31 Mayıs 2012 Perşembe

Protez Uzmanı

Eksik dişlerin yapımı ile destek dişler ve implantların da taşıyacağı yükler çok iyi planlanmalıdır çünkü uygun olmayan bir planlamada destek dokularda kayıplar oluşabilir. Yapılacak protez diş ‘in kişiyi en iyi yansıtmasını protez uzmanı belirleyip uygular. Bu sebeple diş hekimi seçiminizi dikkatlice yapmanız gerekmektedir.

Küçük dokunuşlarla gülüşünüzde büyük değişiklikler yapılabilir. Dental restorasyonlarla kişinin görünüşü ve gülüşü degişmektedir. Yapılan işlemler hastanın hem kendisiyle hem de sosyal çevresiyle barışık olmasını sağlar. Halk arasında “ Yaprak Porselenler ” olarak da bilinen lamina dişler sayesinde estetik olmayan bir gülüş artık kader olmaktan çıktı. Mükemmel estetiği sağlamak amacıyla uygulanan seramik laminalar pozisyon bozukluğu olan, renklenmiş, travmaya uğramış, kırılmış ya da aşınmış, ayrık ön dişler için koruyucu bir tedavi metodudur. Ön dişlerin renk, form ve pozisyonlarının değiştirilmesi amacı ile kullanılırlar. Ayrıca lamina tedavisi daha güzel bir gülüş ile kişinin kendine güvenini de arttırmaktadır. Doku uyumları, aşınma dirençleri, renk stabiliteleri ve doğal dişe benzer estetik üstünlükleri nedeniyle sıklıkla tercih edilebilirler. Camsı karakterdeki yapıları nedeni ile ışığı yaygın ve ışınsal olarak yansıttıkları kadar yaygın ve düzenli olarak da geçirirler. Bu şekilde doğal dişin ışık geçirgenliği ve yansıtma özelliklerini gösterebilme potansiyeline sahiptirler. Laminaları doğal dişlerden ayırt etmek neredeyse imkansızdır. Dişin ön yüzeyinden 0,3 mm - 0,7 mm'lik bir tabaka kaldırılır. Ölçü alınır, elde edilen model üzerinde mumdan dişler hazırlanır. Mumlar hasta ile beraber, onun isteklerine göre düzenlendikten sonra, ideal gülüş elde edilmiş olur. Mükemmel bir uyumla hazırlanmış laminaların, özel bir yapıştırıcı kullanılarak diş ile bir bütün olması sağlanılır.

Renklenmiş dişler söz konusu ise, alttaki diş renginin kötü bir şekilde yansımasını engellemek ve ideal bir estetik sağlamak için porselen kalınlığı arttırılabilir ve öncesinde diş beyazlatma işlemi uygulanabilir.

Laminalar yapıştırıldıktan sonra en önemli nokta hastanın ağız bakımıdır. Ağız bakımı iyi değilse elde edilen estetik kısa bir süre sonra diş etlerinin kötü görüntüsü nedeni ile bozulacaktır.

Lamina restorasyonlarda hekimin bilgi ve becerisi kadar çalışılan laboratuarın başarısı da önemlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder