22 Eylül 2012 Cumartesi

Bonding


Kırık dişlerin tamirinde, küçük aralıkların kapatılmasında ve diş boylarının uzatılmasında kullanılabilir. Bonding, dişin rengini veya şeklini değiştirmek, büyütmek ya da bir kusurunu tedavi etmek amacıyla dişe yapılan ilavelerdir.

Bu amaçla kullanılan malzemeler (mikrofil ajanlar), doğal diş bondingin dış yüzeyine tutturularak şekil ve renk bozuklukları kolayca giderilebilir. Bonding, günümüzde en çok ve en son uygulanan koruyucu diş hekimliği işlemlerinden biridir. Çoğu durumda, en az miktarda diş kaybı ile bu işlem gerçekleştirilir

Bonding uygulanan dişler normal dişler kadar renk değişimine uğrar. Cilalama yapılarak lekelenmeye karşı dayanıklılığı arttırılabilir. Sigara, çay, kola ve kahvenin sebep olduğu lekelenmeler rutin diş temizliğiyle giderilebilir. Bonding uygulanmış bir dişe, gerektiğinde yeniden bonding işlemi yapılabilir. Her yaşta kişiye uygulanabilir.

Dişlerdeki renk değişikliğini sağlama ya da şekil değişikliği vermek, dişi istenilen boyutlarda büyütebilmek ve dişler arasında oluşan boşlukları kapatmak için kullanılan uygulamalardır. Mikrofil ajanlar dediğimiz bir çeşit malzeme ile doğal dişin üzerine uygulanır ve dişteki kusur yok edilir ve estetik görüntü sağlanır. En az diş kaybı bu işlemle sağlanabilir. Hemen hemen herkese uygulanabilir. Ortalama 15 dk. ile 1 saat arasında tedavi süreci bitmiş olur.

Buz ve şeker gibi çok sert nesneleri ısırmaktan kaçınmak gerekir. Dişlerde varolan aralıkları, ufak tefek yüzey problemlerini veya kırıkları kısa süreli tek seanslık bir işlemle düzeltmek mümkündür. Bonding işleminde, dişin rengi tespit edildikten sonra uygun renkteki kompozit reçinelerle dişe istenilen form verilir. Bu işlem sırasında dişin rengini alan ‘bukalemun’ özellikli kompozitler kullanılarak maksimum renk uyumu elde etmek mümkündür.

Uygulanacak seans sayısı yapılacak işleme göre değişir. Bir seans süresi 15 dakikayla 1 saat arasında değişir. Restorasyonların dayanıklılık süresi 5-10 yıl arasında değişebilmektedir. Bu süre hastanın beslenme alışkanlıkları, ağız bakımı ve sigara kullanmasına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder