31 Aralık 2012 Pazartesi

Diş Kimyasal Beyazlatması (Bleaching)


Dişe bir jel uygulayarak dişin doğal renginin daha açık hale getirilmesidir. Var olan renkten ne kadar açılabileceği veya bu işlemin fayda sağlayıp sağlamayacağına diş hekiminiz karar verecektir. Diş hekimi muayenehanesinde veya evde uygulanabilir. Her iki durumda da jelden açığa çıkan maddeler dişin renk pigmentlerini etkisiz hale getirerek rengin daha açık hale gelmesine sebep olur. Fakat dişlerde grilik hakimse bu kişilerde beyazlatma bu yöntemle elde edilemeyebilir. Çünkü bu kişilerde tam tersi renk pigmentleri az olduğu için diş ağızın içinin karanlığını yansıtarak gri gözükmektedir. Eğer mutlaka beyazlatma istenirse lamina veya kaplama yapmak düşünülmelidir.

Beyazlatma ile elde edilen renk büyük ölçüde kalıcıdır. 3 yıl sonra hastaların % 67'sinde renk hala aynıdır. Dişlerin rengi yaşla birlikte koyulaşır. Bu yüzden kısa zamanda değil ama uzun yıllar içinde renkte bir koyulaşma olacaktır.

Klinikte yapılan beyazlatma da diş hekimi dişlerin üzerine özel bir jel uygulayarak çeşitli yöntemlerle (ışınlı cihazlar, kendi kendine aktive olan materyaller vb.) kısa sürede istenen beyazlığı elde edecektir.

Evde yapılan beyazlatma da ise diş hekiminiz dişlerinizden ölçü alarak dişlerinize tam oturan bir plak yapacaktır. Bu plağın içine taraf edildiği gibi özel jel sürülerek gece uyurken 2-3 saat kadar 1-2 hafta süre ile takarak beyazlatma elde edilecektir. Bu şekilde yapılan beyazlatma biraz daha uzun süre kalıcı olmaktadır. Beyazlatma işlemleri sırasında dişlerde hassasiyet problemleri ortaya çıkabilir. Bu takdirde aspirin kullanılması ve tedaviye birkaç gün ara verilmesi sorunu halledecektir.

Bu işlemler sırasında asitli ve renklendirici yiyecek içeceklerden uzak durmalıdır. Beyazlatma işlemlerinden sonra beyazlatıcı diş macunları destek amacı ile kullanılabilir. Fakat burada sigara içenlere yönelik özel diş macunları veya tozlar kullanılmamalıdır. Bunlar çok yüksek oranda aşındırıcı içerdiği için dişleri kısa zamanda tahrip ederler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder