31 Mayıs 2012 Perşembe

Estetik Diş Hekimliği

Kişinin dişlerinde sarılık var ise diş beyazlatma yapıyor. Kişinin dişlerininde aralık var ise lamina uygulanıyor. Bazı vakalar kombine ediliyor. Diş eksikligi var ise eksik dişlerin yerlerine implant uygulanıyor.

Gerektiğinde ortodonti uzmanı vasıtasıyla dişlerde çapraşıklıklar varsa teller takılıp düzeltiliyor, gerektiginde diş beyazlatma ile birlikte bonding uygulaması yapılıyor ve bir çok branj bir araya gelerek estetik diş hekimliği oluşuyor. Estetik Diş Hekimliğinde amaç sağlıklı ve estetik gülüşler sağlamak. Dişler gülüşümüzün aynasıdır. Dişler insanı daha genç ve daha yaşlı göstermede etkendir.

Bir bayana erkeksi bir diş yapılırsa daha agrasif ve sert görünebilir. Yapılacak dişin yüzün, çenenin duruşuyla ve dudakları ile uyum içerisinde olması çok önemlidir. Estetik Diş Hekimliğinde son dönemlerde uygulanan bir başka yöntem ise pembe estetik uygulamasıdır. Pembe Estetik uygulaması kişinin diş etleri eğer çok fazla görünüyorsa lazer ile 15-20 dk gibi çok kısa bir sürede kansız bir uygulama ile diş etleri yukarı doğru çektirilebilir. Pembe estetike ihtiyacı olan bireylerin dişleri genelde kısadır bu sebeple diş eti estetiği dediğimiz bu uygulamaya ihtiyaç duyulur. Uygulama sonrasında uzun görünen diş etleri kısalıp dişlerin uzunluk mesafesi artmış oluyor. Böylece kişi daha rahat gülümseyebiliyor. Dişler, birbirleri ve onları çevreleyen yumuşak dokular ile uyumlu olarak dizilmiştir. Güzel bir gülüşün temel elemanları dişlerdir ve dolayısıyla diş şekilleri ve anatomik özellikleri hakkında kapsamlı olarak bilgi sahibi olmak, tüm tedavilerin temelini oluşturur. İyi tasarlanmış bir gülüşün nasıl olması gerektiği hakkında daha fazla fikir sahibi olabilmek için, yüz hatlarının iç ve dış kenarları incelenmelidir.

Yüz hatları, cinsiyet, yaş, gülüş simetrisi, dişlerin sıralanışı ve renkleri, dudaklar ile diş etleri estetik gülüş ifadesini belirleyen faktörlerdir. Gülüş tasarımında tüm bu faktörler göz önüne alınarak dişlerin formu belirlenir.

Gülüş tasarımıyla daha genç görünmek mümkündür. Her açıdan çok daha sağlıklı, pırıl pırıl dişlere kavuşmanız mümkün. Diş beyazlatmadan, görünmeyen diş teline kadar kozmetik amaçlı birçok yenilik sizi bekliyor. Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, yüze özel ideal gülüşü sağlayabilmektir. Estetik Diş hekimliğinin kişiye sağlıklı bir gülüş kendine güven ve daha rahat olmayı amaçlar.

Ortodonti


Gülüş Estetiği

En sert ifade dahi tatlı bir tebessüm karşısında yumuşar. Peki ama nedir gülüşü bu kadar tılsımlı kılan dersek; karşımıza kocaman bir yürek çıkar. Evet gülüşe ruhu veren dünya üzerinde gülebilen tek canlı olan insanoğlunun kalbindeki güzelliktir. Gülüşün mesleki kariyerde de yeri tartışılmazdır. Gülüşler sosyal gülüş, sportif ve seksüel gülüş olarakta sınıflandırılmış olsalar da as olan içten gelen gülüştür. Ruhtaki güzelliğin en saf ifadesi olan gülüşün yüzdeki yansımasına bakacak olursak; kıpır kıpır bir teni, pırıl pırıl parlayan bir çift gözü, inci gibi parlayan tertemiz dişleri, belirgin elmacık kemikleri, gamzeli yanakları, dolgun dudakları ve gergin bir boynu görmez miyiz.

Genlerimizle bize geçen, ailemizden öğrendiğimiz mutlu insan olma sanatının çevreye yansımasıdır. Güzel gülebilmek, ruhtaki güzelliği dışarıya doğru yansıtabilmektir. Ancak, kişinin yüz anatomisi buna her zaman müsait değildir.



Full Porselen Kronlar

Yüzün çekiciliğini oluşturan en önemli temel öğeler ise gözler ve ağızdır. Etkileyici gülümsemenin bireylerin kendine olan güvenlerindeki pozitif etkisinin gözardı edilemeyecek önemi, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Seramik yapı kuvvetli bir alt yapı ile destekleme, porselenin tüm yapısını güçlendirme porselen yüzeyini güçlendirme işlemleri ile kuvvetlendirilebilir. Kronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Porselen alt yapısında metal bulunmaması (full porselen) ışık geçirgenliğini arttırır. Böylece estetik olarak doğal dişe yakın sonuçlar elde edilir. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.


Metal destekli porselenler bazı ışıklarda (disko, fotoğraf makinası flaşı...vb) ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Full porselenler ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler. Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir doğallık oluşturur.

Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. 

Alt yapısında metal olmadığı için kron-diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır. Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselen diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar. Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı oluşabilecek alerji riski full porselenlerde yoktur.

Metal desteksiz porselenler, doğal dişlerde olan ışığı geçirgenlik özelliğine sahip oldukları için bir derinlik ve canlılık ortaya çıkar ve doğal dişe yakın estetik bir görüntü sağlanır. Fakat çok iyi yapılmış bile olsa metal destekli porselenler, metalin ve metal üzerine sürülen beyaz renkli örtücü malzemenin donuk ve yapay görüntüsünü yansıtır.

Metal desteksiz kronlar mekanik ve kimyasal olarak dişe yapışırlar bölgede metalin yansımasıyla diş eti hizasında koyu bir çizgi oluşabilir. Bu özellikle birkaç yıl içinde, diş eti çekilmelerinde daha belirgin olur. Metal desteksizlerde bu renk farkı olmadığı için bu oluşmaz ve daha nettir.


Metal desteklilerde kullanılan metallere karşı alerji riski oluşabilir. Metallerde bu risk yoktur. Zirkonyum alaşımlı metal desteksiz porselenler ısıyı iletmez, metal desteklilerde olduğu gibi ısı hassasiyeti oluşmaz. Dezavantaj maliyetidir. Ne kadar maliyetleri düşürülse de metal desteklilere göre maliyeti daha yüksek maliyetli olduğu için sık tercih edilmez. Bunun yanında diş hekiminizin yapacağı ağız planlamasıyla bazı durumlarda metal desteksiz köprülere imkan verememektedir. Bunlar mesela çok uygun diş eksiklikleri, alın üst çene ilişkisi çok bozuk olan durumlar, diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı varsa bunun derecesi, doğal diş boylan sayılabilir. Bunları diş hekiminiz değerlendirmelidir.

Porselen Dolgular / Amalgam Dolgu / Kompozit Dolgu

Estetik Gülüş Tasarımı

Gülüşümüz, hepimizin hergün birlikte olduğumuz insanlara verdiğimiz bir hediyedir. Hepimiz hayata, doğduğumuz andan beri mutlu gülüşlere cevap veririz. İlk kez tanıştığımız birisiyle, gülüşümüz doğrudan iletişim kurar. Eğer kişi sizin zaten tanıdığınızsa, güldüğünüzde içten bir iletişim kurarsınız. Sevdiklerimize, gülüşümüz kelimelerin yetmediklerini söyler.

Estetik diş hekimliğinden yararlanıp gülüşünü değiştirmek daha güzel dişlere sahip olmak isteyen bir çok kişi tedavi bitiminde nasıl bir gülüşe sahip olacağını merak eder. Oysa günümüzde kullanılan son teknoloji ve teknikler sayesinde tedavi henüz başlamadan gülüşünüzün nasıl olacağını öğrenmek mümkün. Bilgisayar destekli gülüş tasarımı tekniğinde dişlerinize hiç bir işlem yapılmasına gerek kalmadan dişlerinizin bitim halinin tahmini sonuçlarını görmeniz mümkün. Kullanılan bu son teknik sayesin de yeni gülüşünüzün bir portre fotoğrafını alıp sevdiklerinizle paylaşmanız ve birlikte karar vermeniz de mümkün.

Porselen Laminalar

Laminaların hazırlık aşamasında dişlere hiç dokunulmadan kompozit mocap hazırlanarak ağızdaki bitmiş hallerini önceden göstermek mümkündür. Ön dişlerinde kırık olanlar, dişleri arasında renk farklılıkları olanlar, çarpık dişleri olanlar, diş araları açık olanlar… Hemen herkese porselen laminalar yapılabilir.

Zirkonyum

Tamamen manüpulatif becerinin bilgisayar destekli teknoloji ile birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan bir yöntemdir. Klinikte elde hazırlanmış diş preparasyonları laboratuvarda özel yöntemlerde şekillendirilir ve özel bir cihaz yardımıyla lazer tarama sistemi ile okunur. Bu bilgiler cihazın şekillendirme bölmesine aktarılıp kron veya köprü bilgisayar tarafından işlenilir.

Böylece
zirkonyum oksit alt yapı oluşmuş olur. Bu alt yapının üstü özel porselenler ile kaplanılır. Böylece ışığı geçiren (neon efektli), oldukça dayanıklı, estetik, doğal görünümlü kron ve köprüler elde edilmiş olur. Sistemin en büyük avantajı ulaştığı çok yüksek dayanıklılıkla porselenleri artık köprülerde de kullanılabilir hale getirmesidir.

Porselen dişin kırılgan yapısından dolayı kron ve köprü tüm kaplamalarda porselenin sağlamlığını arttırmak için alt yapı olarak sert ve dayanklı bir madde kullanma zorunluluğu vardır. Zirkonyum desteklilerde bu madde zirkonyum alaşımından meydana gelmektedir.

Protez Uzmanı Kime Denir ?

Genel olarak diş kayıpları, diş eti hastalıklarının tedavi edilmemesi sonucunda oluşabilmektedir. Bunun yanında bazı kazalar sonucunda da diş kayıpları meydana gelmektedir. Bu nedenle kaybedilen dişlerin yerine, fonksiyonel ve estetik olarak sağlıklı dişlerle aynı görevi görecek protezler yapılmalıdır.

Porselen Lamina

Dişlerinizin üzerine yapıştırılan, oldukça ince porselenlerdir. Bu porselenler çok ince olmalarına rağmen, diş yüzeyine yapıştırıldıklarında son derece dayanıklılık gösterirler.

Dişlerinizde aşınmalar ve kırılma varsa,
•Renginden ve şeklinden memnun değilseniz,
Diş boylarını uzatmak istiyorsanız,
•Ön dişlerinizdeki aralıkları kapatmak için 
Porselen Laminalar en doğru seçimdir.

İlk randevuda diş hekiminiz ölçülerinizi alır ve fotoğraflar çeker. Son hali ile ilgili bilgi verilir. Diş etleriniz değerlendirilir. Diş etlerinizde bir işlem yapılacaksa, örneğin gülümserken çok görünüyorsa gingivektomi denilen diş etlerini kısaltma işlemi uygulanır. Ortalama 15 gün beklenip, diş etleri son şeklini aldıktan sonra, dişlerinizin ön yüzünde porselen laminaya yer açmak için aşındırmalar yapılır. Özel tekniklerle alınan ölçünüz laboratuara yollanır ve 2. seansta laminalar ağzınıza yerleştirilir. Porselen laminaların avantajı son derece doğal ve estetik olmalarıdır. Kimse porselen yaptırdığınızı anlamaz. Dişlerinizin sadece ön yüzeyinde kesim yapılır. Alttaki mineyi yansıttığı için doğal mine yüzeyi gibi durur. Dişlerin dile bakan yüzeyleri orijinal diş yüzeyi olduğu için dil herhangi bir yabancılık çekmez.

Bu uygulama için daha önce dişlerinizi kestirmemiş olmanız gerekir. Kaplama yaptırmışsanız ne yazık ki porselen lamina yaptıramazsınız. Laminaları olumsuz etkileyecek kapanış problemi dediğimiz problem varsa veya dişleriniz çok çapraşık ise yine porselen lamina yapılamaz. Size uygun şekil, büyüklük ve renkte yapılan porselen laminalar yapıştırıldıkdan sonra kullanırken çok aşırı hassasiyet göstermenize gerek yoktur. Sadece kendi dişlerinize göstermeniz gereken titizliği göstermeniz yeterli. Çok iyi bir ağız bakımı (günlük diş ipi kullanımı şart) ile uzun yıllar sağlıklı kendi dişiniz gibi doğal porselenlerle dolaşmanız mümkün olacaktır. Özgürce gülümseyebilmek fotoğraflarda gülüşünü gizlememek bir çok kişinin hayalidir. Oysa etkileyici bir gülüşe sahip olmak artık çok kolay. Laminate vener adı verilen tedavi yöntemiyle bireylerin hayalini kurdukları gülüşe sahip olmaları 4-6 gün gibi kısa bir sürede mümkün.

Laminate vener tedavisi için kliniğe başvurduğunuz ilk gün diş hekimi size uygulanacak tedavi hakkında bilgi verir ve sahip olmak istediğiniz gülüşü bilgisayar destekli gülüş tasarımı ile ortaya çıkarabilir. Bir çok gülüş tasarımı arasından size uygun olana beraber karar verilir. İkinci randevunuzda yapılacak olan dişlerinizin hazırlanmış maketleri ağzınızda denenenerek size uygun olup olmadığına bakılır. Üçüncü ve son ziyaretinizde ise rengi ayarlanmış olan porselen laminanız yapıştırılır.

Dişlerinizin renginden şeklinden veya boyutlarından memnun değil ve güzel bir gülüşe sahip olmak istiyorsanız laminate vener tedavisi tam size göre bir tedavi yöntemi diyebiliriz. Porselen laminat vener tedavisi sayesinde bir taraftan ideal gülüşünüze kavuşurken bir diğer taraftanda dişleriniz en konservatif yöntemle korunmuş olur. Porselen laminate vener tedavisinde dişlerin ön yüzeylerinden çok az miktarda aşındırma yapıldığı için dişlerinize zarar vermeyen bir tedavi yöntemidir. Porselen laminate venerler çok ince porselen yapraklardır. Takma tırnak kalığında olan bu porselen yapraklar dişlerin ön yüzeylerine bonding denilen bir işlemle yapıştırılırlar. Yapıştırıldıktan sonra dirençleri artan porselenlaminalarda kırılma olasılığı normal dişlerde olduğundan daha fazla değildir. Daha güzel bir gülüşe sahip olmak için sıklıkla tercih edilen laminate vener tedavisi çoğu kez anestezi yapılmasına bile ihtiyaç duyulmadan yapılan zahmetsiz ağrısız bir tedavi yöntemidir. Kahve çay hatta sigaradan dolayı dişlerde bulunan renkleşme gibi sorunlardan da kurtulmanın kesin çözümü olabilirler. Porselen laminate vener tedavisi gördükten sonra bireylerin dişleri tekrar renkleşmez.

Beyazlatma

Lingual Ortodonti










Empress Köprüler

Empress denilen çekirdek alt yapı güçlendirilmiş bir porselen materyaldir ve ön dişlerde metal desteği olmadan ışık yansıtma özellikleri mükemmel kron kaplamaların yapışmasına olanak sağlamalı. Bu sistemde güçlendirilmiş porselen özel makinalarda sıkıştırılır. Özellikle ön bölge köprüler için tercih edilir. Işık geçirgenliği ve estetik görünümü oldukça iyidir. Çok büyük çiğneme kuvvetlerine dayanamazlar. Bu nedenle arka bölge köprüler için tercih edilmezler. 2005 yılında fiziksel özellikleri ve translusensliği arttırılmış IPS e.max Press (Ivoclar Vivadent) geliştirilmiş preslenmiş seramik olarak piyasaya sunulmuştur.

Porselen Dolgu

Dolgu yaparken ana kural olarak iyi bir kavite (oyuk) hazırlanır ve dişe yapılacak dolguyla çürümeden önceki doğal biçimi tekrar verilmeye çalışılır. Kullanılan dolgu tipi dişin konumuna ve işlevine bağlıdır.

Çiğneme işlevinin çoğunu yapan azı dişleri daha fazla basınca maruz kalırlar ve ön dişlerden daha dayanıklı bir maddeye gereksinimleri vardır. Önceden en yaygın dolgu malzemesi gümüş amalgam idi ve arka dişlerde kullanılmaktaydı. Bu tür dolgular aslında civa, gümüş ve diğer metal alaşımlarıdır. Ancak görünümleri itibariyle estetik karşılanmamaktadır. Yine ön bölge dişlerde madde kaybına bağlı olarak dolgu uygulamaları yapmak gerekebilir.

Protez Diş

Sabit Protez diş, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin şekillendirilmesi (kesilmesi, küçültülmesi) hazırlanıp dişlere yapıştırılmasıdır.

Köprü, kron, kaplama olarak da bilinen sabit protezler, ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin şekillendirilmesi (kesilmesi, küçültülmesi) ile laboratuvarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Takılıp çıkartılabilen protezlere oranla hasta tarafından daha kolay kabul edilir ancak uygulanabilmesi için bir takım koşulların var olması gereklidir. Bu protezlerin temizliği uzun ömürlü olması açısından çok önemlidir. Özellikle protezin destek dişlerinin tüm diş eti kenarları çok iyi fırçalanmalıdır. Dişlerin hazırlanması ve ölçü alınmasını takiben 1 haftada işlem tamamlanır. Protezin metal destekli seramik (porselen), metalsiz seramik (porselen), Porselen lamina olmak üzere çok fazla çeşidi vardır. Ağzınıza en uygun çözüm diş hekiminiz tarafından belirlenecektir.




Beyazlatma




Diş Beyazlatma

Çünkü diş minesine uyguladığımız bu işlemde, diş beyazlatma uygulanan bölge herhangi bir sinir sistemine sahip olmadığı için, diş minesinde bu işlemi gerçekleştirdiğimiz için hasta hiçbir ağrı hissetmez. Hastamızda var olan tek sıkıntı diş beyazlatma işleminde çok uzun süreli ağzının açık kalmasıdır. Bu süre yaklaşık bir saattir. Diş beyazlatmada karşılaşılabilen sıkıntılardan biri de bazı hastalarımızda sonraki iki gün içerisinde geçen hafif sıcakta, soğukta veya nefesini çektiğinde üşüme duygusudur. Eğer bu işlem devam ederse hekimini uyarmak zorundadır. Hekimin uygulayacağı florlama dediğimiz bir flor kaşığıyla flor uygulanırsa bu hassasiyette tamamen kaybolmaktadır.

Kanal Tedavisi

Estetik Diş Hekimliği Nedir ?

Diş tedavisinden sonra hastanın memnuniyeti sadece tedavinin başarısına bağlı olmayıp, ulaşılan estetik sonuçla da yakından ilgilidir. Estetik konusunda mutlaka hastanın da görüşü alınmalı, istekleri not edilmelidir. Ayrıca estetik sağlanırken biyolojik ve fonksiyonel bakış açıları da ihmal edilmemelidir.

Çene Cerrahisi





Estetik Diş Hekimi ve Gülüş Estetiği

Gülüşe ruhu veren dünya üzerinde gülebilen tek canlı olan insanoğlunun kalbindeki güzelliktir. Gülüşün mesleki kariyerde de yeri tartışılmazdır. Gülüşler sosyal gülüş, sportif ve seksüel gülüş olarakta sınıflandırılmış olsalar da asıl olan içten gelen gülüştür. Ruhtaki güzelliğin en saf ifadesi olan gülüşün yüzdeki yansımasına bakacak olursak; kıpır kıpır bir teni, pırıl pırıl parlayan bir çift gözü, inci gibi parlayan tertemiz dişleri, belirgin elmacık kemikleri, gamzeli yanakları, dolgun dudakları ve gergin bir boynu görmez miyiz.

Bu tarif, genlerimizle bize geçen, ailemizden öğrendiğimiz mutlu insan olma sanatının çevreye yansımasıdır. Bu güzel dizayn edilmiş gülüş şekline ilk gençlik döneminde yüzümüze oturmaya başlarken, orta yaşlarda hafif deforme olabilir. İşte, ruhtaki gençliğin bedenimizdeki koruyucuları olan estetik cerrahların güzel elleri bize gülüşümüzün tazeliğini geri verebilir. Güzel gülebilmek, ruhtaki güzelliği dışarıya doğru yansıtabilmektir. Ancak, kişinin yüz anatomisi buna her zaman müsait değildir.

Beyaz ve Pembe Estetik


Diş eti estetiği, Pembe estetik, Diş estetiği (Beyaz estetik), Beyazlatma (Bleaching), rejenerasyon, Kron boyu uzatma, Metal desteksiz (Tam seramik), Porselen kronlar, Porselen laminalar, Kompozit  reçineler, Yumuşak doku grefti, Gingivoplasti, Metal alt yapılı kron köprü diş protezleri, Gingivektomi, Porselen dolgu, İnley ve onleyler, Bonding.

Gülüş Tasarımı


Güzel bir gülüşün temel elemanları dişlerdir ve dolayısıyla diş şekilleri ve anatomik özellikleri hakkında kapsamlı olarak bilgi sahibi olmak, tüm tedavilerin temelini oluşturur. İyi tasarlanmış bir gülüşün nasıl olması gerektiği hakkında daha fazla fikir sahibi olabilmek için, yüz hatlarının iç ve dış kenarları incelenmelidir. Yüz hatları, cinsiyet, yaş, gülüş simetrisi (altın oran), dişlerin sıralanışı ve renkleri, dudaklar ile diş etleri estetik gülüş ifadesini belirleyen faktörlerdir. Gülüş tasarımında tüm bu faktörler göz önüne alınarak dişlerin formu belirlenir. Gülüş tasarımıyla her açıdan çok daha sağlıklı, pırıl pırıl dişlere kavuşmanız mümkün. Diş beyazlatmadan, görünmeyen diş teline kadar kozmetik amaçlı birçok yenilik gülüş tasarımını kapsamaktadır.

Zirkonyum Köprüler

Zirkonya esaslı materyaller bugün hem arka hem de ön bölgedeki dişlerde rahatlıkla kullanılmaktadır. Mekanik direnci biyolojik uyumu ve kırılma direnci ile diğer dental materyaller arasından sıyrılmaktadır. Zirkonya içeren estetik restorasyonların kırılma direnci 900 ile 1400 Mpa arasındadır. Diğer restorasyonlara göre bu dirençle diğer materyallerden ayrılmaktadır. Bunun yanında estetik açısından ve de sağlık açısından da diğerlerine göre başarılıdır. Işık geçirme özelliği sayesinde doğal dişlere yakın bir estetik görüntü sağlarlar. Onları metal seramikten ayıran en büyük özellikleridir. Teknolojinin yardımıyla birlikte CAD sistemlerinin bütün avantajlarından faydalanarak sürekli olarak geliştirilen yazılımlar yardımıyla üç boyutlu tasarımlar yapılmakta ve geliştirilmektedir. Bunun yanı sıra insan hatası elimine edilerek kusursuza yakın restorasyonlar üretilmektedir.