30 Eylül 2012 Pazar

Estetik Diş Hekimliği ve Lamina Kaplamalar

Ön dişlerin ön bölgesinde 0,2-0,4 mm aşındırılarak oluşturulan çok ince porselenlerin estetik olarak dişlere yerleştirilmesi) bu uygulamada çok az diş kesimi olup uygulama süresi çok kısadır. Ayrıca lamine alt yapısında metal kullanılmadığı için ileri ki dönemde diş etlerinde renkleşmeler asla gözükmez. Bununla birlikte uzun dönemde laminalarde renk değişimi söz konusu değildir. Lamine yapılmadan önce mutlaka dişlerin varsa dolguları ve diş eti tedavileri yapılmalı, Yan dişler ile renk uyumuna dikkat edilmelidir.


Estetik Diş Hekimliği ve Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma mutlaka hekim kontrolü altında uygulanmasında diş ve diş eti sağlığı açısından faydalıdır.








Estetik Diş Hekimliğinde Kullanılan Materyaller ve Uygulama Tipleri

- Lamina Kaplamalar,
- Porselenler.









Her Hastaya İmplant Uygulanabilir Mi


İmplant yerleştirilecek bölgede çene kemiğinin implantı kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Mevcut kemiğin kalitesi implantın başarısını etkileyen faktörlerden biridir. Gençlerde kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Erişkinler için üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan herkese implant uygulanabilir. Hijyen, implant uygulamalarında ayrıca önem taşımaktadır. O yüzden implant uygulanacak kişinin ağız bakımına dikkat etmesi implantın başarısında büyük rol oynamaktadır.


Vidalı Diş İmplant


Halk arasında vidalı diş olarak bilinen implantın ilk hali, maya medeniyetine dayanır. Arkeologlar buldukları alt çene kemiğinde, diş çekim yerlerine oturtulmuş deniz kabuklarına rastlamışlardır. Bu da tarih boyunca inasnların eksik dişlerini bir şekilde tamamlama ihtiyacında olduklarını ortaya koymuştur. Bundan binlerce yıl sonra, 1950 yılında tavşan kemiklerinde İmplant çalışmaları başlamış, yapay diş köklerine kemiğin tutunabildiği gösterilmiştir. Buna osteointegrasyon denir. İlk diş implantı 1952 yılında uygulanmış, bu tarihten itibaren milyonlarca İmplant kullanılmıştır.

Günümüzde kullanılan diş implantları, titanyumdan üretilmektedir ve kemikle kaynaşması gereken yüzeyleri, her firma tarafından kendine has olarak geliştirilen tekniklerle işlenmektedir. Bu yüzeylerde asitle pürüzlendirme, CNC ile işleme, kumpa pürüzlendirme, hidroksiapetit kaplama gibi çok çeşitli işlemler yapılarak kemiğin metal ile tutunması sağlanmaktadır.

İmplant planlanmasında kemiğin yapısı, hasta yaşı, genel sağlığı, diğer dişlerin durumu gibi pek çok faktör göz önüne alınarak detaylı bir inceleme yapılır. Uygun şartlarla yapılmış bir implant senelerce hizmet edebilir. İmplant operasyonu, lokal anestesi altında yapılan ve diş çekiminden çok daha basit bir operasyondur. İşlem sonrasında bakımına dikkat edildiği taktirde hasta ertesi gün işine gidebilir. İmplantın yapıldığı bölgede bir kaç gün şişlik ve ağrı olabilir. Bu şikayetler bir kaç gün içerisinde azalarak biter. Cerrahi işlemden sonra diş eti kapatılır ve 3-4 ay kadar beklenir. Bu safhada osteointegrasyon gerçekleşir ve implantla çene kemiği birbirine kaynar. Bekleme süresi sonunda 1 hafta içerisinde üst yapılar yapılarak hasta dişlerine kavuşur.


İmplant ve Doğal Diş Bir Arada


Sağlıklı bir ağızda implant üstü kron protezleri doğal dişlerle; diş eti görünümü ve simetri açısından uyumlu bir görünüm sergilerler. Diş eksikliğini geleneksel yöntemler yerine implant ile tedavi edilmesi komşu doğal dişlerin zarar görmemesini sağlar.


