31 Aralık 2012 Pazartesi

Ağız Kokusu

Her insanın zaman zaman yaşadığı bir problemdir. Ağız kokusunun 100 den fazla sebebi vardır. En önemli sebeplerden birisi ağız içi problemlerdir. Daha sonra burun ve boğaz problemleri gelir. Sindirim sistemi rahatsızlıkları, sigara ve alkol kullanımı, sistemik hastalıklar vb. bunları takip eder;
•Ağız içi problemler; Diş fırçası ve diş ipi kullanmamak en önemli ağız kokusu sebeplerindendir. Ayrıca ağız hijyeninin uzun süreli aksaması kalıcı olarak diş eti problemlerine yol açar. Buda kokuya sebep olur. Çürük dişler, kırık dişler, gömülü dişler, uyumsuz protezler, kenar uyumu bozulmuş dolgular diğer kokuya sebep olabilecek sebeplerdir. Bu etkenler tedavi edildiği takdirde bunların sebep olduğu koku kaybolacaktır. Ayrıca fizyolojik sebeplerle, ilaç kullanımı nedeniyle, ağız açık uyuma sonucu veya bazı hastalıklarda tükürük akımı azaldığı zaman ağız kuruluğuna sebep olarak kokuya sebep olabilir.
•Soğan, sarımsak gibi kokulu yiyeceklerin yenmesi. Sarımsak kokusu fırçalama ile hemen uzaklaştırılamaz. Çünkü sarımsağın daha sonra olan kokusu aslında kan gazları yoluyla gelen bir koku olduğu için ağız içindeki herhangi bir koku alıcı madde ile önlenemez. Ancak kanın içindeki gazların azalması ile yok olur. Yine bazı kan hastalıklarında da benzer şekilde koku olabilir.
•Sigara ve alkol kullanımı.
•Burun ve boğaz hastalıkları: Boğazda olabilecek farenjit veya burunda olabilecek sinüzit cinsi rahatsızlıklar nefeste kokuya sebep olacaktır.
•Sindirim sistemi rahatsızlıkları; Mide bağırsak sistemindeki hastalıklar da önemli bir kaynaktır.
•Şeker hastalığı, karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi sistemik hastalıklar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder