiği bir malzemeydi. Fakat bu ürünün iki beğenilmeyen özelliği var; rengi ve civa içermesi. Renk estetik konuda, civada sağlık konusunda soru işaretleri oluşturuyordu hastalarda. Daha önceden amalgamın yerine koyulabilecek materyaller yoktu. Fakat özellikle son 10 yılda diş hekimliği malzemelerinde elde edilen gelişmeler sayesinde hem daha estetik hem daha sağlıklı olduğu ispatlanan malzemeler (Beyaz dolgu–Kompozit–Porselen) kliniklerde kullanılmaya başlandı.



İmplantlar Kimler İçin Uygundur


Belli kriterlere sahip olan her hastaya implant uygulanabilir. Bunlardan biri eksik diş, diğeri ise dişlerin bulunduğu alandaki kemiğin durumudur. İmplantın sağlıklı olarak monte edilip tutunabilmesi için bu alandaki kemik yeterli olması gerekmektedir. Ayrıca hastanın ağız bakımı iyi derecede olmalı, diş eti problemi ve iyileşmeyi olumsuz etki gösterebilecek bir hastalığı olmamalıdır. Dental implant tedavileri için herhangi bir üst yaş sınırı bulunmamaktadır. Alt yaş sınırı ise büyüme ve gelişimin tamamlandığı yıllara tekabül etmektedir.

Ayrıca bazı anatomik oluşumların implant yerleştirilmesini engelleyici şekilde olmaması gerekmektedir (İlgili bölgenin implant monte edilmesine uygun hale getirilmesi için uygulanan rejeneratif ve rekonstüktif, ileri implantoloji teknikleri ile ilgili doktorumuzdan detaylı bilgi edinebilirsiniz).

İmplant tedavisi yapılacak hastanın ağız temizliği konusundaki alışkanlıklarının iyi derecede olması, ağızda diş eti hastalığının olmaması, şayet var ise tedavi edilmiş olması, kontrol altında olmayan herhangi bir sistemik hastalığının bulunmaması şarttır.


İmplant Tedavisi İçin İş Yerinden Kaç Gün İzin Almalıyım


Çoğunlukla operasyon günü ve takiben bir iki gün dinlenmenizi öneriyoruz. Operasyon bölgesinde şişlik, ağrı ve morarma olabilir ve şunu da tekrar belirtmek gerekir ki, tedavi süresi zarfınca hiç bir zaman dişsiz kalmayacaksınız. Çoğu durumda bütün bu uygulamalar için bir gün veya hafta sonu yeterli bir zaman dilimi olacaktır.





İmplantların Yerleştirilmesi Süresi Ortalama Olarak Nedir


Bu süre, sağlık durumunuz, ihtiyaçlarınız ve yapılacak tedavi şekliyle orantılıdır. Bir tek operasyon 10 dakika ile bir kaç saat arası sürebilmektedir. Bütün bir tedavi, sadece bir operasyonla da sonuçlandırılabilir, bir dizi operasyon ve randevu da gerektirebilir. Tam olarak sağlıklı duruma gelmeniz 3-4 ay sürebilmektedir.


İmplant Tedavisinde Yüzde Yüz Başarı Garanti Edilebilir Mi


İmplant tedavisinde uygulanan yöntemler son derece gelişmiş olmakla beraber, bir çok nadir durumda başarısız olabilmektedir. Bu durumlarda ilk olarak sorunun çözüme kavuşturulmasına yönelik operasyonlar ile tedaviye başlanması gerekmektedir. Hastaya implantının bakımı hakkında gerekli bilgileri verebilir, gerekli durumda da muayene edebiliriz. Bizler implantların başarılı olması için elimizden gelen gerekli özveriyi göstereceğiz. Ancak sizlerinde aynı özveriyi göstermeniz gerekmektedir.




İmplant Tedavisi Kozmetik Amacıyla Uygulanabilir Mi


İmplantlar nadiren kozmetik amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır. İmplantların kullanılmasındaki asıl gaye, protez dişlere destek sağlanmasıdır. Protez dişler kullanarak kozmetik düzenlemeler yapılabilinir. Ancak bu tarz bir tedaviye başlamadan önce beklentilerinizle ilgili olarak diş hekiminizi bilgilendirmelisiniz.





İmplantlar Kansere Yol Açabilir Mi


Tıbbi araştırmalarda ve deneylerde, implantların kansere sebebiyet gösterdiği hiç bir bulgu gözlemlenmemiştir.






İmplant

Vücudun İmplantları Reddetme İhtimali Nedir


İmplantların organizmaya herhangi bir yan etkisi olmayacak maddelerden yapılmıştır ve yıllardır süre gelen araştırmalara tabi tutulmuştur. Bu maddeler herhangi bir canlı bir organizmanın parçası değildir. Vücudun bunlara karşı antijen salgılayıp kalp ve böbrek transplantlarında gözlemlendiği gibi reddetmesi durumu söz konusu bile değildir.


İmplant Tedavisi İçin Yaş Önemli Midir


Sağlık yaştan çok daha önemli bir etkendir. Yetmiş ve seksenlerindeki birçok hastanın cerrahi riskleri daha genç fakat sağlık problemi olan hastalardan daha düşüktür. Hatta yaşlı hastaların implanta ihtiyacı gençlerin ihtiyaçlarına oranla daha fazladır. Çünkü yaşı yüksek hastalarda daha fazla diş kaybı olmuştur.