İki İmplantla Köprü


İmplantlarla desteklenen köprüler geleneksel köprülere benzemektedir, fakat doğal dişler yerine implantlar tarafından desteklenmektedir. Genellikle eksik dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen iki implant köprü protezi ile birbirine bağlanır. Birden fazla diş eksikliği olduğunda tercih edilen implant destekli köprüler ayrıca implant üstüne gelen basıncı azaltmak için de kullanılabilir. Özellikle dış sıkma ve gıcırdatma alışkanlığı olan hastalarda implant destekli köprüler basıncı bütün köprüye yayılmasını sağlayarak implant başarı şansını arttırırlar.


Ortodonti ve Yer Problemleri

Bazı insanlarda her diş bulunmaz veya normalden daha küçük dişleri vardır. Eğer çene büyüklüğü normalse, bu dişlerin arasında büyük boşluklara neden olur. Bir veya daha çok dişi olmayan insanlarda ise komşu dişler boş alana kayarak boşluklara neden olur.







Ortodonti ve Ön Dişlerde Açıklık (Openbite)

Eğer üst ve alt dişler dişlerinizi kapadığınızda birleşmiyorlarsa buna open bite denir. Ön dişler aynı gücü paylaşmadığından, arka dişlere çok fazla baskı gelir. Bu, çiğnemeyi daha etkisiz hale getirmekle birlikte arka dişlerin daha hızlı yıpranmasına neden olur.





Ortodonti ve Ters Kapanış

Bu durumda ise alt dişler üst dişlerin önündedir.

Ortodonti ve Derin Kapanış

Bu durumda üst ön keskin dişler alt dişlerin üstüne geçer ve bazen üst dişlerin ısırma çizgisi alt diş etlerine kadar gider.

Diş Pulpası

Dişin merkezindeki, sinir dokuları ve kan damarlarının bulunduğu yumuşak dokudur. Çürük pulpaya ulaştığında genellikle ağrı hissedilir.


Diş Dentin

Minenin altındaki diş tabakasıdır. Çürük mineden içeri ilerleyebilirse, bir sonraki ulaşacağı yer dentindir. Bu bölümde pulpaya giden milyonlarca kanalcık bulunmaktadır.




Çene Cerrahisi 20 Yaş Diş Çekimi ve Protez

Total protez kullanan hastalarda gömük 20 yaş dişleri sürmeye başlarsa protezde uyumsuzluk, vuruk ve kullanamama problemlerine sebep olabilirler. Bu yüzden total protez yapılacak hastalarda da panoromik röntgen incelemesi büyük önem taşır.






Çene Cerrahisi 20 Yaş Diş Çekimi ve Ortodonti

Pek çok genç hasta dişlerindeki çapraşıklıkları düzelttirtmek için ortodonti tedavi görmektedir. 20 yaş dişleri sürerken yer darlığı nedeniyle özellikle ön bölgede diş çapraşıklıklarının artmasına neden olur.

29 Eylül 2012 Cumartesi

İmplant Dişlerin Başarı Oranları


İmplantların diş hekimliğindeki prosedürlerin daha başarılı tiplerinden biri olduğu düşünülmektedir. İmplant prosedürünün başarılı olacağının garantisi yoktur, fakat çalışmalar ortalama olarak, üst çene için %90lık başarı oranı, alt çene için %95′lik beş yıllık başarı oranı göstermektedir.

İmplantlar, çeşitli nedenlerden dolayı başarısız olabilir. Neden çoğunlukla osseointegrasyon aşamasındaki başarısızlıktan kaynaklanmaktadır. Örneğin, implant zayıf bir pozisyonda veya cerrahi konusunda deneyimsiz bir diş hekimince yerleştirildiyse, osseointegrasyon oluşmayabilir. İmplantlar kırılabilir, gevşeyebilir, normal peri-implant kemik kaybından daha çok kayıp olabilir veya enfekte olabilir.

İmplant yaptırmayı düşünen sigara kullanan biriyseniz, diş hekiminiz size implant prosedürüne başlamadan sigarayı bırakmanızı tavsiye edecektir, çünkü sigara içen bireyler implant başarısızlığıyla daha çok yüzleşmektedir. Prosedür pahalı olduğundan, bu alışkanlığınızı bırakmazsanız implantlara yapacağınız yatırımı riske etmiş olursunuz.

Diğer tarafta, implantlar çürük oluşmasına duyarlı değildirler; buna rağmen normal dişlerle ilişkili diş eti hastalığı gibi (periodontitis), zayıf oral hijyen implantların etrafında peri-implantitisin oluşmasına sebep olmaktadır.


İmplant Diş Hekimliği Prosedürü-İmplantoloji



Diş impantları, genellikle titanyum vida ve parsiyel krondan oluşmaktadır. Dişsiz çenelerde (hiç dişin olmadığı ağızlarda) dental implantı yerinde tutan titanyum vidaya rehber olması için küçük çaplı bir delik (rehber delik) açılır.

Başlangıç rehber deliği uygun çene bölgesine açıldıktan sonra,implant vidasının yerleştirilmesi için delik yavaşça genişletilir. İmplant vidasının yerleştirilmesini takiben, osseointegrasyonun oluşması için (implantın kemikleşmesi) ve implant bölgesinin iyileşmesini sağlamak için implantın üzerine koruyucu bir kapak vida yerleştirilir. Birkaç ay sonra,koruyucu vida çıkartılır ve dental implantın üzerine geçici bir kron yerleştirilir. Geçici kron, diş etinin doğal olarak kendini şekillendirebildiği ve etrafında büyüyebildiği bir şablon olarak görev yapar. Geçici kron, kalıcı kronla değiştirildiğinde bu işlem tamamlanır.

Son zamanlarda, implantolojide deneyimli diş hekimleri eksik dişlerin tamamlanmasında yeni bir strateji kullanmaya başladı. Bu, yeni çekilen dişlerin yerlerine diş impantlarının yerleştirilmesini içermektedir. Bu yeni strateji impantlarla ilişkin tedavi süresini kısıtlar. Buna rağmen, bu tip erken müdahaleye adaylık, çekilen diş bölgesinin anatomik faktörlerine bağlıdır. Örneğin, birçok durumda çekilen diş bölgesi, implanttan daha geniş olduğundan çekimden hemen sonra bölgeye implantın yerleştirilmesini zorlaştırmaktadır.

İmplantın boyutu, implantın yerleştirileceği özel alanda kemiğin boyutuna uyum sağlamak için değişir. İmplantın çevresindeki yeterli kemik yapısı prosedürün başarısı için oldukça önemlidir. Bazı durumlarda, önemli kemik kaybı olası implant hastalarının bu prosedürden yararlanmasını mümkün kılmaz. Buna rağmen, bu hastaların bazıları implant için daha fazla destek yaratmak amacıyla implanttan önce kemiğin greftlenmesine ya da kemiğin yeniden oluşturulmasına katlanabilirler.


Dental İmplantların Tarihçesi


Dişlerinizin tümünü veya bazılarını kaybettiyseniz, diş impantları ile bu eksiklikler kapatılabilir, bu konuda uzman ve deneyimli olan diş hekimleri çeşitli prosedürleri gerçekleştirirler. Günümüzün diş impantları neredeyse diğer dişlerden ayırt edilememektedir. Bu yüzden işlemden sonra tümü sağlıklı dişleri içeren ağza sahip olacaksınız. Bu görüntüye canlı kemik ve diş impantları arasındaki fonksiyonel ve yapısal bağlantı katkıda bulunmaktadır.

Diş impantları, genellikle titanyum vida ve parsiyel krondan oluşmaktadır. Dişsiz çenelerde (hiç dişin olmadığı ağızlarda) dental implantı yerinde tutan titanyum vidaya rehber olması için küçük çaplı bir delik (rehber delik) açılır.

Başlangıç rehber deliği uygun çene bölgesine açıldıktan sonra,implant vidasının yerleştirilmesi için delik yavaşça genişletilir. İmplant vidasının yerleştirilmesini takiben, osseointegrasyonun oluşması için (implantın kemikleşmesi) ve implant bölgesinin iyileşmesini sağlamak için implantın üzerine koruyucu bir kapak vida yerleştirilir. Birkaç ay sonra,koruyucu vida çıkartılır ve dental implantın üzerine geçici bir kron yerleştirilir. Geçici kron, diş etinin doğal olarak kendini şekillendirebildiği ve etrafında büyüyebildiği bir şablon olarak görev yapar. Geçici kron, kalıcı kronla değiştirildiğinde bu işlem tamamlanır.

Son zamanlarda, implantolojide deneyimli diş hekimleri eksik dişlerin tamamlanmasında yeni bir strateji kullanmaya başladı. Bu, yeni çekilen dişlerin yerlerine diş impantlarının yerleştirilmesini içermektedir. Bu yeni strateji impantlarla ilişkin tedavi süresini kısıtlar. Buna rağmen, bu tip erken müdahaleye adaylık, çekilen diş bölgesinin anatomik faktörlerine bağlıdır. Örneğin, birçok durumda çekilen diş bölgesi, implanttan daha geniş olduğundan çekimden hemen sonra bölgeye implantın yerleştirilmesini zorlaştırmaktadır.

İmplantın boyutu, implantın yerleştirileceği özel alanda kemiğin boyutuna uyum sağlamak için değişir. İmplantın çevresindeki yeterli kemik yapısı prosedürün başarısı için oldukça önemlidir. Bazı durumlarda, önemli kemik kaybı olası implant hastalarının bu prosedürden yararlanmasını mümkün kılmaz. Buna rağmen, bu hastaların bazıları implant için daha fazla destek yaratmak amacıyla implanttan önce kemiğin greftlenmesine ya da kemiğin yeniden oluşturulmasına katlanabilirler.


İmplant İle Doğal Dişler


Bir diş implantı,doğal dişlerde kökün davrandığı gibi davranan küçük dayanıklı titanyum bir posttur. İmplant üst ya da alt çene kemiğinize yerleştirilir. İmplant etrafındaki kemik büyüdükten sonra, tıpkı diş köklerin doğal dişleri yerlerinde tuttuğu gibi implantlar da kron, köprü veya over-denture (diş üstü) protezleri tutarlar. İmplantlar çok dayanıklıdır ve ömür boyunca dayanabilirler. Doğal dişler gibi aynı bakımı gerektirirler; bunlar fırçalama, ip kullanımı ve diş hekimi kontrolleridir.

Diş kaybının, yeme üzerinde ısırmayla ilgili düzensizliklere yol açan negatif etkisi vardır. Estetik açıdan, diş kaybının gülmeye veya konuşmaya sıkılan kişiler üzerinde psikolojik etkisi olabilir. Diş kaybıyla ilgili problemlerin doğasına aldırmadan, diş impantlarıyla basit çareler önerebilirler. İmplant diş hekimliği bilimsel ve teknolojik ilerlemelerle büyük oranda kar sağlamıştır. Hastalığa yada hasara bağlı tüm dişlerin veya tek bir dişin kaybı, implantlarla tamamlanabilir. Malzeme olarak titanyum metal, kemik ve oral dokularla uyumundan dolayı kullanılmaktadır.


Ortodonti ve Sıklaşma

Eğer dişler için yeterince yer yoksa, dişler çok büyükse veya çene çok küçükse kalıcı dişlerin doğru pozisyona kaymaları için yeterli yer olmaz.

Ortodonti ve Çapraz Kapanış

Bu durumda üst dişler alt dişlerin içine veya dışına otururlar. Çapraz kapanma, çiğneme ve ısırmayı zorlaştırdığından genelde ortodonti tedavi gerektirir.





Ortodonti Tedavisinde En Çok Rastlananlar

- Çapraz Kapanma,
- Sıklaşma,
- Derin Kapanış,
- Ters Kapanış,
- Ön Dişlerde Açıklık,
- Yer Problemleri.


Diş Minesi

Dişin en dış tabakasıdır. Mine aynı zamanda vücuttaki en sert ve en çok mineralli dokudur. Doğru ağız temizliği sağlanmadığı takdirde durum çürümeyle sonuçlanabilir.


Çene Cerrahisi 20 Yaş Diş Çekimi ve Basınç Ağrısı

Sürmeye çalışan 20 yaş dişinin komşu dişlere basınç yapmasından dolayı ağrı olabilir. Bazı vakalarda bu basınçtan dolayı dişlerde aşınma olur.

Çene Cerrahisi ve 20 Yaş Diş Çekimi Operasyonu


· İşlem yapılacak dişin kök ucunun üzerindeki kemiğe ve kök ucuna ulaşabilmek için diş eti kesilerek sahanın üzerinden uzaklaştırılır. Açığa çıkarılan kök ucu kesilir ve tüm enfekte çevre dokuları temizlenir.
· Kök kanalının ucu tıkanır. Diş eti yerine yerleştirilir ve dikiş atılır
· Birkaç ay sonra kökün etrafındaki kemik iyileşmiş ve tüm beliriler kaybolmuş olmalıdır.





27 Eylül 2012 Perşembe

Ortodonti ve Çene Kapanış Bozuklukları


Kötü bir kapanış çirkin gözükür ve bu insanların tedavi için ortodontiste gitmelerinin ana sebeplerindendir. Ayrıca çiğnemede zorluk çıkarır ve daha fazla çürüğe yol açabilir. Bu düzensizliklerin düzeltilmesi ağız sağlığınızı iyileştirir ve çiğnemenizi düzeltir. Kapanış bozuklukları kategorilere ayrılırlar.





Neden Ortodonti Tedavi


Ortodonti tedavi kesinlikle kişisel bir tercihtir. Çoğu insan bu tarz bozuklarla, ortodonti tedaviye başvurmadan yaşayabilir. Ama çoğu insan daha çekici ve düzgün dişlerle kendini daha rahat ve güvenli hisseder ve ortodonti tedavi görüntüyü düzelterek kendine güven yaratabilir. Estetik prosedürlerin tersine, ortodonti tedavi uzun sürede diş şağlığı da sağlar. Düzgün dişlerle diş fırçalama ve diş ipi kullanımı daha rahat olduğundan ağız hijyeni daha iyidir. Bu, diş etlerinin dişle birleştiği yerdeki bakterilerden kaynaklanan ve diş etlerine zarar veren gingivitis gibi enfeksiyonların ortaya çıkma riskini de azaltır.

Ayrıca bu sorunu olanların çiğnemeleri de daha verimsizdir. Ciddi durumlarda ise besin parçalama zorlukları bile görülmektedir. Bu hataların düzeltilmesi yiyecekleri çiğnemeyi ve hazmetmeyi kolaylaştırır. Düzgün yerleşmemiş üst ve alt ön dişler ortodonti tedavi ile düzeltilebilecek konuşma bozuklukları yaratabilirler. Ortodonti tedavi aynı zamanda arka diş yüzeylerinin hızlı yıpranmasını da engellerler. Kapanma sırasında dişlere aşırı bir yük biner ve eğer ön dişler düzgün kapanmazlarsa arka dişler daha çabuk yıpranır.


Ortodonti Tedaviden Kimler Yararlanabilir


Amerikan Ortodontistler Derneği çocukların 10 yaşından önce ortodonti gözleme girmesini tavsiye eder. O yaşlarda yeterince kalıcı diş çıktığından, olası sorunları görmek mümkündür.

Ama bütün kalıcı dişler çıkana kadar beklememelisiniz. Ortodonti tedaviye erken yaşta başlamanın bir çok avantajı vardır. Örneğin, çocuklar büyürken genişleme aletleri damağın genişliğini ayarlamak için modifiye edilebilir ve böylece dişlerin daha düzgün çıkması sağlanır. Böyle tedavilerin erken yaşta yapılması hastanın ortodonti potansiyelini arttırır.

Çoğu insan ortodonti tedaviye kalıcı dişlerin çoğunun çıktığı ve tedavinin en etkili olduğu ergenlik çağında başlar. Şu an Amerika ve Kanada’da 3 milyon genç braket takmaktadır ve milyonlarcası da bu tedaviden yararlanabilir.

Yükselen diş sağlığı bilinciyle yetişkinler de artan sayılarla ortodonti tedavi görmektedirler. Fakat yetişkin tedavisi daha karışıktır ve bazen bir sorunu gidermek için birden fazla uzman gerekebilir. Örneğin, yetişkim hastalar diş eti sorunlarına karşı daha hassastırlar ve bunu düzeltmezlerse ileride düzeltici çene ameliyatı gerektiren çene ve eklem sorunları olabilir. Yetişkin tedavisindeki en önemli engel yetişkinlerin artık büyümemeleridir.


Ortodonti ve Düzgün Beslenme

Braket takarken çürük yapabilecek besinleri yemeden iki kere düşünmek gerekir. Brakete zarar verebilecek besinlerden de uzak durmalısınız. Braketlerin devamlı kırılması tedavi süresini uzatıcı bir etkendir. Sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durun. Karamel, şeker, sakız vs. brakete zarar vererek tel ve aralıkların içine kaçabilirler. Yiyecekler orada sıkıştıklarında çürük yapan bakterilerin beslenmesi için yeterince şeker sağlarlar. Bütün şekerli yiyecekleri kesin. Tatlı ve gazlı içecekleri hala tüketebilirsiniz ama ne kadar şekerli yerseniz çürük riski de o kadar artar. Sadece ne yediğiniz değil, ne zaman yediğiniz de önemlidir. Sık aralıklarla şekerli yiyecek tüketmek, bu yiyecekleri şeker içermeyen bir öğünle yemekten de daha kötüdür. Bakterilerin asite dönüştürecek şekeri ne kadar çok olursa çürüme riski de o kadar artar.

Diş Kökü

Dişin kemiğe gömülü olan kısımdır. Kök, dişin yaklaşık üçte ikisini oluşturur ve dişi yerinde tutar.

Diş Beyazlatmanın Ömrü


Kişiden kişiye değişen faktörlere bağlı olarak tedavinin ömrü de değişebilmektedir. Kazanılan beyazlığın daha uzun süreli olması açısından 6 ayda ya da yıl 1 sefer olmak üzere tek seans halinde beyazlatma işlemi uygulanabilir.

En güvenli diş beyazlatma; mümkün olan en düşük konsantrasyonlu beyazlatma ajanı ile en uzun sürede gerçekleşen tedavi şeklidir. Bir beyazlatma tedavisinde ne kadar düşük konsantrasyonda beyazlatıcı kullanılır ve ne kadar uzun sürede, ne kadar yavaş beyazlatma sağlanırsa rengin geriye dönme riski o kadar azaltılmış olur.

Diş beyazlatma sonrasında yapılacak olan kaplama ve kompozit restorasyonlar, diş renginin sabitlendiği 1 hafta- 15 gün sonra yapılmalıdır. Böylece hem renk uyumu daha iyi olur hem de kompozit dişe daha güçlü bağlanabilir. Sonuç olarak; diş beyazlatma tedavilerinde hastayı memnun edecek şekilde bir estetik başarı amaçlanmaktadır. Bu başarı için de hastanın işbirliği oldukça önemlidir.

Diş beyazlatma uygulaması kesinlikle hekim kontrolünde ve kurallara uygun şekilde yapılmalıdır. Dişlerin doğal rengi tesbit edilerek, hastanın beklentisi de göz önünde bulundurularak uygun tedavi hekim tarafından belirlenmelidir. Vital beyazlatma ürünleri ilaç kategorisindedir ve diş hekimi onayı ve denetimi olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.


Bonding İşlemi Herkese Uygulanabilir Mi


Evet! Hemen hemen bütün yaş gruplarına bu tedavi metodu uygulanabilir. Çocuklar, ergenlik çağındakiler, yetişkinler ve yaşlılar görünüşlerini ve gülümsemelerini bu metot sayesinde daha da güzelleştirebilirler.


Bonding Tedavi Süresi Ne Kadardır


Size, güzel ve kendinizden emin bir gülümseme armağan edecek olan bu işlem için pek çok kez bir seans (15 dak.–1 saat) yeterlidir. Uygulanacak seans sayısı, yapılacak işleme göre değişir.


Bonding İşlemi Pahalı Mıdır

Genellikle diğer estetik işlemlere göre daha ekonomiktir. Ücreti belirleyen faktör, kullanılan malzeme ve seçilecek tedavi türüdür.

Çene Cerrahisi ve Apikal Rezeksiyon (Kök Ucunun Kesilmesi)


Apikal rezeksiyon, apikoektomi veya kök ucu rezeksiyonu; dişin kök ucunun ve etrafındaki ilişkili enfekte veya patolojik dokunun çıkartılması işlemidir. Bu işlem; kök ucundaki enflamasyon ve enfeksiyonun kök kanal tedavisi veya bu tedavinin tekrarına rağmen iyileşmemesi ya da ilişkili kronik patolojinin varlığı halinde ilgili dişi ve çevresini sağlıklı bir yapıya kavuşturmak için yapılmaktadır. Uygulanacak dişe göre ortalama 30-90 dk. sürebilen bir operasyon olan apikal rezeksiyon öncesi doktorun da önerisi ile antimikrobiyal ağız gargaraları, antiinflamatuar ve/veya antibiyotik kullanımı söz konusu olabilmektedir.


26 Eylül 2012 Çarşamba

Ortodonti ve Yardımcı Araçlar


- Plastik uçlu veya tek öbekli fırçalar; Bunlar köşelere ve çatlaklara daha rahat erişebilmenizi sağlayan fırçalardır. Tek öbekli fırçalar pipo temizleyicilerine benzerler. 
Antibakteriyel gargaralar; Bu gargaralar büyükler için iyi olmalarına rağmen içerdikleri yüksek alkol çocuklar için zararlıdır. Çocukların kullanımı için alkolsüz gargaralar olmasına rağmen bunlar sadece nefesi ferahlatırlar ve bakteriye karşı etkisizdirler. Çocuğunuz için antibakteriyel gargara almadan önce, ortodontistinize hangi gargaranın uygun olabileceğini danışmalısınız. Eğer ağız hijyeni ürünlerinden herhangi biri hakkında sorularınız varsa bunları rahatlıkla ortodontistinize sorabilirsiniz. 
- Sabitleyicilerin (retainer) bakımı; Eğer ağzınızda sabitleyici veya başka çıkartılabilir ortodonti aletler varsa bunların da düzenli temizlenmeleri gerekir. Ne de olsa ağzınızda çok fazla zaman geçirirler. Bunları hergün biraz diş macunuyla fırçalayabilirsiniz. Ağız ve diş etlerine temas eden yerleri fırçalamanız önemlidir. Eğer temizleme solüsyonu kullanmak istiyorsanız ortodontistinize hangisini kullanmanız gerektiğini sorabilirsiniz. Bazı temizleme solüsyonları ortodontik aletlerdeki tel ve metalleri aşındırabilir. Aleti yıkarken asla sıcak su kullanmayın. Plastik bölümleri yamultarak aleti kullanılmaz hale getirebilir. Sabitleyici ağzınızda değilken ortodontistinizin verdiği kutuda saklayabilirsiniz. Ev hayvanlarından da saklamanız tavsiye edilir. Kediler ve köpekler plastiği sevdiklerinden aleti parçalayabilirler.


Ortodonti ve Fluroid


Marka önemli olmamakla fluoridli diş macunu kullandığınızdan emin olun. Daha fazla fluorid için marketlerde satılan gargaraları deneyebilirsiniz. Bu gargaralar ortodonti tedavi sırasında dişleri güçlendirecek ve koruyacak kadar fluorid içerirler. Ama dişinizde çürük varsa veya olma ihtimali varsa ortodontistiniz size daha yoğun bir gargara tavsiye edebilir. 


Ortodonti ve Diş İpi


Günde en az 1 kere diş ipi kullanın. Braketler varken diş ipi kullanmak mümkün gözükmese de, bu hem kolayca yapılabilir hem de gereklidir. Tellerin ve diş eti çizgisinin arası için özel diş ipleri vardır. Braketler ilk takıldığında, diş ipi kullanım teknikleri diş hekiminiz tarafından gösterilebilir. Eğer doğru yaptığınızdan emin değilseniz diş hekiminize danışabilirsiniz.




Ortodonti ve Diş Fırçalama


Yumuşak uçlu diş fırçası kullanın, yumuşak uçlar çatlak ve köşelere ulaşmakta orta ve sert uçlardan daha başarılıdırlar. Ayrıca diş etlerini rahatsız etmezler. Bazı markalar, özellikle braketli insanlar için diş fırçası üretirler. Çift seviye olarak bilinen bu fırçalar kenarlarda daha uzun, ortalarda daha kısa kıllara sahiptir.

Bu diş fırçalarını özellikle aramanıza gerek yoktur çünkü artık çoğu diş fırçası bu şekilde üretilmektedir. En önemlisi yumuşak bir diş fırçası bulmaktır. Bunun haricinde fırçanın boyu, şekli ve diğer özellikleri size bağlıdır. Gerekli olmamakla beraber eğer elinizde varsa, braketlerle kullanımı güvenlidir. Tek dikkat edilmesi gereken fırçanın plastik arkasının braketlere çarpmamasıdır. Ayrıca dişe takılı olanları gevşetmemek veya hasar vermemek için orta hızda kullanım tavsiye edilir. Günde en az 2-3 defa diş fırçalayın. Günde en az 1 kez yatmadan önce ve 1 kere de başka bir zaman diş fırçalayın. Braketlerin arasında veya çevresinde yemek kalmadığından emin olmak için en iyisi yemek sonrası diş fırçalamaktır. Dişler her sefer en az 2-3 dakika yavaş ve dikkatlice fırçalanmalıdır. Dişin ve braketlerin içini dışını ve çiğneme alanlarını fırçalamak çok önemlidir. Dişinizi en az 2-3 dakika fırçalamak çok önemlidir. Yeterince fırçaladığınızdan emin olmak için saat veya kronometre kullanabilirsiniz.


Ortodonti Tedavi ve Diş Telleri İçin Ağız Hijyeni


Eğer braket taktırmadan önce diş fırçalama ve diş ipinin önemli olduğunu düşündüyseniz haklısınız. Fakat ortodonti tedavi gören insanların ağız hijyenine daha fazla dikkat etmeleri gerekir. Braket takılı olan dişlerde daha fazla yiyecek birikimi olur. Eğer dişlerden ve braketlerden plak temizlenmezse diş eti hastalığı, çürüme ve kötü nefese yol açarlar. Plak, bakteri, kalıntı ve yiyecek parçalarından oluşan bir karışımdır. Bakteriler şekerle beslenerek asit üretir, diş etlerini rahatsız eder, dişin mine tabakasına hasar vererek kötü kokuya sebep olurlar. Plağın düzenli ve düzgün temizlenmesi önemlidir. Böylece braketler çıktığında alttaki diş sağlıklı ve güçlü olur.





Ortodonti Tedavinin Riskleri ve Sınırları


Ortodonti tedavinin birkaç riski olabilir. Çok nadir de olsa bazı hastalar metal veya latekse alerji olabilir. 1. tip diabet gibi hastalıkları olan insanlar tedavi sırasında sorun çekebilirler. Böyle durumlarda ortodonti tedavi dişlerin uzun süreli dayanıklılığını da riske atabilir. Ortodontistiniz tedavinizin risklerini sizinle tartışacaktır.

Ortodonti tedaviden beklenen sonuçlar genelde hastanın tercihlerine bağlıdır. Özellikle yetişkinlerde ideal tedavi periodontik ve prostodontik tedavi ve bazen de düzeltici çene ameliyatları gerektirebilir. Çoğu zaman hastanın yoğun bir tedaviye girmek istememesi dolayısıyla tam sonuca ulaşılmaz. Ama genelde mükemmel olmasa da gayet iyi sonuçlara ulaşılır. Tedavi seçenekleri ve tahmin edilebilen sonuç bireye bağlı olduğundan, ortodontistiniz tedavi öncesi bütün bunları sizinle tartışacaktır.


Diş Eti Çizgisi


Dişle diş etinin birleştiği yerdir. Doğru fırçalama ve diş temizliği yapılmadığı takdirde, diş eti çizgisinde plak ve tartar oluşarak, diş eti iltihabı ve diş eti hastalığına neden olabilir.