31 Aralık 2012 Pazartesi

Pedodonti Çocuk Diş Hekimliği ve Çocuklarda Kalıcı Dişlerin Tedavisi

Çocuklarda ilk çıkan kalıcı diş 1. büyük azı dişidir. Çocuğun çeyrek çenesinde 5 süt dişi vardır. 1. büyük azı 6 yaşında 5. süt dişinin arkasında altıncı diş olarak çıkar. Herhangi bir süt dişini düşürmeden geldiği için anne babaların bu konuda bilgisi yoksa süt dişi nasıl olsa değişecek diye önemsenmeyebilir. 6 yaş dişi çocukların ömür boyu kullanacakları bir diştir. Üstelik bu yaşlar çocukların henüz ağız hijyenini çok iyi sağlayamadıkları yaşlardır. Bu nedenle çocuklara daha önce de belirttiğimiz gibi diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmalıdır. Fırçalama oyun şeklinde yapılmalı ve eğer başlangıçta çocuk diş macununun tadından veya köpüğünden rahatsız oluyorsa diş macunu koymadan fırçalatmalıdır.

Ayrıca çürük oluşturucu besinleri kontrollü yemesi öğretilmelidir. Bundan kasıt çocuğun şeker yememesi değildir. Şeker yeme ihtiyacı ve arzusu vardır. Peki, ne yapmamız lazım? Yemeğini yedikten sonra istediği kadar çikolata, şeker yiyip sonra dişlerini fırçalaması gerektiği öğretilmelidir. En büyük sorun etrafta ve evlerde bol miktarda olan şeker, çikolata cips gibi gıdaların gün içinde sürekli yenmesi ile olmaktadır. Örneğin bir çikolatadan bir parça ısırıp yarım saat sonra bir parça daha, 1 saat sonra bir parça daha böylece gün boyu ağızda sürekli şeker oluyor ve zarar veriyor. Halbuki, aynı çikolatayı bir seferde yiyip sonrasında dişlerini fırçalasa hiçbir problem olmaz. Aynı disiplinin okul kantinleri konusunda da gösterilmesi lazım. Her teneffüste kantinden bir şeyler alıp yememesi gerektiğini öğrenmesi faydalı olacaktır.

Bunun yanında diş hekimi tarafından koruyucu tedaviler uygulanarak çocukların daimi dişlerinin çürümesi önlenir. Düzenli olarak 6 ayda bir çocuk diş hekimine götürülmeli gerekirse bazı koruyucu uygulamalarla çürük önleme tedavisi ve eğer başlamışsa çürüklerinin tedavisi yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder