26 Ağustos 2012 Pazar

Hamilelikte Ağız Sağlığı


Hamilelik sürecinde sorunlardan kurtulmak içindiş taşına bağlı diş eti iltihabı var ise temizlenmeli ve ağız hijyenine maksimum özen gösterilmelidir.

Hamilelik sırasında anne adayında hormonal değişiklikler nedeniyle özellikle diş etinde bazı fizyolojik değişiklikler meydana gelebilir. Hastanın ağız hijyenide iyi değilse plak birikimine bağlı olarak hamilelik gingivitisi meydana gelir. Tedavi edilmez ise sert dokuya da geçerek yıkıma neden olan periodontitise neden olur. Hastanın yapması gereken hekimine başvurup diş taşlarını temizletmektir.İdeal olan ise çiftlerin hamileliğe karar vermeden önce hekime başvurup diş ile ilgili sorunlarını hallettikten sonra hamilelik sürecini yaşamalarıdır.

*Hamileliğin birinci 3 aylık devresi önemlidir, mümkün olduğunca işlemden kaçınılmalıdır. İşlem yapılabilecek enuygun zaman ikinci 3 aylık dönemdir. Ancak hastanın şiddetli ağrıları varsa ve bu ağrı hayat kalitesini etkiliyorsa hastanın doktoru ile konsültasyon yapılmalı ve doktorun direktifleri doğrultusunda işlem yapılmalıdır.

*Hamilelik sırasında bilinçsizce ilaç kullanılmamalıdır, tetrasiklin grubu antibiyotikler sert dokularda depolandığından doğacak çocuğun dişlerinde renklenmeler meydana gelebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder