25 Ağustos 2012 Cumartesi

Diabet(Şeker Hastalığı)


Yaşlı hastalarda izlenen diabet vakalarında gerek ağız temizliğinin yeterli olmaması gerkse diğer sistemik rahatsızlıklar ve fizyolojik değişiklikler (tükürük akış hızının azalması) ile ağız içi bulgular daha belirgin olarak ortaya çıkar.

Diabetle beraber artan ağız içi şikayetler;
* Gingivitis(diş eti iltihabı) ve periodontal hastalıklar
* Oral Candidiasis (Ağız içi mantar)
* Diş çekimi sonrası osteitis(dry socket)
* Ağızda yanma hissi

İlerleyen yaşla birlikte, hasta ağız hijyenini yeterli derecede sağlayamıyorsa plak birikimi artar. Diş eti çekilmesine bağlı olarak sementin açığa çıkması ve kalınlaşması gözlenebilir. Yaşlı hastalarda yeterli ağız hijyeninin sağlanamadığı durumlarda ortaya çıkan periodontal rahatsızlıkların yanında, diabet de periodontal hastalıklara neden olmaktadır. Yapılan çalışmalarda, tip 1 diabetin erken döneminde meydana gelen gingivitisin, diabet olmayan hastalardaki gingivitis özellikleri taşıdığı gözlenmiştir.

Klinik olarak periodontal hastalığı olan bireylerde izlenen şiddetli kemik kaybı, diabetik bireylerde gözlenen kemik kaybıyla benzerdir. Ancak,tip 1 diabet vakalarında diş eti cebindeki bakteri florasında farklılıklar vardır. Birçok çalışma, diabet ile oral candidiasis, mukozada hassasiyet ve yanma hissi arasında bir ilişki olduğunu belirtir. Artan genetik hassasiyet,vücudun savunma sistemi ve değişen ağız şartları candiasis için uygun ortam oluşturur.

Protez kullanan hastalarda,ağızda yanma hissine sıklıkla rastlanır. Ağız mıkozasındaki yanma hissi protezin çıkarılmasıyla azalır. 50 yaş üstü kadınlarda özellikle rastlanabilir. Diabet dışında ağızda yanma hissini oluşturan faktörler demir, protein, B2, B12, B6 vitamin eksikliği gibi sistemik rahatsızlıklar, düzgün parlatılmamış protez yüzeyleri,aşırı antibiyotik kullanımı,ağız gargaraları, reflü ve ağız kuruluğudur. Ağızda yanma hissi ağrılıdır ve sabahları yoğundur. Ağız kuruluğu ve tat almada azalma vardır. Tatlı gıdalar daha az, acı ve ekşi gıdalar daha fazla algılanır.

Diş

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder