31 Mayıs 2012 Perşembe

Full Porselen Kronlar

Yüzün çekiciliğini oluşturan en önemli temel öğeler ise gözler ve ağızdır. Etkileyici gülümsemenin bireylerin kendine olan güvenlerindeki pozitif etkisinin gözardı edilemeyecek önemi, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Seramik yapı kuvvetli bir alt yapı ile destekleme, porselenin tüm yapısını güçlendirme porselen yüzeyini güçlendirme işlemleri ile kuvvetlendirilebilir. Kronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Porselen alt yapısında metal bulunmaması (full porselen) ışık geçirgenliğini arttırır. Böylece estetik olarak doğal dişe yakın sonuçlar elde edilir. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilir.


Metal destekli porselenler bazı ışıklarda (disko, fotoğraf makinası flaşı...vb) ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Full porselenler ise aynı doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler. Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir doğallık oluşturur.

Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler ise mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. 

Alt yapısında metal olmadığı için kron-diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır. Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metal porselen diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar. Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı oluşabilecek alerji riski full porselenlerde yoktur.

Metal desteksiz porselenler, doğal dişlerde olan ışığı geçirgenlik özelliğine sahip oldukları için bir derinlik ve canlılık ortaya çıkar ve doğal dişe yakın estetik bir görüntü sağlanır. Fakat çok iyi yapılmış bile olsa metal destekli porselenler, metalin ve metal üzerine sürülen beyaz renkli örtücü malzemenin donuk ve yapay görüntüsünü yansıtır.

Metal desteksiz kronlar mekanik ve kimyasal olarak dişe yapışırlar bölgede metalin yansımasıyla diş eti hizasında koyu bir çizgi oluşabilir. Bu özellikle birkaç yıl içinde, diş eti çekilmelerinde daha belirgin olur. Metal desteksizlerde bu renk farkı olmadığı için bu oluşmaz ve daha nettir.


Metal desteklilerde kullanılan metallere karşı alerji riski oluşabilir. Metallerde bu risk yoktur. Zirkonyum alaşımlı metal desteksiz porselenler ısıyı iletmez, metal desteklilerde olduğu gibi ısı hassasiyeti oluşmaz. Dezavantaj maliyetidir. Ne kadar maliyetleri düşürülse de metal desteklilere göre maliyeti daha yüksek maliyetli olduğu için sık tercih edilmez. Bunun yanında diş hekiminizin yapacağı ağız planlamasıyla bazı durumlarda metal desteksiz köprülere imkan verememektedir. Bunlar mesela çok uygun diş eksiklikleri, alın üst çene ilişkisi çok bozuk olan durumlar, diş gıcırdatma ve sıkma alışkanlığı varsa bunun derecesi, doğal diş boylan sayılabilir. Bunları diş hekiminiz değerlendirmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder