26 Ağustos 2012 Pazar

Abur Cubur ve Şekerlemeler


Çocuğunuz enerji kazanmak için öğün aralarında da bir şeyler yemek isteyebilir. Böyle zamanlarda ona bisküvi yerine elma, kepekli ekmek, muz, havuç gibi sağlıklı yiyecekler vermeniz daha doğru olur. Yemeğe oturduğunda pek aç olmasa bile gerekli besinleri bu şekilde almış olacaktır. 

Şekerli besinler de sorun yaratabilir. Tüm şekerli yiyecekleri yasaklamamız gerçekçi değildir; ancak uygun bir kısıtlama getirebilirsiniz. Şeker, kalori bakımından zengin olmakla birlikte besleyici değeri azdır, üstelik dişlere de zararlı etkileri vardır. Çocuğun şekerlemelere yönelik ilgisini ona verdiğiniz tatlı yiyeceklerin miktarını en aza indirerek denetleyebilirsiniz.
• Yemeklerde muhallebi yerine yoğurt ve meyve verin. Peynir de ağızda oluşan ve diş minesine zarar veren asitleri nötralize ettiği için yararlıdır.
• Şekerli yiyecekleri öğünlerin arasında değil, yemeğin sonunda verin.
• Uzun uzun emilen ya da çiğnenen şekerler yerine çabuk bitirilen şekerli yiyecekleri tercih edin.
• Meyve sularına ayrıca şeker katmayın ve yalnızca sofrada verin. Başka zamanlarda içmesi için süt ya da su verin
• Çocuğunuzu ödüllendirmek ya da cezalandırmak için şekerli yiyecekleri kullanmayın, bu tür yiyeceklerin onun gözündekini değerini arttırırsınız.
Dişlerini florürlü  bir diş macunuyla, günde en az iki kez, kahvaltıdan sonra ve yatmadan önce fırçalamayı alışkanlık haline getirmesini sağlayın.
• Şekerli yiyecekler ve cips türü yiyeceklerden sonra diş çürüklerini önlemek için dişleri fırçalayamıyorsak bile en azından ağzın bir bardak suyla çalkalanmasını sağlayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder