31 Aralık 2012 Pazartesi

Pedodonti Çocuk Diş Hekimliği ve Çocuk Diş Tedavisi

Çocuklarda 6. ayda süt dişleri sürmeye başlar. 24-30. aylarda tamamlanır. Her bir çeyrek çenesinde 3 tane kesici, 2 tane azı dişi olmak üzere 5 diş vardır. 6 yaşındayken 5. dişinin arkasından 6. diş olarak ilk daimi dişi olan 1. büyük azı dişi çıkar. Herhangi bir diş düşürerek gelmediği ve çoğunlukla da çıkarken çocukta herhangi bir rahatsızlık yaratmadığı için anne babalar bu dişin daimi diş olduğunun farkına varmayıp çürümesini önemsemezler. Bu nedenden 10-15 yaş civarında bu dişi çekilen çocuk sayısı çok fazladır. Yetişkinlerde eğer ağzında bir diş eksikliği varsa çok büyük istisnalar haricinde bilin ki bu diş eksiktir.

Daha sonra 7 yaşında ön dişlerden dişler değişip daimi dişler gelmeye başlar. 11 yaşında son süt dişleri değişir. 12 yaşında arkadan 7 diş olarak 2. Büyük azı dişi çıkar ve daimi dişlerin çıkması tamamlanmış olur. Buna daha sonra 18-25 yaş arasında 20 yaş dişleri eklenir.

Yapılan araştırmalarda 6-12 yaş grubu çocukların % 97'sinin dişlerinde tedavi edilmesi gereken çürükler vardır. Daimi diş olan 1. büyük azı dişinin, 6-12 yaş grubundaki çocukların % 40'ında çürük olduğu tespit edilmiştir. Dolguları yapılmayan bu dişler ilerde çekilip birçok diş kayıplarına ömrünün tümünü etkileyecek şekilde hayat konforunun düşmesine sebep olmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder